23.11.2018

Κείμενο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Σταύρου Σ. Τσακίρη

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής και αδιάλειπτης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ολοκληρώνοντας έτσι έναν κύκλο ξεκινά τη νέα θεατρική περίοδο 2018-2019 με στόχο την ουσιαστικότερη σύνδεσή του με το λαό της πόλης των Πατρών και την προσέγγιση ενός καινούργιου θεατρικού κοινού. Επενδύει σε έργα υποδομής , σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για νέους και δίνοντας μια διαφορετική κατεύθυνση στις επιλογές του ρεπερτορίου. Επιλέγει για την χειμερινή περίοδο μόνο Ελληνικά κείμενα και συνεργάζεται με καταξιωμένους δημιουργούς του Ελληνικού Θεάτρου. Όπως έλεγε ο Τσέχωφ: «… όσο πιο κοντά στέκεις στην καταγωγή σου τόσο πιο παγκόσμιος γίνεσαι….». Έτος Ελληνικού λόγου λοιπόν. Επιπλέον εγκαινιάζει μια νέα δράση με τον τίτλο «Για ένα Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης». Στην πρώτη φάση έχουν επιλεγεί τρία κείμενα καταξιωμένων Πατρινών Συγγραφέων της προηγούμενης γενιάς (Πολίτης, Κακούρη, Μεγαπάνου) και η σκηνική παρουσίαση τους έχει ανατεθεί σε τρις Πατρινούς Σκηνοθέτες της νέας γενιάς. Γιατί μυθιστορηματικός λόγος στο θέατρο; Γιατί μόνο κείμενα για την Πάτρα; Πατρινοκεντρισμός; Θα είναι διασκευασμένα; Θα είναι αναλόγια; Ψάχνουμε τα ίχνη ενός νέου Θεάτρου.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Το MANUAL – Φτιαξ’ το μόνος σου!

Το ευρωπαϊκό σχέδιο A Manual on Work and Happiness φθάνει στο τέλος του με τη δημοσίευση του MANUAL (εγχειρίδιο οδηγιών).

23.11.2018

Το ευρωπαϊκό σχέδιο A Manual on Work and Happiness φθάνει στο τέλος του με τη δημοσίευση του MANUAL (εγχειρίδιο οδηγιών).
Πρόκειται για ένα πακέτο οδηγιών που αφορούν στη δημιουργία της συμμετοχικής παράστασης Ένα Εγχειρίδιο για την Εργασία και την Ευτυχία. Το πακέτο περιλαμβάνει ένα βίντεο, ένα αρχείο με τα βήματα, ένα αρχείο με τα σκηνικά καθώς και τα κείμενα που απαρτίζουν το έργο σε πέντε γλώσσες (αγγλικά, πορτογαλικά, ιταλικά, ελληνικά και ισπανικά).

Παρακολουθήστε το βίντεο και κατεβάστε όλα τα αρχεία
εδώ κι εδώ.

Το περιεχόμενο του MANUAL είναι απαλλαγμένο από πνευματικά δικαιώματα. Άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο - καλλιτέχνες, θεατρικές ομάδες επαγγελματικές ή  ερασιτεχνικές- μπορούν να το κατεβάσουν και να δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή!

Το MANUAL είναι
προϊόν ενός διετούς διακρατικού σχέδιου συνεργασίας το οποίο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, πέντε καλλιτεχνικές φιλοξενίες και πέντε συμμετοχικές θεατρικές παραστάσεις σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιταλία).

Οι
καλλιτεχνικές φιλοξενίες συντονίστηκαν από την πορτογαλική θεατρική εταιρία mala voadora και απευθύνονταν στις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες να μετέχουν στην καλλιτεχνική διαδικασία και να συμμετέχουν σε μια παράσταση καθ’ όλα επαγγελματική.

Κάθε μία από αυτές τις παραστάσεις βασίστηκε σε μια σειρά οδηγιών και κειμένων που δοκιμάστηκαν και προσαρμόστηκαν στις ανάγκες διαφορετικών ομάδων και χώρων. Το MANUAL είναι
το απάνθισμα αυτών των οδηγιών και των κειμένων που έγραψε ο Ισπανός θεατρικός συγγραφέας Pablo Gisbert. Οι καλλιτέχνες που επιθυμούν να ανεβάσουν την παράσταση A Manual on Work and Happiness,  μπορούν ν’ ακολουθήσουν τις οδηγίες ή να δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή βασιζόμενοι στο υλικό που παρέχει το MANUAL. 

Το διακρατικό σχέδιο συνεργασίας A Manual on Work and Happiness συντονίζεται από το δίκτυο  πόλεων Artemrede (Πορτογαλία), το Φεστιβάλ Pergine Spettacolo Aperto (Ιταλία),  το κέντρο καλλιτεχνικών φιλοξενιών L'arboreto - Teatro Dimora (Ιταλία) και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας (Ελλάδα).

Το διακρατικό σχέδιο A Manual on Work and Happiness συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.