23.11.2018

Κείμενο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Σταύρου Σ. Τσακίρη

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής και αδιάλειπτης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ολοκληρώνοντας έτσι έναν κύκλο ξεκινά τη νέα θεατρική περίοδο 2018-2019 με στόχο την ουσιαστικότερη σύνδεσή του με το λαό της πόλης των Πατρών και την προσέγγιση ενός καινούργιου θεατρικού κοινού. Επενδύει σε έργα υποδομής , σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για νέους και δίνοντας μια διαφορετική κατεύθυνση στις επιλογές του ρεπερτορίου. Επιλέγει για την χειμερινή περίοδο μόνο Ελληνικά κείμενα και συνεργάζεται με καταξιωμένους δημιουργούς του Ελληνικού Θεάτρου. Όπως έλεγε ο Τσέχωφ: «… όσο πιο κοντά στέκεις στην καταγωγή σου τόσο πιο παγκόσμιος γίνεσαι….». Έτος Ελληνικού λόγου λοιπόν. Επιπλέον εγκαινιάζει μια νέα δράση με τον τίτλο «Για ένα Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης». Στην πρώτη φάση έχουν επιλεγεί τρία κείμενα καταξιωμένων Πατρινών Συγγραφέων της προηγούμενης γενιάς (Πολίτης, Κακούρη, Μεγαπάνου) και η σκηνική παρουσίαση τους έχει ανατεθεί σε τρις Πατρινούς Σκηνοθέτες της νέας γενιάς. Γιατί μυθιστορηματικός λόγος στο θέατρο; Γιατί μόνο κείμενα για την Πάτρα; Πατρινοκεντρισμός; Θα είναι διασκευασμένα; Θα είναι αναλόγια; Ψάχνουμε τα ίχνη ενός νέου Θεάτρου.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

εκπαίδευση

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας είναι ένας θεατρικός οργανισμός με πανελλήνια απήχηση που 
παράγει πρωτότυπο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο. Η δραστηριότητά του προάγει την Τέχνη του θεάτρου, εκπαιδεύει το κοινό, δίνει δυνατότητες μετεκπαίδευσης και προβολής στους καλλιτέχνες και δημιουργεί μακροπρόθεσμες υποδομές προς όφελος του πολιτισμού της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής. 

Στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας λειτουργεί:

• Το "Άρμα Θέσπιδος", θέατρο εκτός σκηνής.

•  Η Δραματική Σχολή.
 
• Το "Όπερα Studio Πάτρας".

•Το Θεατρικό Εργαστήρι για Παιδιά και Εφήβους.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας:

• Συνεργάζεται με θέατρα και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό 

• Μεριμνά για την καλλιτεχνική επιμόρφωση των πολιτών, όλων των ηλικιών. Διοργανώνει θεατρικά εργαστήρια και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στην Τέχνη του θεάτρου 

• Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το τμήμα Θεατρικών Σπουδών και διοργανώνει ημερίδες και λογοτεχνικές συναντήσεις

• Συνεργάζεται με το  κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου Πατρέων ΚΟΜΑΙΘΩ με αποτέλεσμα την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων. 

Επίσης συμμετέχει στις δράσεις :

• Του θεατρικού εργαστηρίου στο νοσοκομείο ημέρας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γ.Ν.Π. «Άγιος Ανδρέας»

• Στη θεατρική ομάδα ενηλίκων σε συνεργασία με τους Ξενώνες Ψυχαργώς του Π.Γ.Ν.Π. Πάτρας και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Γ.Ν.Π. Πάτρας

•Στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τα γραφεία πολιτιστικών θεμάτων της Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Αχαϊας.

• Υλοποιεί θεατρικά Εργαστήρια με τα ΚΑΠΗ Πάτρας & συνεργάζεται με το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας παρεμβαίνει δυναμικά στον καλλιτεχνικό ιστό της πόλης και της χώρας, αλλά προβάλλει και στο εξωτερικό την τοπική καλλιτεχνική δημιουργία. Με την αρωγή του Δήμου Πατρέων και του Υπουργείου Πολιτισμού , το Θέατρο, μέσα από την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα, καλλιεργεί την καινοτομία, τον πειραματισμό και συμβάλλει ουσιαστικά στον πολιτισμό του τόπου.