23.11.2018

Κείμενο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Σταύρου Σ. Τσακίρη

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής και αδιάλειπτης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ολοκληρώνοντας έτσι έναν κύκλο ξεκινά τη νέα θεατρική περίοδο 2018-2019 με στόχο την ουσιαστικότερη σύνδεσή του με το λαό της πόλης των Πατρών και την προσέγγιση ενός καινούργιου θεατρικού κοινού. Επενδύει σε έργα υποδομής , σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για νέους και δίνοντας μια διαφορετική κατεύθυνση στις επιλογές του ρεπερτορίου. Επιλέγει για την χειμερινή περίοδο μόνο Ελληνικά κείμενα και συνεργάζεται με καταξιωμένους δημιουργούς του Ελληνικού Θεάτρου. Όπως έλεγε ο Τσέχωφ: «… όσο πιο κοντά στέκεις στην καταγωγή σου τόσο πιο παγκόσμιος γίνεσαι….». Έτος Ελληνικού λόγου λοιπόν. Επιπλέον εγκαινιάζει μια νέα δράση με τον τίτλο «Για ένα Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης». Στην πρώτη φάση έχουν επιλεγεί τρία κείμενα καταξιωμένων Πατρινών Συγγραφέων της προηγούμενης γενιάς (Πολίτης, Κακούρη, Μεγαπάνου) και η σκηνική παρουσίαση τους έχει ανατεθεί σε τρις Πατρινούς Σκηνοθέτες της νέας γενιάς. Γιατί μυθιστορηματικός λόγος στο θέατρο; Γιατί μόνο κείμενα για την Πάτρα; Πατρινοκεντρισμός; Θα είναι διασκευασμένα; Θα είναι αναλόγια; Ψάχνουμε τα ίχνη ενός νέου Θεάτρου.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«H απαγωγή από το σεράι» του Β.A. Μότσαρτ

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
Πληροφορίες Κρατήσεις; 2610 273613 - http://www.ticketservices.gr

Παραστάσεις:3,4,5,6,8,9,10,11,12,13 Μαΐου 2018, στις 21:00

Με την υποστήριξη του Goethe Zentrum Πάτρας


Ένας λαβύρινθος συναισθημάτων μέσα από την πάλη διαφορετικών πολιτισμών

Ο Μότσαρτ άρχισε να γράφει την όπερα «Η Απαγωγή από το Σεράι» το 1781 και την ολοκλήρωσε το 1782. Το λιμπρέτο ανήκει στον Gottfried Stephanie βασισμένο στο λιμπρέτο του Christoph Bretzner από την κωμωδία  "Belmont und Constanze" . Η πρεμιέρα δόθηκε στη Βιέννη στις 19 Ιουλίου του 1782.  
Πρόκειται μια «εξωτική περιπέτεια», η πλοκή της οποίας ξετυλίγεται τον 16ο αιώνα σε ένα χαρέμι της Τουρκίας. Ανήκει στο είδος της γερμανικής κωμικής όπερας «Singspiel», η οποία περιλαμβάνει μουσικά μέρη και πεζούς διαλόγους. Το βιεννέζικο Singspiel που μέχρι εκείνη την εποχή επισκιαζόταν από την "παντοκρατορία" της ιταλικής όπερας στη Βιέννη και γενικότερα στο γερμανόφωνο ευρωπαϊκό χώρο, γνώρισε με μιας, με την εμφάνιση της "τουρκικής" αυτής όπερας του Μότσαρτ, μία εντυπωσιακή αναβάθμιση, ώστε δίκαια το συγκεκριμένο έργο να θεωρείται σημαντικό για τη μετέπειτα εξέλιξη της  γερμανικής όπερας. 
Η υπόθεση της όπερας ξετυλίγεται όταν ο Μπελμόντε, ένας νεαρός Ισπανός ευγενής, φτάνει στην Τουρκία και αναζητά την αγαπημένη του Κονστάντσε, η οποία έχει πουληθεί ως σκλάβα στον πασά Σελήμ από πειρατές. Μαζί της έχουν πουληθεί ο Πεντρίγιο και η αγαπημένη του, Μπλόντε, οι οποίοι και αυτοί ήταν στην υπηρεσία του Μπελμόντε. Ο Σελήμ Πασάς αγαπάει με πάθος την πανέμορφη Κονστάντσε, ενώ ο Οσμίν, ο οικονόμος των ανακτόρων του πασά, έχει ερωτευθεί την Μπλόντε. Ο Μπελμόντε φθάνει κοντά στο Σεράι για να απελευθερώσει τους φίλους του και συστήνεται στον πασά ως Ιταλός αρχιτέκτονας. Το σχέδιο απόδρασης των τεσσάρων αποτυγχάνει και αφού συλλαμβάνονται οδηγούνται στον Σελήμ, ο οποίος ακούγοντας την ιστορία τους συγκινείται και τους αφήνει ελεύθερους. 
Το έργο αυτό πέρα από μία «εξωτική περιπέτεια» θέτει ερωτήματα πάνω σε υπαρξιακές εμπειρίες της ζωής όπως ο έρωτας, η ζήλεια, η απογοήτευση, η εξουσία και η απληστία. Ο 26χρονος τότε Μότσαρτ μέσα από την όπερα αυτή δίνει έμφαση στην ανοχή σε άλλες πολιτισμικές θεωρήσεις και νοοτροπίες, στη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και την ανθρωπιά. Το έργο διακρίνεται για το συναισθηματικό του βάθος και την ωριμότητα της σύλληψης. Η απαγωγή θα επιτευχθεί μέσα από έναν λαβύρινθο συναισθημάτων, στον οποίο εμπλέκονται όλα τα πρόσωπα του δράματος.

Ταυτότητα Παράστασης:

Μουσική: Wolfgang Amadeus Mozart

Λιμπρέτο: Johann Gottlieb Stephanie

Σκηνοθεσία: Michael Richard Seibel

Μουσική Διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου 

Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Λαμπρινή Καρδαρά

Επιμέλεια Κίνησης: Νίκος Λυμπεράτος

Video Art: Χρήστος Καρτέρης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Διδασκαλία Χορωδίας: Λίνα Γερονίκου

Επιστημονικός Σύμβουλος Όπερας: Γεώργιος Π. Τσομής

Μακιγιάζ: Ίνα Τσέλιου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Περλέγκα

Μονωδοί του Διεθνές Opera Studio του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Πάτρας

Χορωδία του Διεθνές Opera Studio του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας