07.05.2018

ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες-Σκηνοθεσία Σταύρος Σ. Τσακίρης.

Μια σύνθεση από τις επτά τραγωδίες που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Ο Οιδίπους, η πιο εμβληματική μορφή της ηρωικής εποχής, έχει ερμηνευτεί κατά καιρούς ως αντικατοπτρισμός διαφορετικών ιδεολογικών αναζητήσεων. Πολλές φορές ωστόσο, αγνοήθηκε ότι αποτελεί μέρος μόνο του θηβαϊκού κύκλου. Ίσως, δεν θα διατυπωνόταν ποτέ η θεωρία του οιδιπόδειου συμπλέγματος εάν ο Φρόυντ γνώριζε ολοκληρωμένο τον μύθο του Οιδίποδα, κι όχι μόνο την τραγωδία του Σοφοκλή. Σήμερα, που ζούμε σε οριακές στιγμές, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο ν’ αφηγηθούμε αυτό τον μύθο χωρίς ψυχαναλυτικές ή άλλες ερμηνείες . Να τον δούμε ως ένα αφήγημα, ένα λαϊκό παραμύθι, μια ακόμη «παραλογή», όπως τη συνέθεσε ο λαός και την διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι Έλληνες τραγικοί. Ίσως ακόμα και ως μια ελληνική εκδοχή για τη δημιουργία του κόσμου και την οργάνωση των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών. Ως μια αφήγηση- λαϊκή αντίδραση στην καταδυνάστευση των νόμων που επιβάλλονται για να εξουσιάζουν οι λίγοι εμποδίζοντας τον άνθρωπο να εκπληρώσει τον γήινο προορισμό του: Μια ζωή ευτυχισμένη και δίκαιη.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Λυρικές βραδιές


Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
Τηλ.:2610273613 και 
http://www.ticketservices.gr
Τιμή εισιτηρίων: 10 € κανονικό, 8 € φοιτητικό, 5 € ανέργων Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας για τρίτη συνεχή χρονιά ενσωματώνει το Λυρικό Θέατρο στο πρόγραμμά του.
Το Int. Opera Studio του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας για τρίτη χρονιά συμβάλλει μέσα από τις εργασίες και τις καλλιτεχνικές δράσεις του στο θεατρικό προγραμμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας .
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας διαθέτει φέτος για πρώτη φορά και επίσημα Λυρική Σκηνή. Μαζί με την Εθνική Λυρική Σκηνή το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας είναι η δεύτερη δημόσια σκηνή στην Ελλάδα με πρόγραμμα λυρικού θεάτρου. 

Έτσι, η Λυρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και το Int. Opera Studio Πάτρας, συνεχίζουν και φέτος τις Λυρικές Βραδιές, operaLife. 
Με στόχο τη μουσική απόλαυση, την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα, τη διείσδυση σε ένα ποικιλόμορφο κοινό με σκοπό την προώθηση της κλασικής μουσικής με έμφαση στα είδη του μουσικού θεάτρου, το operaLife στηρίζει την επαφή με την τέχνη της μουσικής, ιδίως της λυρικής, ως μια διαδικασία δια βίου μάθησης, αλλά και ως διεργασία διεύρυνσης κοινού, γιατί πιστεύουμε ότι μεταξύ άλλων και η ακροαματική συμμετοχή στη μουσική δημιουργία από μικρή ηλικία οδηγεί σε μελλοντικούς υποστηρικτές της τέχνης και της μουσικής. Στόχος είναι λοιπόν η βαθύτερη σύνδεση με το κοινό, τις τοπικές κοινότητες και κοινωνίες μέσω μίας ουσιαστικότερης γνωριμίας με τη μαγική τέχνη του λυρικού τραγουδιού. Η Λυρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ ευελπιστεί με το operaLife να συμβάλει πέρα από τη συνεχή ανάπτυξη ενός κοινού και την προσέλκυση νέων στο χώρο της κλασικής μουσικής, είτε πρόκειται για καινούργιους, είτε για νέους ηλικιακά, και στη θεματολογική προετοιμασία της φετινής κεντρικής οπερατικής παραγωγής, της όπερας του W. A. Mozart, «Η Απαγωγή από το Σεράι», της οποίας η πρεμιέρα θα λάβει χώρα την 3η Μαΐου 2018 για συνολικά δέκα  παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. 

