ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ

01.12.2016

Συνέντευξη Τύπου, με θέμα την κινητοποίηση στις 9 Δεκέμβρη, παραχώρησαν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου, Ανδρέας Αντωνόπουλος. 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Δήμαρχος Πατρέων, ανέφερε μεταξύ άλλων:
Στο χθεσινό μας Δημοτικό Συμβούλιο, συζητήσαμε και αποφασίσαμε να πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης μας.
Αυτό αφορά τη στήριξη στην ήδη αποφασισμένη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στις 8 Δεκέμβρη και την πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων, για κινητοποίηση την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη.
Αυτή την περίοδο, όπως γνωρίζετε, ετοιμάζεται ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2017. Ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε συζητήσει και αποφασίσει τα βασικά στοιχεία που τον απαρτίζουν δηλαδή το Τεχνικό Πρόγραμμα, τα Ανταποδοτικά τέλη, τα Τέλη κοινόχρηστων χώρων. 
Αβίαστα και από το Τεχνικό Πρόγραμμα και στη συζήτηση για τα ανταποδοτικά, βγαίνει το συμπέρασμα, ότι με την υπάρχουσα χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αδυνατούμε να καλύψουμε βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως παιδικοί σταθμοί, αθλητικές εγκαταστάσεις, στήριξη εξαθλιωμένων συμπολιτών, έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας κ.α.
Η ανεργία συνεχίζει να είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που εντείνονται και αγκαλιάζουν το σύνολο σχεδόν των λαϊκών οικογενειών.
Επίσης, εκρηκτικό είναι το πρόβλημα με το προσωπικό και τις ελλείψεις.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο δώσαμε και συγκεκριμένα στοιχεία.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κατατέθηκε και επισπεύδεται η συζήτηση και η ψήφιση στην Βουλή, του νέου κρατικού προϋπολογισμού, που κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Όσο μεγαλώνει η φορολεηλασία για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά τόσο περισσότεροι είναι και οι πόροι που αφαιρούνται από την χρηματοδότηση των Δήμων και των Περιφερειών και κατευθύνονται στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων και των δανειστών. Τα 6 χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε τοπική και κρατική διοίκηση έτρεξαν με βιαιότητα και η κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης κατέρχεται με άλματα.
-2013 : 3 427,4 εκατ.
-2014: 3 466,2 εκατ.
-2015 : 3.237 εκατ.
-2016-: 3.225 εκατ.
-Για το 2017: 3.018 εκατ! Μειωμένος όχι μόνο κατά 207 εκ όπως αποτυπώνεται για τους 325 Δήμους αφού προστίθενται εδώ ακόμη -15 εκατ. μιας και οι Δήμοι αναλαμβάνουν για το 2017 -18 και το κόστος των σχολικών καθαριστριών που μέχρι τώρα ήταν στην ευθύνη χρηματοδότησης του Υπουργείου Παιδείας!
Αν δε, αφαιρεθεί από το ποσό των 3.018 εκατ. η μισθοδοσία εργαζομένων σε δήμους και περιφέρειες και τα προνομιακά επιδόματα που επιβαρύνουν τους ΚΑΠ (1840 734 ) απομένουν σκάρτα 444 εκατ. για το σύνολο των λειτουργιών σε 325 Δήμους και 13 Περιφέρειες!! Να που εδράζεται και η προσπάθεια της Κυβέρνησης για «αναμόρφωση» του Καλλικράτη.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η Δημοτική Αρχή παίρνει νέα αγωνιστική πρωτοβουλία, συνεχίζοντας στη ρότα της μεγαλειώδους πορείας αγώνα από την Πάτρα στην Αθήνα κατά της ανεργίας. 
Θεωρούμε ξεχωριστή επιτυχία του Λαού μας και στοιχείο που αποδεικνύει τις ανεξερεύνητες δυνάμεις του λαϊκού παράγοντα, τα βήματα που συντελούνται για την οριστική παραχώρηση το Δήμο των χερσαίων χώρων της Λιμενικής Ζώνης , που μέσω της δημιουργίας του Νοτίου Πάρκου και των κινητοποιήσεων έχει μπει σε θετική τροχιά. 
Καλούμε σήμερα Τρίτη 29 Νοέμβρη στις 19:00 στην Αγορά Αργύρη, σε πλατιά σύσκεψη με τους φορείς του κινήματος.
Προτείνουμε να γίνει την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη, κινητοποίηση. Να ξεκινήσει στις 5 μ.μ. από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο και να καταλήξει στο μόλο της Αγίου Νικολάου, με ενδιάμεσους σταθμούς και αντίστοιχες εκδηλώσεις στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» και στα γραφεία του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου (Γούναρη 76). 
Διεκδικούμε, μαζί με το λαό τις ήδη ψηφισμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου:
1. Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο, αθλητικές υποδομές, πολιτισμό κι άλλα.
2. Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
3. Απαιτούμε από την κυβέρνηση, άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Έκτακτο επίδομα στήριξης των ανέργων και των απόρων που λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα, ενόψει Χριστουγέννων. Κανένας πλειστηριασμός σε λαϊκό σπίτι.
4. Να χτιστούν κρατικοί παιδικοί σταθμοί, σχολεία και νηπιαγωγεία για να μην στοιβάζονται τα παιδιά της πόλης μας. Άμεσα να δοθεί ο χώρος επί της Μανιακίου από το ΤΑΙΠΕΔ για τη δημιουργία παιδικού σταθμού. Την απόδοση στο Δήμο των 150 στρεμμάτων του παλιού σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.
5. Διεκδικούμε έργα που τα έχει ανάγκη ο λαός μας: αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, έργα υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης, μαζικών μεταφορών (προαστιακός σιδηρόδρομος, τραμ), έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής με αθλητικές εγκαταστάσεις, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές.
6. Την αξιοποίηση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, για τις ανάγκες της πόλης ως δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
7. Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους, να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, στις οποίες προστέθηκε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.