07.05.2018

ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες-Σκηνοθεσία Σταύρος Σ. Τσακίρης.

Μια σύνθεση από τις επτά τραγωδίες που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Ο Οιδίπους, η πιο εμβληματική μορφή της ηρωικής εποχής, έχει ερμηνευτεί κατά καιρούς ως αντικατοπτρισμός διαφορετικών ιδεολογικών αναζητήσεων. Πολλές φορές ωστόσο, αγνοήθηκε ότι αποτελεί μέρος μόνο του θηβαϊκού κύκλου. Ίσως, δεν θα διατυπωνόταν ποτέ η θεωρία του οιδιπόδειου συμπλέγματος εάν ο Φρόυντ γνώριζε ολοκληρωμένο τον μύθο του Οιδίποδα, κι όχι μόνο την τραγωδία του Σοφοκλή. Σήμερα, που ζούμε σε οριακές στιγμές, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο ν’ αφηγηθούμε αυτό τον μύθο χωρίς ψυχαναλυτικές ή άλλες ερμηνείες . Να τον δούμε ως ένα αφήγημα, ένα λαϊκό παραμύθι, μια ακόμη «παραλογή», όπως τη συνέθεσε ο λαός και την διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι Έλληνες τραγικοί. Ίσως ακόμα και ως μια ελληνική εκδοχή για τη δημιουργία του κόσμου και την οργάνωση των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών. Ως μια αφήγηση- λαϊκή αντίδραση στην καταδυνάστευση των νόμων που επιβάλλονται για να εξουσιάζουν οι λίγοι εμποδίζοντας τον άνθρωπο να εκπληρώσει τον γήινο προορισμό του: Μια ζωή ευτυχισμένη και δίκαιη.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Διονύσιοs Σολωμός

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Συπαραγωγή:Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία θεάτρου Anagnorisis 
και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας

Η Έξοδος του Μεσολογγίου είναι ένα μοναδικό γεγονός στην παγκόσμια ιστορία γιατί έχει πρωτίστως πνευματικό χαρακτήρα και λιγότερο ηρωικό. Μεταξύ των δύο επιλογών των πολιορκημένων , δηλαδή της παράδοσής τους ή της αυτοκτονίας τους –πράξεις που συνήθως έχουν επαναληφθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης-επιλέγουν την έξοδο προς την ελευθερία.
Η επιλογή αυτή είναι αποτέλεσμα έλλογης διαχείρισης , γεγονός που προϋποθέτει την απουσία του φόβου.
Η απουσία του φόβου και συμβολικά και πραγματικά σημαίνει την υπέρτατη πίστη στην ένθεη ανθρώπινη ύπαρξη ικανή να υπερασπιστεί και να αναδείξει το μέγεθος της αξίας της, προκαλώντας και δημιουργώντας ανάλογα αισθήματα ακόμη και στους αντιπάλους.
Η απελευθέρωση από τον φόβο απελευθερώνει τις πηγαίες δυνάμεις της ζωής και στη θέση του αβάσταχτου ψυχικού πόνου δίνει προτεραιότητα στη μέθη της δράσης και της αγάπης.
Το έργο του Διονύσιου Σολωμού , Ελεύθεροι Πολιορκημένοι αποδίδει μοναδικά αυτό το πνεύμα σαν ένας θρίαμβος της ζωής στη κάθε της έκφανση, που φωνάζει αθόρυβα αλλά εύγλωττα και δείχνει την ανώτερη δύναμη που υφαίνει το θαύμα και την ομορφιά.

Συντελεστές :
Δραματουργική Επεξεργασία-Σκηνοθεσία :Δήμος Αβδελιώδης
Σκηνικά Κοστούμια Εύα Νάθενα
Μουσική Βαγγέλης Γιαννάκης
Εικαστική παρέμβαση-Μάσκες Αριστείδης Πατσόγλου

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Δημήτρης Καταλειφός, Ιωάννα Σπανού