ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη η μεγάλη πορεία στο Σύνταγμα!

09.3.2016

Συνέντευξη Τύπου με θέμα την πορεία τον Απρίλιο από την Πάτρα στο Σύνταγμα και τα μέτρα κατά της ανεργίας που διεκδικεί η Δημοτική Αρχή, παραχώρησε σήμερα μεσημέρι, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.
Μαζί του ήταν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, οι Αντιδήμαρχοι Διονύσης Πλέσσας, Παναγιώτης Μελάς και Παύλος Στάμος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δημοτικής Αρχής Ανδρέας Αντωνόπουλος.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ανέφερε τα εξής:
Αυτή η πορεία είναι των ανέργων. Των νέων αγοριών κοριτσιών που εργάζονται ωρομίσθιοι σε πεντάμηνα και οκτάμηνα προγράμματα, σε ΜΚΟ, σε ευρωπαϊκά προγράμματα και προγράμματα ΕΣΠΑ, στο Βοήθεια στο Σπίτι και στους Παιδικούς Σταθμούς. Είναι των φτωχών και εξαθλιωμένων.
Είμαστε στη φάση της προετοιμασίας της μεγάλης αγωνιστικής πορείας από την Πάτρα μέχρι το Σύνταγμα.
Επιλέξαμε αυτή τη μορφή κινητοποίησης, για  να αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας γιατί σήμερα δεν υπάρχει λαϊκή οικογένεια που να μην έχει έστω έναν άνεργο.

Στο Δήμο μας είναι καταγεγραμμένοι  15.638 μακροχρόνια άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το 2015, ενώ 10.721 άνεργοι δεν εντάσσονται στους μακροχρόνια ανέργους. Συνολικά 29.230.
Χιλιάδες είναι οι άνεργοι που δεν εντάσσονται σε αυτές τις λίστες, καθώς δουλεύουν λίγες ώρες κάθε βδομάδα ή συγκεκριμένους μήνες το χρόνο. Τα ποσοστά της ανεργίας είναι της τάξης του 28% στην Δυτική Ελλάδα και του 38 – 39% στην Αχαΐα.
Η ανεργία, που είναι φαινόμενο του καπιταλιστικού συστήματος, δεν μπορεί να είναι το μέλλον της νεολαίας, των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των μικρομεσαίων αγροτών.
Γιατί η ανεργία οδηγεί στην εξαθλίωση και τη φτώχεια.
Η Δημοτική Αρχή έχοντας ως γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα, έχει κάνει επιλογή, παίρνει πρωτοβουλίες και διεκδικεί.
Μπαίνουμε μπροστά με όλες μας τις δυνάμεις, για την  οργάνωση του αγώνα, για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών του, για το δικαίωμα στη δουλειά.
Διεκδικούμε άμεσα θέσεις εργασίας  μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές, που να καλύπτουν ανάγκες τους λαϊκής οικογένειας. Μόνο στο Δήμο μας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διεκδικούμε 581 μόνιμες θέσεις εργασίας.
Διεκδικούμε την πλήρη κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους Δήμους, την αντισεισμική και αντιπλημμυρική  θωράκιση, έργα υποδομής, δρόμους, πλατείες, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές.
Προτείνουμε και διεκδικούμε την ένταξη των αναγκαίων έργων στο νέο ΕΣΠΑ.

Παράλληλα ζητούμε να ληφθούν μέτρα για την ουσιαστική στήριξη και προστασία των ανέργων:
-Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους άνεργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς τους ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος.
-Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος τους ανεργίας να καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού.
-Το διάστημα τους ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, σαν συντάξιμος χρόνος.
-Να απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου για το διάστημα της ανεργίας.

