ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Συναυλία “Σοβιετικοί Συνθέτες” από τα σύνολα του Δημοτικού Ωδείου την Τρίτη 7/11/2017, η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση

01.11.2017

Συνέντευξη Τύπου με θέμα την συναυλία «Σοβιετικοί Συνθέτες», παραχώρησε σήμερα Τρίτη 7/11/2017, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Βασίλης Θωμόπουλος. Μαζί του ήταν το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού, Κώστας Παπαφιλίππου, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας.
 
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, ανέφερε τα εξής:
Η συναυλία “Σοβιετικοί Συνθέτες” από τα σύνολα του Δημοτικού Ωδείου που θα πραγματοποιηθεί  την Τρίτη 7/11/2017, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 20:00, θα είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, το 1917, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.
Η εναρκτήρια αυτή εκδήλωση θέτει στο επίκεντρο την κλασική μουσική παρουσιάζοντας το έργο κορυφαίων Σοβιετικών συνθετών, που συνδέθηκαν με την κορυφαία μουσική παραγωγή της χώρας, ενώ θα ακολουθήσουν δυο ακόμα εκδηλώσεις τον Δεκέμβριο, η μία αφιερωμένη στο χορό και η άλλη στον κινηματογράφο με ένδοξες στιγμές του σοβιετικού κινηματογράφου από κορυφαίους Ρώσους σκηνοθέτες (τριήμερο προβολών).
Αφορμή το σπουδαίο αυτό ιστορικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας που συγκλόνισε τον κόσμο και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια ιστορία του 20ου αιώνα.. Στη διάρκεια των 100 χρόνων μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση που συμπληρώνονται φέτος, τα σύμβολα, οι εικόνες, τα μηνύματα και τα συνθήματα, το πνεύμα, η ορμή, ο δυναμισμός και οι διαστάσεις του τεράστιας αξίας ιστορικού γεγονότος παρέμειναν αναλλοίωτα και επίκαιρα και αποτέλεσαν κεφαλαιώδους σημασίας ορόσημα στη μακραίωνη και πολύμοχθη πορεία των λαών της Γης για την κοινωνική απελευθέρωση.
Κορυφαίοι πνευματικοί άνθρωποι όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, εμπνεόμενος από το κοσμοϊστορικό γεγονός αναφέρει μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του στο βιβλίο του Σ. Γκόπνερ «Η ορμητική άνοδος του Πολιτισμού στην ΕΣΣΔ»: «Το χρέος, το θετικό, κάθε τίμιου σήμερα ανθρώπου είναι: η προσπάθεια να δημιουργηθή ένας κόσμος καλύτερος, όπου να κυριαρχή αυτό που λέμε, φως ή Θεός ή ανήφορος. Την προσπάθεια τούτη, την ηρωική, τη μαρτυρική, ανέλαβε και πραγματοποιεί –αυτή είναι η φοβερή ιστορική της αποστολή- η Σοβιετική Ρουσία. Αυτή είναι σήμερα ο δημιουργικός στρόβιλος, το περιδινούμενο πυραχτωμένο νεφέλωμα, που διαμορφώνεται και συμπυκνώνεται ολοένα και δημιουργεί –αυτή είναι πια η μόνη ελπίδα των ανθρώπων- τον νέο καλύτερο κόσμο».
 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
 
Η εκδήλωση της 7ης Νοεμβρίου θα ανοίξει με ομιλία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και θα ακολουθήσει η συναυλία «Σοβιετικοί Συνθέτες» με τα Σύνολα του  Δημοτικού Ωδείου Πατρών να παρουσιάζουν έργα των: D. Shostakovich, S. Prokofiev, A. Khachaturian, I. Dunayevsky και G. Sviridov. Συμμετέχουν:  oι μουσικοί της «Ορχήστρας Πατρών», το σύνολο κρουστών «Κρούσις», η Ορχήστρα Δωματίου Δημοτικού Ωδείου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι μεταξύ των έργων, που θα παρουσιαστούν είναι τα αριστουργήματα: «String Quartet No 8» από την Chamber Symphony του D. Shostakovich. Είναι αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού και του πολέμου. Tο έργο γράφτηκε μέσα σε τρεις μέρες, από τις 12 έως τις 14 Ιουλίου 1960 στη Δρέσδη, όπου ο Shostakovich έπρεπε να γράψει μουσική για την ταινία “Five Days, Five Nights”, ένα κοινό έργο των σοβιετικών και ανατολικογερμανών κινηματογραφιστών σχετικά με τον βομβαρδισμό της Δρέσδης στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκανε πρεμιέρα το 1960 στο Λένινγκραντ από το Beethoven Quartet.
Και το «Masquerade» που γράφτηκε το 1941 από τον Aram Khachaturian για τη θεατρική παράσταση του ομώνυμου έργου του Ρώσου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Mikhail Lermontov. Η μουσική είναι γνωστή με τη μορφή σουίτας 5 κινήσεων. Έκανε πρεμιέρα στις 21 Ιουνίου 1941 στο Θέατρο Vankhtangov της Μόσχας. Ήταν η τελευταία παραγωγή που ανέβηκε στο θέατρο πριν τη γερμανική εισβολή στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την εισβολή η παραγωγή διακόπηκε. Το περίφημο θέμα του Valse από το «Masquerade» ο  Khachaturian το έγραψε με μεγάλη δυσκολία. Ο συνθέτης εμπνεύστηκε και κινητοποιήθηκε από τα λόγια της ηρωίδας Νίνα του έργου: «Πόσο όμορφο είναι το νέο βαλς!»