07.05.2018

ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες-Σκηνοθεσία Σταύρος Σ. Τσακίρης.

Μια σύνθεση από τις επτά τραγωδίες που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Ο Οιδίπους, η πιο εμβληματική μορφή της ηρωικής εποχής, έχει ερμηνευτεί κατά καιρούς ως αντικατοπτρισμός διαφορετικών ιδεολογικών αναζητήσεων. Πολλές φορές ωστόσο, αγνοήθηκε ότι αποτελεί μέρος μόνο του θηβαϊκού κύκλου. Ίσως, δεν θα διατυπωνόταν ποτέ η θεωρία του οιδιπόδειου συμπλέγματος εάν ο Φρόυντ γνώριζε ολοκληρωμένο τον μύθο του Οιδίποδα, κι όχι μόνο την τραγωδία του Σοφοκλή. Σήμερα, που ζούμε σε οριακές στιγμές, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο ν’ αφηγηθούμε αυτό τον μύθο χωρίς ψυχαναλυτικές ή άλλες ερμηνείες . Να τον δούμε ως ένα αφήγημα, ένα λαϊκό παραμύθι, μια ακόμη «παραλογή», όπως τη συνέθεσε ο λαός και την διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι Έλληνες τραγικοί. Ίσως ακόμα και ως μια ελληνική εκδοχή για τη δημιουργία του κόσμου και την οργάνωση των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών. Ως μια αφήγηση- λαϊκή αντίδραση στην καταδυνάστευση των νόμων που επιβάλλονται για να εξουσιάζουν οι λίγοι εμποδίζοντας τον άνθρωπο να εκπληρώσει τον γήινο προορισμό του: Μια ζωή ευτυχισμένη και δίκαιη.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

εκπαίδευση

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας είναι ένας θεατρικός οργανισμός με πανελλήνια απήχηση που 
παράγει πρωτότυπο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο. Η δραστηριότητά του προάγει την Τέχνη του θεάτρου, εκπαιδεύει το κοινό, δίνει δυνατότητες μετεκπαίδευσης και προβολής στους καλλιτέχνες και δημιουργεί μακροπρόθεσμες υποδομές προς όφελος του πολιτισμού της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής. 

Στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας λειτουργεί:

• Το "Άρμα Θέσπιδος", θέατρο εκτός σκηνής.

•  Η Δραματική Σχολή.
 
• Το "Όπερα Studio Πάτρας".

•Το Θεατρικό Εργαστήρι για Παιδιά και Εφήβους.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας:

• Συνεργάζεται με θέατρα και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό 

• Μεριμνά για την καλλιτεχνική επιμόρφωση των πολιτών, όλων των ηλικιών. Διοργανώνει θεατρικά εργαστήρια και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στην Τέχνη του θεάτρου 

• Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το τμήμα Θεατρικών Σπουδών και διοργανώνει ημερίδες και λογοτεχνικές συναντήσεις

• Συνεργάζεται με το  κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου Πατρέων ΚΟΜΑΙΘΩ με αποτέλεσμα την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων. 

Επίσης συμμετέχει στις δράσεις :

• Του θεατρικού εργαστηρίου στο νοσοκομείο ημέρας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γ.Ν.Π. «Άγιος Ανδρέας»

• Στη θεατρική ομάδα ενηλίκων σε συνεργασία με τους Ξενώνες Ψυχαργώς του Π.Γ.Ν.Π. Πάτρας και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Γ.Ν.Π. Πάτρας

•Στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τα γραφεία πολιτιστικών θεμάτων της Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Αχαϊας.

• Υλοποιεί θεατρικά Εργαστήρια με τα ΚΑΠΗ Πάτρας & συνεργάζεται με το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας παρεμβαίνει δυναμικά στον καλλιτεχνικό ιστό της πόλης και της χώρας, αλλά προβάλλει και στο εξωτερικό την τοπική καλλιτεχνική δημιουργία. Με την αρωγή του Δήμου Πατρέων και του Υπουργείου Πολιτισμού , το Θέατρο, μέσα από την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα, καλλιεργεί την καινοτομία, τον πειραματισμό και συμβάλλει ουσιαστικά στον πολιτισμό του τόπου.