Οι παρατάξεις της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταψήφισαν την πρόταση για κινητοποίηση και το διεκδικητικό πλαίσιο.
Αρνήθηκαν να στηρίξουν τα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και προβάλλουν τις απαιτήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία.
Λειτουργώντας ως πολιτικοί εκπρόσωποι των μεγάλων συμφερόντων, κατήγγειλαν την Δημοτική Αρχή γιατί δεν στηρίζει με πρωτοβουλίες και μέτρα τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους.
Όμως αυτή η πολιτική, εφαρμόστηκε δεκαετίες, εφαρμόζεται και σήμερα: αναπτυξιακοί νόμοι, προκλητικές επιδοτήσεις, μείωση της φορολογίας, τσάκισμα των μισθών και των ημερομισθίων, μείωση του μη μισθολογικού κόστους – ασφάλιση, για «να γίνουν επενδύσεις» να «δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», η ανεργία όμως δεν μειώθηκε. Αντίθετα, αυξήθηκε δραματικά, όπως αυξήθηκε και ο πλούτος που συγκεντρώθηκε στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, των εφοπλιστών και τον μεγαλοεπιχειρηματιών.
Όπως επιβεβαιώνει η ίδια η ζωή, ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου δεν σημαίνει και καλύτερη ζωή και δουλειά με δικαιώματα.
Επίκαιρο και τραγικό παράδειγμα αποτελεί το δράμα του Συριακού λαού, μιας περιοχής πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που η διαπάλη και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών αυτής της χώρας,  τους οδήγησαν σε πόλεμο και το λαό στη φτώχεια, την προσφυγιά και την μετανάστευση.
Η Δημοτική Αρχή απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής και στήριξης της μεγάλης πορείας από την Πάτρα στο Σύνταγμα.
Καλούμε τους ανέργους σε κοινό αγώνα στήριξης, για άμεσες προσλήψεις και μέτρα στήριξης. Οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους, η νεολαία, οι επαγγελματίες, οι νέοι επιστήμονες, οι γυναίκες, οι μαζικοί φορείς στις γειτονιές, στον αθλητισμό, οι άνθρωποι του πολιτισμού, να έχουν της δική τους σημαντική συμβολή και συμμετοχή.

Ξεκινούμε καμπάνια γύρω από το θέμα της ανεργίας και των πρωτοβουλιών που παίρνουμε. Ενημερώνουμε πλατιά τους εργαζόμενους, τους φορείς τους, τα σωματεία, το σύνολο του πατραϊκού λαού.
Αξιοποιούμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε ως Δήμος, τις υπηρεσίες μας, το γραφείο Τύπου, το site του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, τις πολιτιστικές του ομάδες, για να αναδείξουμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο και τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε.
Λειτουργούμε τηλεφωνική  γραμμή ανέργων στο Δήμο (15190) και το e-mail: poreiaanergia@gmail.com, όπου μπορούν να απευθύνονται οι άνεργοι, αλλά και όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην πορεία.
Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται και στα Δημοτικά τους Διαμερίσματα και τις Τοπικές Κοινότητες.
Τα Δημοτικά Διαμερίσματα για το σκοπό αυτό, διοργανώνουν και συνελεύσεις στις γειτονιές του Δήμου μας.  

Ζητήσαμε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας για την επόμενη εβδομάδα, από τον οποίο απαιτούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
Αν έχουμε αρνητική απάντηση κλιμακώνουμε την πάλη βήμα το βήμα.
Καλούμε τη νεολαία, τον πατραϊκό λαό  και τους φορείς του σε συστράτευση, και  κινητοποίηση με πορεία έως το Σύνταγμα στην Αθήνα, το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη.
Η διαδρομή των 220 χιλιομέτρων θα είναι διαδρομή αγώνα, θα καλέσουμε σε συμπαράσταση, σε από κοινού διεκδίκηση και τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια τους χώρας, και ιδιαίτερα τους Δήμους από τα όρια των οποίων θα περνά η πορεία. Θα ζητηθεί από τους Δημοτικές Αρχές και φορείς να ενισχύσουν, να βοηθήσουν, να διευκολύνουν την πορεία στα ζητήματα διαμονής, διατροφής. Ήδη αύριο Τρίτη, θα έχουμε συνάντηση με την Δημοτική Αρχή του Αιγίου. Στους ενδιάμεσους σταθμούς θα γίνονται συναντήσεις, εκδηλώσεις σε συνεργασία με Δήμους, φορείς κ.λ.π..
Ο πατραϊκός λαός βγαίνει τους δρόμους για να αγωνιστεί για την επιβίωσή του, αντιπαλεύει την πολιτική που θέλει να τον πετάξει στον Καιάδα της φτώχειας και της εξαθλίωσης .Το κάθε σωματείο, φορέας, ο κάθε εργαζόμενος, έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στην κινητοποίηση.
Κανείς να μην λείψει απ’ αυτήν την κινητοποίηση, πλήρης απομόνωση αυτών που υπερασπίζονται το κυρίαρχο σύστημα και σε κάθε αγώνα για την προκοπή του λαού βρίσκουν διχαστικά διλήμματα, χίλιους τρόπους για να βάλουν εμπόδια στην ενότητα του λαού μας.