Κάτω από αυτή την προοπτική οι λυρικές βραδιές θα εστιάσουν στα βασικά θέματα  της όπερας του Mozart, «Η Απαγωγή από το Σεράι»: «Έρως γλυκύπικρος», «Ανατολή-Δύση: Πάλη πολιτισμών», «Έρως Τύραννος». Οι λυρικές αυτές βραδιές θα δώσουν τη δυνατότητα μίας σταδιακής εισαγωγής σε ένα από τα πιο σημαντικά λυρικά δράματα του Μότσαρτ, το οποίο διακρίνεται για το συναισθηματικό του βάθος και την ωριμότητα της σύλληψης. Θα ακουστούν άριες από άλλα οπερατικά έργα τόσο του Mozart, όσο και άλλων συνθετών, οι οποίες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα βασικά θέματα της όπερας «Η Απαγωγή από το Σεράι». 
Η όπερα αυτή πέρα από μία «εξωτική περιπέτεια» θέτει ερωτήματα πάνω σε υπαρξιακές εμπειρίες της ζωής όπως ο έρωτας, η ζήλεια, η απογοήτευση και η απληστία. Ο 26χρονος τότε Μότσαρτ μέσα από την όπερα αυτή δίνει έμφαση στην ανοχή σε άλλες πολιτισμικές θεωρήσεις και νοοτροπίες, στη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και την ανθρωπιά. Η απαγωγή θα επιτευχθεί μέσα από έναν λαβύρινθο συναισθημάτων, στον οποίο εμπλέκονται όλα τα πρόσωπα του δράματος. Ίσως είναι το πρώτο λυρικό δράμα στην ιστορία της όπερας, όπου το καθαρά ανθρώπινο στοιχείο βρίσκεται στο προσκήνιο. Κάτω από αυτή την προοπτική διαφοροποιείται η όπερα αυτή έντονα από άλλα σύγχρονα λυρικά έργα της εποχής. Το λυρικό αυτό δράμα του Mozart θεωρείται εποχιακής σημασίας για τη μετέπειτα εξέλιξη της όπερας.

Συντελεστές:
Μονωδοί του Int. Opera Studio Πάτρας:  
Mariya Bednarskaya, υψίφωνος

Kseniia Isavnina, υψίφωνος

Μαριάννα Μεσσάλα, μεσόφωνος
Μάριος Μανιατόπουλος, τενόρος
Χρύσα Πανταζοπούλου, μεσόφωνος 
Λένα Σουρμελή, υψίφωνος

Στο πιάνο: 
Olena Fedko
Τίμοs Γεννάτος
Βασίλειος Λάζαρης
Αναστάσιος Σπηλιωτόπουλος

Μουσική Διδασκαλία: 
Φαίδρα Γιαννέλου

Σκηνοθετική Επιμέλεια: 
Michael Seibel 

Επιστημονικός Σύμβουλος:
Γεώργιος Π. Τσομής 

ΟperaLife
1η Λυρική Βραδιά "Έρως γλυκύπικρος… "
*Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, Ώρα 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.
Το κοινό θα ταξιδέψει στον μαγευτικό οπερατικό κόσμο των μεγάλων συνθετών γνωρίζοντας και απολαμβάνοντας την γλυκύπικρη πλευρά του Έρωτα. 

2η Λυρική Βραδιά: «Άγια Νύχτα» 19 Δεκεμβρίου 2017, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
3η Λυρική Βραδιά: «Ανατολή-Δύση: Πάλη πολιτισμών» 23 Ιανουαρίου 2018, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων 
4η Λυρική Βραδιά: «Έρως Τύραννος» 13 Φεβρουαρίου 2018, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων 
Όπερα: W. A. Mozart - «Η Απαγωγή από το Σεράι» Πρεμιέρα 3 Μαΐου 2018 για δέκα παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων