07.05.2018

ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες-Σκηνοθεσία Σταύρος Σ. Τσακίρης.

Μια σύνθεση από τις επτά τραγωδίες που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Ο Οιδίπους, η πιο εμβληματική μορφή της ηρωικής εποχής, έχει ερμηνευτεί κατά καιρούς ως αντικατοπτρισμός διαφορετικών ιδεολογικών αναζητήσεων. Πολλές φορές ωστόσο, αγνοήθηκε ότι αποτελεί μέρος μόνο του θηβαϊκού κύκλου. Ίσως, δεν θα διατυπωνόταν ποτέ η θεωρία του οιδιπόδειου συμπλέγματος εάν ο Φρόυντ γνώριζε ολοκληρωμένο τον μύθο του Οιδίποδα, κι όχι μόνο την τραγωδία του Σοφοκλή. Σήμερα, που ζούμε σε οριακές στιγμές, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο ν’ αφηγηθούμε αυτό τον μύθο χωρίς ψυχαναλυτικές ή άλλες ερμηνείες . Να τον δούμε ως ένα αφήγημα, ένα λαϊκό παραμύθι, μια ακόμη «παραλογή», όπως τη συνέθεσε ο λαός και την διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι Έλληνες τραγικοί. Ίσως ακόμα και ως μια ελληνική εκδοχή για τη δημιουργία του κόσμου και την οργάνωση των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών. Ως μια αφήγηση- λαϊκή αντίδραση στην καταδυνάστευση των νόμων που επιβάλλονται για να εξουσιάζουν οι λίγοι εμποδίζοντας τον άνθρωπο να εκπληρώσει τον γήινο προορισμό του: Μια ζωή ευτυχισμένη και δίκαιη.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Orphée et Eurydice /Ορφέας και Ευρυδίκη

Μουσική :Christoph Willibald Gluck- Λιμπρέτο: Pierre-Louis Moline


Δημοτικό Θέατρο Απόλλων: τηλ.2610 273613
Πρώτη Παράσταση: Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στις 21:30

Παραστάσεις 18, 19, 20, 21 & 23, 24, 25, 26, 27, 28 Μαΐου 2017 , στις 21:30
Διανομές Ορφέας και Ευρυδίκη

18/05    Στέφανος Κορωναίος    Christina Schönbach    Μαρία Κατριβέση
19/05    Μάριος Μανιατόπουλος    Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη    Χρύσα Πανταζοπούλου
20/05    Λίνα Γερονίκου    Christina Schönbach    Χρύσα Πανταζοπούλου
21/05    Στέφανος Κορωναίος    Λένα Σουρμελή    Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη
23/05    Στέφανος Κορωναίος    Λένα Σουρμελή    Μαρία Κατριβέση
24/05    Στέφανος Κορωναίος    Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη    Χρύσα Πανταζοπούλου
25/05    Λίνα Γερονίκου    Λένα Σουρμελή    Μαρία Κατριβέση
 
26/05    Στέφανος Κορωναίος    Christina Schönbach    Χρύσα Πανταζοπούλου
27/05    Μάριος Μανιατόπουλος    Christina Schönbach    Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη
28/05    Στέφανος Κορωναίος    Λένα Σουρμελή    Μαρία Κατριβέση

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ
Φοιτητικό: 8 ευρώ
Ανέργων, Αμέα: 5 ευρώ

