09.10.2018

Προγραμματισμός 2018-2019

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Ανδρέας Τερζής, στην παρουσίαση του προγράμματος 2018-2019 του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας είπε: Ως Δημοτική Αρχή στηρίζουμε όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων του Δήμου Πατρέων για τα εργασιακά του θέματα. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του ΣΕΗ για την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Η ΣΣΕ εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες και όρους εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς για τους ηθοποιούς στην πραγμάτωση του δύσκολου έργου τους, όσο εργάζονται για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Η υλοποίησή της ΣΣΕ από μεριάς του θεάτρου μας απαιτεί να κινηθούμε αντίθετα στο ασφυκτικό οικονομικό και νομοθετικό πλαίσιο που επέβαλλαν οι αντιλαϊκές πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεις. Να τονίσουμε ότι αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά εφαρμογής της ΣΣΕ σε όλες τις παραγωγές μας.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου, όπως τον είπαν οι Έλληνες

Σκηνοθεσία Σταύρος Σ. Τσακίρης

Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του θεάτρου Απόλλων
τηλ.2610 273613 και

https://www.ticketservices.gr/event/oidipous-summer-2018
http://tickets.public.gr/event/oidipous-summer-2018

Ρωμαικό Ωδείο Πατρών :
19, 20  Ιουλίου 2018 και
θα ακολουθήσει περιοδεία στα μεγάλα Φεστιβάλ της Ελλάδας:

Πάτρα Ρωμαϊκό Ωδείο 19- 20  Ιουλίου και 14-15 Σεπτεμβρίου

Αθήνα Κηποθέατρο Παπάγου 22 Ιουλίου      

Αθήνα Βύρωνας, Θέατρο Βράχων  Μελίνα Μερκούρη 23 Ιουλίου         

Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους 25 Ιουλίου

Κοζάνη, Δημοτικό υπαίθριο θέατρο Κοζάνης 26 Ιουλίου      

Αλεξανδρούπολη, Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη 28 Ιουλίου

Καβάλα, Θέατρο Κάστρου Καβάλας 30 Ιουλίου    

Δίον, Αρχαίο Θέατρο Δίου 1 Αυγούστου

Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ 2 Αυγούστου

Βόλος, Δημοτικό Θέατρο Βόλου 3 Αυγούστου

Χαλκίδα,  Δημοτικό θέατρο Ορέστη Μακρή   7 Αυγούστου            

Οινιάδες, Αρχαίο θέατρο Οινιάδων 19 Αυγούστoυ  

Γιάννενα, Υπαίθριο θέατρο Ε.Η.Μ. Φρότζος 20 Αυγούστου

Αρχαία Ήλιδα, Νέο Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας 22 Αυγούστου

Καλαμάτα, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας     23 Αυγούστου 

Τρίπολη, Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου 24 Αυγούστου

Αθήνα , Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας           6 Σεπτεμβρίου


 Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών,  όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές:  από την άφιξη του Κάδμου στην Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα. Παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου. Όλοι οι αρχαίοι λαοί μέσα από Επικές Αφηγήσεις έδωσαν  τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του Κόσμου. Για παράδειγμα οι Βαβυλώνιοι με το «Έπος του Γκιλγκαμές», οι Ινδοί με τη «Μαχαμπχαράτα» τους, οι Εβραίοι με τη «Γένεση», τα Σκανδιναβικά Έπη, κ.ά. Σήμερα, παρακολουθώντας τις απαρχές του κόσμου μέσα από τους αρχαίους μύθους, συνειδητοποιούμε καλύτερα τις παθογένειες της εποχής μας και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνική ανισότητα την οποία στις μέρες μας  βιώνουμε στην πιο ακραία της μορφή. 
 
Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα:  των  τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».
 
Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς  τη νομιμότητα μιας τέτοιας σύνθεσης αλλά ούτε και για το αντίθετο, καθώς τέτοιες απόπειρες παρατηρούνται ήδη από τα πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο των μεγάλων τραγικών ποιητών και συνεχίζονται ως τις μέρες μας. Πρώτος ο Ευριπίδης ο νεότερος συντόμευσε τις τριλογίες του πατέρα του. Το ίδιο έκαναν και άλλοι λιγότερο γνωστοί ποιητές. Κατά το 1ο μ.Χ. αιώνα έχουμε πλήθος συνθέσεων από τραγωδίες διαφορετικών ποιητών. Εξαιτίας αυτών των εγχειρημάτων κληρονομούμε ως σήμερα και τον ορισμό παρακαταλογές ή παρακαταλογικό ύφος. Στους ύστερους Βυζαντινούς χρόνους το Θρησκευτικό Δράμα «Χριστός Πάσχων» αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα έργου-σύνθεσης τραγωδιών του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του Λυκόφρονα. 
    
Η νέα σύνθεση, που χρησιμοποιεί αποσπάσματα από επτά τραγωδίες, έχει διαφορετική κατεύθυνση ως κείμενο και παράσταση. Διατηρούνται μόνο τα μέρη των ρόλων, χωρίς τις παρεμβάσεις του Χορού. Έντεκα ηθοποιοί επί  σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται την περιπέτεια του μύθου του Οιδίποδα. Η παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά και πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας, και εξιστορούνται μόνο από τους αγγελιοφόρους ή τον χορό. 
 
Η ταυτότητα της παράστασης:
 
Σκηνοθεσία-Σύνθεση κειμένου : ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Σκηνικά:                       ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΨΥΧΟΥΛΗΣ
Κοστούμια:                   ΟΡΣΑΛΙΑ ΠΑΡΘΕΝΗΣ
Μουσική :                     ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ
Κίνηση:                         ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σχεδιασμός φωτισμών: ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθ.Σκηνοθέτη:         ΧΑΡΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ
Φωτογραφίες:              ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΕΤΖΟΥΜΗ
 
                 
ΙΟΚΑΣΤΗ :  ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ
ΟΙΔΙΠΟΥΣ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΛΟΣ
ΚΡΕΩΝ :        ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ :   ΛΕΝΑ ΔΡΟΣΑΚΗ
ΕΤΕΟΚΛΗΣ :  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ
ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ :  ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΙΜΩΝ :    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΓΩΝΗΣ
ΘΗΣΕΑΣ  :   ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΥΛΙ
ΑΙΘΡΑ :    ΝΑΝΣΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΓΓΕΛΟΣ :  ΕΛΕΝΗ  ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
και
ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΙΙ-ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ:  ο ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