07.05.2018

ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες-Σκηνοθεσία Σταύρος Σ. Τσακίρης.

Μια σύνθεση από τις επτά τραγωδίες που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Ο Οιδίπους, η πιο εμβληματική μορφή της ηρωικής εποχής, έχει ερμηνευτεί κατά καιρούς ως αντικατοπτρισμός διαφορετικών ιδεολογικών αναζητήσεων. Πολλές φορές ωστόσο, αγνοήθηκε ότι αποτελεί μέρος μόνο του θηβαϊκού κύκλου. Ίσως, δεν θα διατυπωνόταν ποτέ η θεωρία του οιδιπόδειου συμπλέγματος εάν ο Φρόυντ γνώριζε ολοκληρωμένο τον μύθο του Οιδίποδα, κι όχι μόνο την τραγωδία του Σοφοκλή. Σήμερα, που ζούμε σε οριακές στιγμές, είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο ν’ αφηγηθούμε αυτό τον μύθο χωρίς ψυχαναλυτικές ή άλλες ερμηνείες . Να τον δούμε ως ένα αφήγημα, ένα λαϊκό παραμύθι, μια ακόμη «παραλογή», όπως τη συνέθεσε ο λαός και την διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι Έλληνες τραγικοί. Ίσως ακόμα και ως μια ελληνική εκδοχή για τη δημιουργία του κόσμου και την οργάνωση των πρώτων ανθρώπινων κοινωνιών. Ως μια αφήγηση- λαϊκή αντίδραση στην καταδυνάστευση των νόμων που επιβάλλονται για να εξουσιάζουν οι λίγοι εμποδίζοντας τον άνθρωπο να εκπληρώσει τον γήινο προορισμό του: Μια ζωή ευτυχισμένη και δίκαιη.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Σειρά εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

19.10.2017

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 18ης Οκτώβρη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων αποφασίστηκε σειρά εκδηλώσεων, για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, το 1917.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Συναυλία με τίτλο “Σοβιετικοί Συνθέτες” από τα σύνολα του Δημοτικού Ωδείου, την Τρίτη 7/11/2017, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 20:00. Τα Σύνολα του  Δημοτικού Ωδείου θα παρουσιάσουν έργα των: D. Shostakovich, S. Prokofiev, A. Khachaturian, I. Dunayevsky ,G. Sviridov. Συμμετέχουν:  Οι μουσικοί της «Ορχήστρας Πατρών», το σύνολο κρουστών «Κρούσις», η Ορχήστρα Δωματίου Δημοτικού Ωδείου
Εκδήλωση του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, την Τρίτη 5/12/2017, στο Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων”, στις 20:00. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: Χορωδιακά τραγούδια από το Opera Studio του ΔΗΠΕΘΕ. Ενδιάμεσα των τραγουδιών θα παρουσιάζονται ποιήματα που αναφέρονται στην Οκτωβριανή Επανάσταση, όπως και λογοτεχνικά κείμενα από ηθοποιούς του ΔΗΠΕΘΕ. Από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού και από το χορευτικό τμήμα του Eλληνορώσικου συλλόγου "ΣΟΓΙΟΥΖ" θα παρουσιασθούν ρωσικοί λαϊκοί χοροί. Τα ποιήματα, τα λογοτεχνικά κείμενα και τα τραγούδια θα είναι επενδυμένα με πλάνα και φωτογραφίες από την κινηματογραφική και φωτογραφική τέχνη, που αποτυπώνουν τα γεγονότα της εποχής.
Αφιέρωμα στον σοβιετικό κινηματογράφο, από την Πέμπτη 7/12 έως και το Σάββατο 9/12/2017, στο Πάνθεον, με έργα Αϊζενστάιν, Βερτόφ, Ρομ, Μεντβέντκιν κ.α.