Με την όπερα Διδώ και Αινείας του Henry Purcell το Διεθνές Opera-Studio Πάτρας (IOSP) παρουσίασε με επιτυχία πέρυσι το πρώτο δείγμα των καλλιτεχνικών του εργασιών στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων. Η θετική πρόσληψη από τους θεατές, μας ενθάρρυνε να παρουσιάσουμε φέτος μία νέα οπερατική παραγωγή με την ελπίδα να κερδίσουμε εκ νέου το κοινό.  Επιλέξαμε την όπερα του Christoph Willibald Gluck, Ορφέας και Ευρυδίκη, στην γαλλική της εκδοχή.
Στην όπερα αυτή η μουσική και ο λόγος βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους, επηρεάζοντας έτσι την ψυχική κατάσταση των θεατών.  Στόχος του Gluck είναι να έρθει το «αληθινά ανθρώπινο» στο προσκήνιο. 
Και με αυτή την όπερα, όπως ήδη και με τη Διδώ και τον Αινεία,  τονίζουμε τη σύνδεση με τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και ειδικότερα με την αρχαία τραγωδία, της οποίας η αναβίωση στα τέλη του 16ου αιώνα οδήγησε στη δημιουργία ενός καινούργιου μουσικού είδους, της όπερας. 
Έτσι, μετατοπίζουμε τον Ορφέα, τον δημοφιλή μυθικό τραγουδιστή, αρχέτυπο του άδοντα ανθρώπου, στη σημερινή εποχή, όπου η μουσική υποσκελίζεται από την εικόνα, το ναρκισσισμό και τον υπερβάλλοντα εγωισμό των σταρ τραγουδιστών. Αυτός είναι ο νέος Ορφέας και η Ευρυδίκη, δυστυχισμένη, το απόκτημά του. Ο ξαφνικός της θάνατος λίγο πριν το γάμο της με τον δημοφιλή τραγουδιστή, την ελευθερώνει από αυτή τη σχέση. Ο θάνατός της, όμως, οδηγεί τον Ορφέα σε μία βαθιά κρίση ταυτότητας. Το σοκ από την ξαφνική απώλεια της γυναίκας που αγαπούσε σύμφωνα με τη δική του θεώρηση για τον έρωτα και την αγάπη και η θλίψη του για το θάνατό της τον οδηγούν σε περισυλλογή. Σωματικά κουρασμένος και ψυχικά εξουθενωμένος πέφτει σε έναν βαθύ ύπνο, από τη μια μεριά εφιάλτης, από την άλλη λυτρωτικός σύμβουλος. Σε αυτόν τον κόσμο μαθαίνει να κάνει χρήση της μουσικής του για να καταρρίπτει εμπόδια που παρουσιάζονται μπροστά του αλλά και για να θεραπεύει τον πόνο της απώλειας.  Ξυπνά εξαγνισμένος ως νέος Ορφέας. Ως ανταμοιβή για όλες αυτές τις προσπάθειές του τού δίνεται η ευκαιρία μίας επανασύνδεσης με την Ευρυδίκη, η οποία πλέον παρουσιάζεται χειραφετημένη και ισότιμη σύντροφος για τον Ορφέα. 

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Michael Seibel
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Γαλάνης
Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Λαμπρινή Καρδαρά
Χορογραφία: Όλγα Σπυράκη  
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Video Art: Χρήστος Καρτέρης 
Διδασκαλία Χορωδίας: Λίνα Γερονίκου 
Επιστημονικός Σύμβουλος Όπερας: Γεώργιος Π. Τσομής
Μακιγιάζ: Ίνα Τσέλιου

Στο ρόλο του Ορφέα ο Βαρύτονος Στέφανος Κορωναίος 
Μονωδοί του Int. Opera Studio Πάτρας με αλφαβητική σειρά:
Ορφέας: 
Λίνα Γερονίκου 
Μάριος Μανιατόπουλος
Ευρυδίκη: 
Christina Schönbach 
Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη 
Λένα Σουρμελή
Έρωτας: 
Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη 
Μαρία Κατριβέση
Χρύσα Πανταζοπούλου

Κορεπετίτορες: 
Olena Fedko – Βασίλης Λάζαρης – Αναστάσης Σπηλιωτόπουλος
Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Πατρών: 
Μαριάννα Σαφάροβα, Ιβανώφ Βλαντισλάβ, Γιαροσλάβ Τόκαρεβ, Άλλα Σελαλμαζίδη,
Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ, Σβετλάνα Χμούροβα, Γιούρι Μπεσσόνοβ, Νικολάι Κομισάροβ, Βιλέν Καραπετιάν, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Ιβόνα Γκλίνκα, Αγγελική Πουλημένου, Δημήτρης Δριμάλας,  Αναστασία Βελισσαρίου

Συμμετέχουν οι μουσικοί: 
Μαρία Γούτου, Ευθυμία Καλλίστρου, Ρεγγίνα Σοφού, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, Ειρήνη Τσικρίκη 

Χορωδοί του Int. Opera Studio Πάτρας:
Καλλιόπη Αγγελοπούλου, Χριστίνα Λυμπρίτη, Γκουλνόρ Μποτίνη, Αρετούσα Νικολοπούλου, Αδαμαντία Παπαχαραλαμποπούλου, Λούση Χριστοδούλου, Ελένη Παπαπροκοπίου,  Κατερίνα Γεωργακοπούλου, Γεωργία Λυκούση, Διονυσία Ντρουβάρη, Φωτεινή Τσίγκα, Κάτια Τσιλιμπότη, Δημήτρης Δημόπουλος, Γιάννης Ντακόλιας, Κωνσταντίνος Καββαθάς, Διονύσης Παπαγγελής, Βασίλης Κωνσταντάρας, Παναγιώτης Χατζηαντωνίου 

Με την συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος