07.05.2018

ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες-Σκηνοθεσία Σταύρος Σ. Τσακίρης.

Μια σύνθεση από τις επτά τραγωδίες που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Ο Οιδίπους, η πιο εμβληματική μορφή της ηρωικής εποχής, έχει ερμηνευτεί κατά καιρούς ως αντικατοπτρισμός διαφορετικών ιδεολογικών αναζητήσεων. Πολλές φορές ωστόσο, αγνοήθηκε ότι αποτελεί μέρος μόνο του θηβαϊκού κύκλου. Ίσως, δεν θα διατυπωνόταν ποτέ η θεωρία του οιδιπόδειου συμπλέγματος εάν ο Φρόυντ γνώριζε ολοκληρωμένο τον μύθο του Οιδίποδα, κι όχι μόνο την τραγωδία του Σοφοκλή. Σήμερα, που ζούμε σε οριακές στιγμές, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο ν’ αφηγηθούμε αυτό τον μύθο χωρίς ψυχαναλυτικές ή άλλες ερμηνείες . Να τον δούμε ως ένα αφήγημα, ένα λαϊκό παραμύθι, μια ακόμη «παραλογή», όπως τη συνέθεσε ο λαός και την διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι Έλληνες τραγικοί. Ίσως ακόμα και ως μια ελληνική εκδοχή για τη δημιουργία του κόσμου και την οργάνωση των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών. Ως μια αφήγηση- λαϊκή αντίδραση στην καταδυνάστευση των νόμων που επιβάλλονται για να εξουσιάζουν οι λίγοι εμποδίζοντας τον άνθρωπο να εκπληρώσει τον γήινο προορισμό του: Μια ζωή ευτυχισμένη και δίκαιη.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Παιδική Σκηνή: Οδυσσεβάχ

Ξένιας Καλογεροπούλου

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
Πρώτη Παράσταση:7 Νοεμβρίου 2016.
Τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ για τα σχολεία.
Απογευματινές παραστάσεις:
5 ευρώ για τα παιδιά, τους ανέργους,αμέα-φοιτητές και ομαδικό άνω των 10 ατόμων.
8 ευρώ για τους ενήλικες.
Τηλ.επικοινωνίας: 2610 623730 & http://www.ticketservices.gr
Παραστάσεις για όλη την οικογένεια  
Δεκέμβριος 2016 :
4, 11, 18 στις 11:00  & στις 25, 26, 27, 28 και 29 στις 17:00.
Ιανουάριος 2017:
2, 3, 4, 5, 6 στις 17:00 & στις 8 Ιανουαρίου στις 11:00Η Παιδική-Εφηβική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας , υποδέχεται την περίοδο 2016 – 2017 ένα από τα πιο αγαπημένα έργα της Ξένιας Καλογεροπούλου: Τον Οδυσσεβάχ μια ιστορία που γοητεύει και συγκινεί μικρούς και μεγάλους, βασισμένη στους μύθους, στα λαϊκά παραμύθια και την επική λογοτεχνία.
Πρόκειται για ένα γοητευτικό μαγικό ταξίδι σε χώρες ονειρικές, με αλλόκοτους ήρωες , ένα παραμύθι όπου τα πάντα είναι δυνατά και αδύνατα, αληθινά και ψεύτικα . Είναι η  ιστορία του Οδυσσεβάχ, ή μήπως του Οδυσσέα και του Σεβάχ του Θαλασσινού, που κουρασμένος από τις περιπέτειες του πολέμου ξεκινά για το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα του την Ιθαγδάτη. Το καράβι του όμως αράζει στο νησί του επικίνδυνου Δρακοκύκλωπα Αρχισαλαχάρ, περνάει από το νησί των Λωτοφάγων , ακούει το μαγεμένο τραγούδι των Σειρήνων , συναντάει την Γοργόνα και τη μάγισσα Κιρκίλα . Κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του στη χώρα της Λαριζάντ, της αγέλαστης πριγκίπισσας, περνά από χώρες που μιλούν με ένα φωνήεν, από λίμνες, δάση και ποτάμια… κι εκεί που πιστεύει πως όλα τέλειωσαν βλέπει μπροστά του τη στεριά κι ένα μικρό παιδί σε μια βάρκα. Να είναι άραγε η Ιθαγδάτη?
Μία ιδανική παράσταση για παιδιά αλλά και μεγαλύτερους θεατές που ονειρεύονται ακόμη και πιστεύουν στην επίτευξη του στόχου, στην αξία της προσπάθειας , στην αξία της οικογένειας και της πατρίδας, στη νίκη του καλού και του δικαίου.
Μία παράσταση με πανανθρώπινα μηνύματα ουσιαστικά και επίκαιρα.
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Μικρή Πόρτα, το 1981 και  έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες

Συντελεστές
Συγγραφέας: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Περικλής Βασιλόπουλος
Σκηνικά -κοστούμια :Παναγιώτα Κοκκορού
Μουσική: Σοφία Καμαγιάννη
Χορογραφία : Όλγα Σπυράκη
Κατασκευή μάσκας: Βασιλική Κασπίρη
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος.
Βοηθός σκηνοθέτη: Γεράσιμος Ντάβαρης.
Βοηθός σκηνογράφου: Βασιλική Χριστοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκη Καρακώστα, Έφη Κεραμίδα, Σπύρος Κουβαρδάς, Ηρακλής Κρομμύδας, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Πάνος Τρουμπουνέλης, Γεράσιμος Σοφιανός, Νάνσυ Χριστοπούλου