07.05.2018

ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες-Σκηνοθεσία Σταύρος Σ. Τσακίρης.

Μια σύνθεση από τις επτά τραγωδίες που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Ο Οιδίπους, η πιο εμβληματική μορφή της ηρωικής εποχής, έχει ερμηνευτεί κατά καιρούς ως αντικατοπτρισμός διαφορετικών ιδεολογικών αναζητήσεων. Πολλές φορές ωστόσο, αγνοήθηκε ότι αποτελεί μέρος μόνο του θηβαϊκού κύκλου. Ίσως, δεν θα διατυπωνόταν ποτέ η θεωρία του οιδιπόδειου συμπλέγματος εάν ο Φρόυντ γνώριζε ολοκληρωμένο τον μύθο του Οιδίποδα, κι όχι μόνο την τραγωδία του Σοφοκλή. Σήμερα, που ζούμε σε οριακές στιγμές, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο ν’ αφηγηθούμε αυτό τον μύθο χωρίς ψυχαναλυτικές ή άλλες ερμηνείες . Να τον δούμε ως ένα αφήγημα, ένα λαϊκό παραμύθι, μια ακόμη «παραλογή», όπως τη συνέθεσε ο λαός και την διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι Έλληνες τραγικοί. Ίσως ακόμα και ως μια ελληνική εκδοχή για τη δημιουργία του κόσμου και την οργάνωση των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών. Ως μια αφήγηση- λαϊκή αντίδραση στην καταδυνάστευση των νόμων που επιβάλλονται για να εξουσιάζουν οι λίγοι εμποδίζοντας τον άνθρωπο να εκπληρώσει τον γήινο προορισμό του: Μια ζωή ευτυχισμένη και δίκαιη.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Μία συνάντηση ακόμη…

Από τη Θεατρική Ομάδα των ΚΑΠΗ της πόλης μας, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας

16.06.2017

Τα ΚΑΠΗ της Πάτρας παρουσιάζουν την παράσταση Μία συνάντηση ακόμη…
στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, στις 20 & 21  Ιουνίου 2017, στις 21:30.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα των θεατρικών εργαστηρίων που ξεκίνησαν με τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και του τμήματος τρίτης ηλικίας του  Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν στο Α’ ΚΑΠΗ (Προσφυγικών) και στο Β’ ΚΑΠΗ (Αγυιάς). Η εθελοντική αυτή δράση ξεκίνησε με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Μίλτο Νίκα , τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Φάνη Δίπλα, τη θεατρολόγο Έλενα Αλεξανδράκη και αυτή την χρονιά με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σπύρο    Κουβαρδά.
Τα μέλη της θεατρικής ομάδας των ΚΑΠΗ θυμούνται τα περασμένα επί σκηνής και  παρουσιάζουν κείμενα Ελλήνων και ξένων  ποιητών και συγγραφέων.
Η προετοιμασία της παράστασης έχει γίνει από όλη την ομάδα, ενώ την επιμέλεια των κειμένων και την σκηνοθεσία της τελικής παρουσίασης υπογράφει ο Σπύρος Κουβαρδάς, Ο ίδιος σημειώνει:
Ήταν ένα ωραίο ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και γνώσεις
Ας είμαστε αιώνιοι έφηβοι κι ας μεγαλώνουμε με επίγνωση και αξιοπρέπεια μετουσιώνοντας τις αναμνήσεις μας, την πείρα και τη σοφία της ζωής σε δράση,  συντροφικότητα, όνειρα και δημιουργία.
Ελπίζω αυτό το ταξίδι να άφησε δυνατές συγκινήσεις και να φώτισε ενδιαφέρουσες διαδρομές.
Από την πλευρά του Τμήματος Τρίτης Ηλικίας (ΚΑΠΗ) υπεύθυνη της δράσης είναι η Κοινωνική Λειτουργός Πελαγία Τσουκαλοχωρίτου.
Info:
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
20 & 21 Ιουνίου 2017, στις 21:30
Κρατήσεις θέσεων: 2610 273613
Είσοδος ελεύθερη.

Από το Γραφείο Τύπου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας