07.05.2018

ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες-Σκηνοθεσία Σταύρος Σ. Τσακίρης.

Μια σύνθεση από τις επτά τραγωδίες που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Ο Οιδίπους, η πιο εμβληματική μορφή της ηρωικής εποχής, έχει ερμηνευτεί κατά καιρούς ως αντικατοπτρισμός διαφορετικών ιδεολογικών αναζητήσεων. Πολλές φορές ωστόσο, αγνοήθηκε ότι αποτελεί μέρος μόνο του θηβαϊκού κύκλου. Ίσως, δεν θα διατυπωνόταν ποτέ η θεωρία του οιδιπόδειου συμπλέγματος εάν ο Φρόυντ γνώριζε ολοκληρωμένο τον μύθο του Οιδίποδα, κι όχι μόνο την τραγωδία του Σοφοκλή. Σήμερα, που ζούμε σε οριακές στιγμές, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο ν’ αφηγηθούμε αυτό τον μύθο χωρίς ψυχαναλυτικές ή άλλες ερμηνείες . Να τον δούμε ως ένα αφήγημα, ένα λαϊκό παραμύθι, μια ακόμη «παραλογή», όπως τη συνέθεσε ο λαός και την διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι Έλληνες τραγικοί. Ίσως ακόμα και ως μια ελληνική εκδοχή για τη δημιουργία του κόσμου και την οργάνωση των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών. Ως μια αφήγηση- λαϊκή αντίδραση στην καταδυνάστευση των νόμων που επιβάλλονται για να εξουσιάζουν οι λίγοι εμποδίζοντας τον άνθρωπο να εκπληρώσει τον γήινο προορισμό του: Μια ζωή ευτυχισμένη και δίκαιη.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Το Άρμα Θέσπιδος συνεχίζει δυναμικά τις παραστάσεις του με το έργο "Το Παιχνίδι του Έρωτα και της Τύχης" του Μαριβώ

28.02.2017

Πρωτόγνωρες στιγμές διαδραματίζονται στις παραστάσεις του θεατρικού σχήματος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ, «Άρμα Θέσπιδος». Για πρώτη φορά ένα Δημοτικό Θέατρο, δίνει παραστάσεις εκτός σκηνής σε λαϊκές γειτονιές, σε σχολεία , σε ιδρύματα δίνοντας την δυνατότητα σε όλη την οικογένεια να  βλέπει  ποιοτικό θέατρο και να αισθάνεται  ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι για όλους. Και είναι πραγματικά συγκινητική η προσφορά αυτή του Δήμου και του θεάτρου, όταν οι  αίθουσες  γεμίζουν και οι ηθοποιοί, στο τέλος της παράστασης εισπράττουν ένα θερμό χειροκρότημα , δίνουν  ένα αυτόγραφο, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά στους μικρότερους θεατές.
Περισσότερες από 70 παραστάσεις έχουν δοθεί με το έργο Το Παιχνίδι του Έρωτα και της Τύχης, του Μαριβώ σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου, σε εργατοσυνοικίες, στα Δεμένικα, στην Οβριά, στην Παραλία, στην περιοχή Πράτσικα, στα Ζαρουχλέικα. Οι αίθουσες εκδηλώσεων των Σχολείων, φιλόξενοι χώροι, ανοίγουν τα απογεύματα στην τοπική τους κοινωνία, δάσκαλοι με ανοιχτούς ορίζοντες και Σύλλογοι γονέων προσφέρουν ζεστή υποδοχή, στους θεατές αλλά και στους ηθοποιούς, Βασίλη Κόκκαλη, Ελένη Καλαντζοπούλου. Κατερίνα Κολλυροπούλου και Γιάννη Τσάκωνα.

Και οι παραστάσεις συνεχίζονται και εκτός του Νομού Αχαίας:

Φεβρουάριος 2017
ΤΡ-28 ΚΕΘΕΑ ΠΑΤΡΑΣ              7μμ Στον ΠΑΜΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ

Μάρτιος 2017
1-ΤΕ ΣΧΟΛ.2ης ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ     5μμ ΖΑΒΛΑΝΙ
2-ΠΕ 54ο ΔΣ                            7μμ ΠΡΑΤΣΙΚΑΣ
3-ΠΑ ΕΛΕΚΙΣΤΡΑ                    7 μμ ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ
4-Σ ΘΕΑ                               7μμ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 
5-Κ ΤΕΝΝΟΥΡΓΕΙΟ               9μμ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
7-ΤΡ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΠΠΑ             12πμ
8-ΤΕ ΛΥΚΕΙΟ ΡΙΟΛΟ Υ          10πμ ΜΠΑΡΙ
9-ΠΕ 48 ΔΣ                             7μμ ΑΓΥΙΑ
10-ΠΑ ΓΥΜΝ.ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ 11πμ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Ύπεύθυνος για το Άρμα Θέσπιδος είναι ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας Πέτρος Βάης . Τηλ. Επικοινωνίας :6936585904