07.05.2018

ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες-Σκηνοθεσία Σταύρος Σ. Τσακίρης.

Μια σύνθεση από τις επτά τραγωδίες που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Ο Οιδίπους, η πιο εμβληματική μορφή της ηρωικής εποχής, έχει ερμηνευτεί κατά καιρούς ως αντικατοπτρισμός διαφορετικών ιδεολογικών αναζητήσεων. Πολλές φορές ωστόσο, αγνοήθηκε ότι αποτελεί μέρος μόνο του θηβαϊκού κύκλου. Ίσως, δεν θα διατυπωνόταν ποτέ η θεωρία του οιδιπόδειου συμπλέγματος εάν ο Φρόυντ γνώριζε ολοκληρωμένο τον μύθο του Οιδίποδα, κι όχι μόνο την τραγωδία του Σοφοκλή. Σήμερα, που ζούμε σε οριακές στιγμές, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο ν’ αφηγηθούμε αυτό τον μύθο χωρίς ψυχαναλυτικές ή άλλες ερμηνείες . Να τον δούμε ως ένα αφήγημα, ένα λαϊκό παραμύθι, μια ακόμη «παραλογή», όπως τη συνέθεσε ο λαός και την διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι Έλληνες τραγικοί. Ίσως ακόμα και ως μια ελληνική εκδοχή για τη δημιουργία του κόσμου και την οργάνωση των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών. Ως μια αφήγηση- λαϊκή αντίδραση στην καταδυνάστευση των νόμων που επιβάλλονται για να εξουσιάζουν οι λίγοι εμποδίζοντας τον άνθρωπο να εκπληρώσει τον γήινο προορισμό του: Μια ζωή ευτυχισμένη και δίκαιη.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Όρνιθες του Αριστοφάνη

Διπλωματικές παραστάσεις Αποφοίτων 2017

01.06.2017

Οι τελειόφοιτοι της Δραματικής Σχολής  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ παρουσιάζουν στις 6, 7 και 8 Ιουνίου 2017 στις 9.30 το βράδυ , στο Ανοιχτό Θέατρο Κρήνης τους Όρνιθες του Αριστοφάνη 
Η παράσταση των Ορνίθων παρουσιάζεται σε διδασκαλία των Τσέζαρις Γκραουζίνις, Κωνσταντίνας Μάντζαρη και Όλγας Σπυράκη σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι.
Το έργο αφηγείται την ιστορία δύο Αθηναίων πολιτών που εγκαταλείπουν την πόλη τους, για να αναζητήσουν μια φανταστική πολιτεία και  να δημιουργήσουν έναν νέο κόσμο . 
Πετώντας ανακαλύπτουν τη χώρα των πουλιών, μαλακιά και πουπουλένια την Νεφελοκοκκυγία. Τα πουλιά υποδέχονται τους δύο ξένους, τους δίνουν φτερά και όλοι μαζί ενθουσιασμένοι ανοικοδομούν  ένα τείχος στους αιθέρες, που εμποδίζει την επικοινωνία ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. 
Φαντασία και πραγματικότητα, άνθρωποι, θεοί και πουλιά μπλέκονται μοναδικά σε έναν κόσμο που έχει τη γοητεία του παιχνιδιού και του ονείρου …

Αυτή η παράσταση είναι μία υπόκλιση της νέας γενιάς ηθοποιών, στην σπουδαιότερη παραγωγή  του Θεάτρου Τέχνης ( Όρνιθες ,1959) που σκηνοθέτησε μοναδικά ο Κάρολος Κουν και έντυσε μουσικά ο Μάνος Χατζιδάκις .
Το μουσικό υλικό  παραχώρησε  ευγενικά ο κ. Γιώργος Χατζιδάκις. 
Παραστάσεις: Τρίτη 6 , Τετάρτη 7  & Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 21:30  στο Ανοικτό Θέατρο Κρήνης
Είσοδος ελεύθερη-Δελτία εισόδου στο ταμείο του θεάτρου Απόλλων 
Τηλ. ταμείου 2610 273613