23.11.2018

Κείμενο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Σταύρου Σ. Τσακίρη

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής και αδιάλειπτης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ολοκληρώνοντας έτσι έναν κύκλο ξεκινά τη νέα θεατρική περίοδο 2018-2019 με στόχο την ουσιαστικότερη σύνδεσή του με το λαό της πόλης των Πατρών και την προσέγγιση ενός καινούργιου θεατρικού κοινού. Επενδύει σε έργα υποδομής , σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για νέους και δίνοντας μια διαφορετική κατεύθυνση στις επιλογές του ρεπερτορίου. Επιλέγει για την χειμερινή περίοδο μόνο Ελληνικά κείμενα και συνεργάζεται με καταξιωμένους δημιουργούς του Ελληνικού Θεάτρου. Όπως έλεγε ο Τσέχωφ: «… όσο πιο κοντά στέκεις στην καταγωγή σου τόσο πιο παγκόσμιος γίνεσαι….». Έτος Ελληνικού λόγου λοιπόν. Επιπλέον εγκαινιάζει μια νέα δράση με τον τίτλο «Για ένα Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης». Στην πρώτη φάση έχουν επιλεγεί τρία κείμενα καταξιωμένων Πατρινών Συγγραφέων της προηγούμενης γενιάς (Πολίτης, Κακούρη, Μεγαπάνου) και η σκηνική παρουσίαση τους έχει ανατεθεί σε τρις Πατρινούς Σκηνοθέτες της νέας γενιάς. Γιατί μυθιστορηματικός λόγος στο θέατρο; Γιατί μόνο κείμενα για την Πάτρα; Πατρινοκεντρισμός; Θα είναι διασκευασμένα; Θα είναι αναλόγια; Ψάχνουμε τα ίχνη ενός νέου Θεάτρου.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΠΑΤΡΑΣ-'Αρμα Θέσπιδος. Σάκη Σερέφα-"ΜΑΜ"

Σκηνοθεσία Χρήστος Στρέπκος

20.11.2018

Σάκη Σερέφα-"ΜΑΜ" .
Πρεμιέρα :Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 21:15,στο θέατρο Απόλλων

Το έργο:
Επί επτά χρόνια, ένας μοναχικός μαθητής, ο Ζοζέφ, κι ένας μοναχικός οδηγός λεωφορείου, ο Μεγάλος, αναπτύσσουν μια ιδιότυπη φιλία. Καθισμένοι πλάι-πλάι μέσα στο σχολικό λεωφορείο, συζητούν κι εξομολογούνται μυστικά κι εμπειρίες για την ευτυχία, τον έρωτα, τη μνήμη, τον θάνατο, τα ζόρια αλλά και τα κέφια της ζωής. Για τον μαθητή αυτή η σχέση αποτελεί μια μύηση στη ζωή που τον περιμένει. Για τον οδηγό αποτελεί μια αφορμή για αναπόληση και επανεκτίμηση της ζωής που πέρασε.
Ως “εργαλείο” για τα επτά μυητικά στάδια χρησιμοποιούνται επτά μαγειρεμένες τροφές τις οποίες προσφέρει και εξηγεί, ο οδηγός στον μαθητή, ενώ από τη μεριά του ο μαθητής καλείται, επί επτά χρόνια, να ανακαλύψει, ως τελετουργία αυτογνωσίας, την ιδανική συνταγή για την παρασκευή του τέλειου ταραμά.

Γύρω τους κινούνται ένας πατέρας που λατρεύει μανιακά τις κοιλαδογέφυρες, μια μητέρα που τρέφεται μόνο με άγριο ρύζι, μια γιαγιά που φορά χάι-τεκ κόκκινα αθλητικά παπούτσια, μια σαγηνευτική συμμαθήτρια και μια αγέλη συμμαθητών. Ανάμεσα στα επτά πιάτα που σερβίρονται στη διάρκεια του έργου περιλαμβάνεται 
ένα σκουμπρί γεμιστό με κάππαρη, σαλιγκάρια με δεντρολίβανο, λεμονάτες καρδιές αγκινάρας…
Ποιο μάθημα ζωής κρύβει η κάθε μια από αυτές τις τροφές μέσα της;

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος.
Σκηνικά-Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος και Αλεξάνδρα Σκιάφκου, 
Χορογραφία: Μαριμίλη Ασημακοπούλου.
Σχεδιασμός Φωτισμών :Νίκος Σωτηρόπουλος
Φωτογραφίες:Νίκος Παπαγιαννόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: 
Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Πάνος Τρουμπουνέλης, Μαίρη Χρυσανθακοπούλου.

*Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας με την πρεμιέρα του ΜΑΜ εγκαινιάζει ένα νέο τρόπο παρουσίασης των έργων .
Την προηγούμενη ημέρα της πρεμιέρας 23/11 διοργανώνεται ημερίδα γνωριμίας με τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα και το έργο του. Άνθρωποι του θεάτρου και δημοσιογράφοι ανακρίνουν τον συγγραφέα και προσπαθούν να εξιχνιάσουν τα μυστήρια του έργου με τον παράξενο τίτλο ΜΑΜ.
Μετά την πρεμιέρα στις 24/11, κατά την έξοδο, οι θεατές θα βρεθούν μπρος σε ένα μαγειρικό happening που θα απαντηθούν όλα τα μυστήρια ερωτηματικά.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων: 
Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 9:15 μ.μ.
Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ.
Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 9:00μ.μ.
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 9:00 μ.μ.
Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις 9:00μ.μ.
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 9:00 μ.μ.
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 6:00 μ.μ. και στις 9:00
Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 7:00 μ.μ.

Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι παραστάσεις του ΜΑΜ στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας , σε σχολεία συλλογικότητες, Νοσοκομεία, Ιδρύματα , φυλακές κ.α.
Μετά την περίοδο των εορτών το έργο θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Πληροφορίες:
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων-Πληροφ.-Κρατήσεις: 2610 273613 και

Πρώτη παράσταση: 24 Νοεμβρίου 2018 στις 21:15.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό και ομαδικό: 8 ευρώ.
Ανέργων, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.