A Manual on Work and Happiness

εκπαίδευση

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας υλοποιεί έναν προγραμματισμό βασισμένο σε τρεις βασικούς άξονες: Εκπαίδευση- Καλλιτεχνική παραγωγή- Επέμβαση με στόχο:
α. τη δημιουργία μακροπρόθεσμων υποδομών που θα προάγουν την Τέχνη του Θεάτρου μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
β.την αποκατάσταση της σχέσης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με την τοπική κοινωνία.
γ.την ανάδειξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στην πόλη της Πάτρας και την Περιφέρεια με ουσιαστικές παρεμβάσεις σε κάθε είδους πολιτιστική δραστηριότητα και με στήριξη της Σύγχρονης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας.
δ.την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων με υψηλή αισθητική που θα πραγματεύονται σημαντικά θέματα της καθημερινότητας των πολιτών και ταυτόχρονα θα αποτελούν σημαίνουσες καλλιτεχνικές προτάσεις στο θεατρικό γίγνεσθαι της χώρας.
ε.την δημιουργία της απαραίτητης υποδομής ώστε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να μπορεί να συμμετέχει σε  ευρωπαϊκά προγράμματα
στ.την δημιουργία δικτύων συνεργασιών σε Ελλάδα και Εξωτερικό  με στόχο ανταλλαγές καλλιτεχνικών προϊόντων και συμπαραγωγές.
 
Στον τομέα της Εκπαίδευσης:
 
Λειτουργία Ανώτερης Δραματικής Σχολής

•    Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έχει  τη δική του δραματική σχολή τετραετούς φοίτησης. Και τα τέσσερα έτη λειτουργούν με περισσότερους από 85 μαθητές.  Διδάσκουν καλλιτέχνες και θεωρητικοί του θεάτρου με σημαντική δραστηριότητα στο σύγχρονο θέατρο προσφέροντας γνώση υψηλού επιπέδου.
•    Συμπληρώνει το τρίγωνο Θέατρο – Πανεπιστήμιο (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών)- Δραματική Σχολή, κάνοντας την πόλη μια σημαντική Κοιτίδα Θεατρικού Πολιτισμού.

Opera Studio Πάτρας

•   Ως κλάδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας το Opera Studio Πάτρας είναι ανοιχτό για νεαρούς τραγουδιστές και τραγουδίστριες κλασικού τραγουδιού κάθε εθνικότητας και δίνει τη δυνατότητα σε ταλαντούχους καλλιτέχνες να προετοιμαστούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους για την άσκηση του επαγγέλματος του τραγουδιστή της όπερας/μουσικού θεάτρου. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, ως φορέας λειτουργίας του OSΠ, αποτελεί με αυτόν τον τρόπο ένα πιλοτικό και πρωτοποριακό πολιτιστικό μοντέλο για τα δημοτικά θέατρα στην Ελλάδα.

Οι νεαροί καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν ήδη περατώσει με επιτυχία τις σπουδές τους στη μονωδία, μπορούν με αυτόν τον τρόπο παρακολουθώντας ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα μαθημάτων, σεμιναρίων και πρότζεκτ στον τομέα της όπερας/μουσικού θεάτρου να προετοιμαστούν επαγγελματικά για τις εμφανίσεις τους σε επαγγελματικές παραγωγές στην οπερατική σκηνή. Για μία λυρική/έναν λυρικό τραγουδιστή που φιλοδοξεί να κάνει καριέρα στο χώρο της όπερας και εν γένει του μουσικού θεάτρου δεν αρκεί μόνο να είναι καλλίφωνη/καλλίφωνος. Η όπερα και γενικότερα το μουσικό θέατρο σημαίνει 50% τραγούδι και 50% θεατρική, σκηνική παρουσίαση.

Στόχος του ΟSΠ είναι η άριστη εκπαίδευση και στους δύο τομείς: τόσο στη βελτίωση και εδραίωση των φωνητικών δυνατοτήτων των σπουδαστών όσο και στην άψογη σκηνική τους παρουσία κατά τη συμμετοχή τους σε ένα μουσικό θεατρικό έργο (όπερα, οπερέτα, μιούζικαλ). Με άλλα λόγια στόχος του OSΠ είναι η δημιουργία «αδόντων υποκριτών», οι οποίοι όντας σε θέση να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του μουσικού θεάτρου θα εξασφαλίσουν επαγγελματική επιτυχία και καταξίωση.

Το όραμα, το οποίο ωθεί τη λειτουργία και ανάπτυξη του OSΠ, είναι από τη μία μεριά η δημιουργία μίας νέας αντίληψης για την όπερα στην Ελλάδα ως μελλοντικό μοντέλο για το μουσικό θέατρο του 21ου αιώνα στην Ελλάδα και από την άλλη η (επαν)ίδρυση λυρικής σκηνής (όπερας) στην Πάτρα.

Η τρίτη χιλιετία, την οποία διανύουμε, προσφέρει ευκαιρίες για την πραγμάτωση νέων οραμάτων. Σε μία κοινωνία, η οποία πολιτιστικά και οικονομικά βρίσκεται σε μία ριζική αναμόρφωση, αποδεικνύεται το OSΠ στο πλαίσιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ως ένα δοκιμασμένο μέσο που θα συμβάλει αποτελεσματικά και δημιουργικά στην αναμόρφωση αυτή.

Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και εφήβους
 Προτεραιότητα  στο σχεδιασμό του θεάτρου ήταν  η δημιουργία Θεατρικού Εργαστηρίου για παιδιά. Ήδη στα προγράμματα του Εργαστηρίου συμμετέχουν 150 παιδιά από 4 έως 17 ετών
Σεμινάρια σε νέους
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας οργανώνει σεμινάρια και διαλέξεις για φοιτητές και νέους σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Πρόκειται για μορφωτικές δράσεις εξειδικευμένου χαρακτήρα.

Σεμινάρια στις Πολιτιστικές Ομάδες των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πάτρας .
 Σειρά διαλέξεων από τους καθηγητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, στους μαθητές του Προκαταρκτικού Τμήματος της Δραματικής Σχολής ανοιχτές στο κοινό.
Α΄ διάλεξη: 20 Φεβρουαρίου 2013 με τον Σταύρο Τσιιτσιρίδη –Καθηγητή και Πρόεδρο  του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Β’ διάλεξη: 27 Μαρτίου 2013 με την Ιωάννα Παπαγεωργίου- Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών κ.α.

•    Σεμινάριο υποκριτικής με την ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη
•    Σεμινάριο «Δημιουργικής Γραφής» με τον θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Τσεκούρα
•    Σεμινάριο υποκριτικής «Πριν το μεγάλο άλμα» με τον ηθοποιό Απόστολο Πελεκάνο
•    Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τον Ανδρέα Στάικο.
•    Εργαστήρι Αφήγησης με τον ηθοποιό  Μιλτιάδη Νίκα με θέμα την Ιταλική Παροικία  
     της Πάτρας.
•    Εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, νέους και εκπαιδευτικούς