07.05.2018

ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες-Σκηνοθεσία Σταύρος Σ. Τσακίρης.

Μια σύνθεση από τις επτά τραγωδίες που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Ο Οιδίπους, η πιο εμβληματική μορφή της ηρωικής εποχής, έχει ερμηνευτεί κατά καιρούς ως αντικατοπτρισμός διαφορετικών ιδεολογικών αναζητήσεων. Πολλές φορές ωστόσο, αγνοήθηκε ότι αποτελεί μέρος μόνο του θηβαϊκού κύκλου. Ίσως, δεν θα διατυπωνόταν ποτέ η θεωρία του οιδιπόδειου συμπλέγματος εάν ο Φρόυντ γνώριζε ολοκληρωμένο τον μύθο του Οιδίποδα, κι όχι μόνο την τραγωδία του Σοφοκλή. Σήμερα, που ζούμε σε οριακές στιγμές, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο ν’ αφηγηθούμε αυτό τον μύθο χωρίς ψυχαναλυτικές ή άλλες ερμηνείες . Να τον δούμε ως ένα αφήγημα, ένα λαϊκό παραμύθι, μια ακόμη «παραλογή», όπως τη συνέθεσε ο λαός και την διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι Έλληνες τραγικοί. Ίσως ακόμα και ως μια ελληνική εκδοχή για τη δημιουργία του κόσμου και την οργάνωση των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών. Ως μια αφήγηση- λαϊκή αντίδραση στην καταδυνάστευση των νόμων που επιβάλλονται για να εξουσιάζουν οι λίγοι εμποδίζοντας τον άνθρωπο να εκπληρώσει τον γήινο προορισμό του: Μια ζωή ευτυχισμένη και δίκαιη.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου επανεξελέγη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας

06.03.2017

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας επανεξελέγη σήμερα η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη-Θεοδωρακοπούλου, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Σώματος, με σκοπό την εκλογή του νέου Προεδρείου και  των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων.
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη-Θεοδωρακοπούλου, με παρόντες 44 δημοτικούς συμβούλους, έλαβε:
-39 ΝΑΙ
Αντιπρόεδρος επανεξελέγη ο Χρήστος Μπακαλάρος. Με παρόντες  47 δημοτικούς συμβούλους, έλαβε:
-37 ΝΑΙ
Γραμματέας επανεξελέγη ο  Ηλίας Γρηγόρης. Με παρόντες  48 δημοτικούς συμβούλους, έλαβε:
-35 ΝΑΙ
 Στον χαιρετισμό της, αμέσως μετά την εκλογή του νέου Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, η Πρόεδρος Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου δήλωσε στο Σώμα:

«Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, βρισκόμαστε σήμερα στη μέση της θητείας αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ανατρέχοντας στις δηλώσεις μας όταν ανέλαβε καθήκοντα αυτή η Δημοτική Αρχή, διαπιστώνουμε ότι επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις μας για το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα τη λειτουργία της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης. Έχει  τη σφραγίδα του Καλλικράτη, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, του οικονομικού παρατηρητηρίου της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. και των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων.

Το περιεχόμενο και οι κατευθύνσεις του Καλλικράτη δεν αλλάζουν με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ακόμα και αν ψηφιστεί η απλή αναλογική, θα έχουμε διαφορετικούς συσχετισμούς, που θα αποτυπώνουν την εκλογική δύναμη στα όργανα του Δήμου με βάση τα ποσοστά των εκλογών.

Αυτό όμως δεν αναιρεί το κύριο που είναι το αντιδραστικό, αντιλαϊκό πλαίσιο των αστικών νόμων, που υποτάσσουν κάθε δαπάνη στη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας. Έχουν διατυπωθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο απόψεις που αφορούν το θέμα  συναίνεσης μεταξύ των παρατάξεων. Να θυμίσουμε ότι με  συναινετικές διαδικασίες έχουν προχωρήσει μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα. Το τρίτο μνημόνιο το ψήφισε ευρύτατο πολιτικό φάσμα. Έτσι ετοιμάζεται και το τέταρτο μνημόνιο.

Θα πρέπει να δούμε τι ετοιμάζει η κυβέρνηση και για τις υπόλοιπες πλευρές λειτουργίας των δήμων, για τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου, για τους πόρους που λεηλατούνται από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για τη φορομπηξία των ανταποδοτικών τελών από τους δήμους.

Η θετική εξέλιξη που είχαμε με την αθώωση του Δημάρχου στη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η Χρυσή Αυγή επιβεβαιώνει τη δυνατότητα που έχουν τα Δημοτικά Συμβούλια να λαμβάνουν  πολιτικές αποφάσεις στηρίζοντας βασικές θέσεις του ίδιου του λαϊκού κινήματος.

 Με στραμμένο το βλέμμα να υπηρετήσουμε (σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια) τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας πήραμε πρωτοβουλίες σε κάθε επίπεδο και με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ή με νέες μορφές συμμετοχής του λαού στα δρώμενα του Δήμου. Οι Συνελεύσεις με κατοίκους και φορείς σε όλα τα Διαμερίσματα πλέον έχουν κατοχυρωθεί. Έγιναν θεματικές συζητήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια για σοβαρά προβλήματα, που γεννά και αναπαράγει ο μονόδρομος της Ε.Ε.. Ξεχωρίζουν οι Ειδικές Συνεδριάσεις για την ανεργία και τη διοργάνωση της μεγάλης πορείας αγώνα Πάτρα - Αθήνα, και για το ζήτημα των ναρκωτικών, στις οποίες συμμετείχαν ανοιχτά και τοποθετήθηκαν  οι αντίστοιχοι φορείς και ενδιαφερόμενοι.

Με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και με ευρύτατη συμμετοχή φορέων της πόλης μας διοργανώθηκαν τα μεγάλα παμπατραϊκά συλλαλητήρια για την Άμεση Παραχώρηση του Παραλιακού Μετώπου και για τη Διεκδίκηση Μέτρων Προστασίας της Λαϊκής Οικογένειας και τις Αναγκαίες Προσλήψεις Προσωπικού.

Είναι αποδεικτικό στοιχείο  της προσπάθειας να σταθεί το Δημοτικό Συμβούλιο δίπλα στους εργαζόμενους, τους αυταπασχολούμενους, τους αγρότες της περιοχής μας, ότι έχει λάβει 54 αποφάσεις για τη στήριξη των διεκδικήσεων και των αναγκών τους.

Το επόμενο διάστημα. θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε αυτή την προσπάθεια.

Τέλος, τηρήσαμε τη  δέσμευσή μας, όλοι οι συνδυασμοί στο  Δημοτικό Συμβούλιο, να έχουν κάθε διευκόλυνση και υποστήριξη από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να έχουν γνώση των θεμάτων που τους ενδιαφέρουν. Δόθηκαν χώροι – γραφεία για τις; ανάγκες τους. Όλες οι συνεδριάσεις των οργάνων είναι ανοικτές ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται. Από το Σεπτέμβρη του 2014 έχουν δοθεί στοιχεία, που ζήτησαν Δημοτικοί Σύμβουλοι από τις υπηρεσίες του Δήμου, σε  116 αντίστοιχα αιτήματα – ερωτήσεις».