23.11.2018

Κείμενο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Σταύρου Σ. Τσακίρη

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής και αδιάλειπτης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ολοκληρώνοντας έτσι έναν κύκλο ξεκινά τη νέα θεατρική περίοδο 2018-2019 με στόχο την ουσιαστικότερη σύνδεσή του με το λαό της πόλης των Πατρών και την προσέγγιση ενός καινούργιου θεατρικού κοινού. Επενδύει σε έργα υποδομής , σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για νέους και δίνοντας μια διαφορετική κατεύθυνση στις επιλογές του ρεπερτορίου. Επιλέγει για την χειμερινή περίοδο μόνο Ελληνικά κείμενα και συνεργάζεται με καταξιωμένους δημιουργούς του Ελληνικού Θεάτρου. Όπως έλεγε ο Τσέχωφ: «… όσο πιο κοντά στέκεις στην καταγωγή σου τόσο πιο παγκόσμιος γίνεσαι….». Έτος Ελληνικού λόγου λοιπόν. Επιπλέον εγκαινιάζει μια νέα δράση με τον τίτλο «Για ένα Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης». Στην πρώτη φάση έχουν επιλεγεί τρία κείμενα καταξιωμένων Πατρινών Συγγραφέων της προηγούμενης γενιάς (Πολίτης, Κακούρη, Μεγαπάνου) και η σκηνική παρουσίαση τους έχει ανατεθεί σε τρις Πατρινούς Σκηνοθέτες της νέας γενιάς. Γιατί μυθιστορηματικός λόγος στο θέατρο; Γιατί μόνο κείμενα για την Πάτρα; Πατρινοκεντρισμός; Θα είναι διασκευασμένα; Θα είναι αναλόγια; Ψάχνουμε τα ίχνη ενός νέου Θεάτρου.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Διονύσιοs Σολωμός

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Συπαραγωγή:Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία θεάτρου Anagnorisis 
και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας

Η Έξοδος του Μεσολογγίου είναι ένα μοναδικό γεγονός στην παγκόσμια ιστορία γιατί έχει πρωτίστως πνευματικό χαρακτήρα και λιγότερο ηρωικό. Μεταξύ των δύο επιλογών των πολιορκημένων , δηλαδή της παράδοσής τους ή της αυτοκτονίας τους –πράξεις που συνήθως έχουν επαναληφθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης-επιλέγουν την έξοδο προς την ελευθερία.
Η επιλογή αυτή είναι αποτέλεσμα έλλογης διαχείρισης , γεγονός που προϋποθέτει την απουσία του φόβου.
Η απουσία του φόβου και συμβολικά και πραγματικά σημαίνει την υπέρτατη πίστη στην ένθεη ανθρώπινη ύπαρξη ικανή να υπερασπιστεί και να αναδείξει το μέγεθος της αξίας της, προκαλώντας και δημιουργώντας ανάλογα αισθήματα ακόμη και στους αντιπάλους.
Η απελευθέρωση από τον φόβο απελευθερώνει τις πηγαίες δυνάμεις της ζωής και στη θέση του αβάσταχτου ψυχικού πόνου δίνει προτεραιότητα στη μέθη της δράσης και της αγάπης.
Το έργο του Διονύσιου Σολωμού , Ελεύθεροι Πολιορκημένοι αποδίδει μοναδικά αυτό το πνεύμα σαν ένας θρίαμβος της ζωής στη κάθε της έκφανση, που φωνάζει αθόρυβα αλλά εύγλωττα και δείχνει την ανώτερη δύναμη που υφαίνει το θαύμα και την ομορφιά.

Συντελεστές :
Δραματουργική Επεξεργασία-Σκηνοθεσία :Δήμος Αβδελιώδης
Σκηνικά Κοστούμια Εύα Νάθενα
Μουσική Βαγγέλης Γιαννάκης
Εικαστική παρέμβαση-Μάσκες Αριστείδης Πατσόγλου

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Δημήτρης Καταλειφός, Ιωάννα Σπανού