ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Διαπολιτισμικό Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων

14.1.2015

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων αιτούντων άσυλο και ευάλωτων πληθυσμιακά ομάδων «ΣΤΕΓΗ PLUS ( ) Πάτρας», για τη δημιουργία τμημάτων θεάτρου για τους εφήβους που διαμένουν σ’ αυτό και αποφάσισε να δημιουργήσει Διαπολιτισμικό Εργαστήρι Εφήβων το οποίο έχει ως στόχο την προσαρμογή και αλληλεπίδραση των παιδιών 13-17 χρονών μέσω της θεατρικής πράξης.
Στο Διαπολιτισμικό Εργαστήρι Εφήβων –εκτός από τους φιλοξενούμενους του προγράμματος «ΣΤΕΓΗ PLUS ( ) Πάτρας»- μπορεί να συμμετέχει, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση, κάθε έφηβος της πόλης ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσής του.
Το Διαπολιτισμικό Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων θα δώσει την ευκαιρία και τη χαρά στους εφήβους να αλληλεπιδράσουν και να συνεργαστούν, θα ενεργοποιήσει την φαντασία τους και θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους μέσω του θεατρικού παιχνιδιού.
Για το πρώτο δίμηνο του 2015 τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν:
Κυριακή 18 Ιανουαρίου 11:00 – 12:30
Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 11:00 -12:30
Οι συμμετέχοντες καλό είναι να φοράνε άνετα ρούχα (πχ.φόρμες) και κάλτσες.
Εμψυχώτριες: Γ. Δούβου, θεατρολόγος- παιδαγωγός, Σ. Βλαχάκη, θεατρολόγος-υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΕΓΗ PLUS ( )
Στο πλαίσιο του προγράμματος «SOAM - Υποστηρίζοντας Οργανώσεις που βοηθούν μεταναστευτικό πληθυσμό σε αναζήτηση ασύλου στην Ελλάδα / Supporting Organizations that assist migrant asylum seeking population in Greece» η PRAKSIS και ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, λειτουργούν Κέντρα Φιλοξενίας στην Αθήνα και την Πάτρα για την στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων που αιτούνται άσυλο (μονογονεϊκές και πολυμελείς οικογένειες, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, ηλικιωμένοι, θύματα βασανιστηρίων κλπ).
Ασυνόδευτος ανήλικος είναι κάθε άτομο κάτω των 18 ετών υπήκοος τρίτης χώρας ή ανιθαγενής που εισέρχεται ή βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια χωρίς να συνοδεύεται από τον κατά το νόμο ή βάσει των ελληνικών πρακτικών υπεύθυνο για την επιμέλεια του ενήλικο. Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων ποικίλει. Συνήθως αποτελεί το 2 έως 5 τοις εκατό του προσφυγικού πληθυσμού, ενώ στην Ευρώπη, από έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας, υπολογίζεται πως το 4 τοις εκατό των αιτούντων άσυλο ήταν ασυνόδευτα παιδιά.
Στην Αθήνα λειτουργεί από τις 9 Ιανουαρίου 2014 Κέντρο Φιλοξενίας που παρέχει τη δυνατότητα στέγασης σε σαράντα (40) ασυνόδευτους ανήλικους και στην Πάτρα λειτουργεί από τις 20/03/2014 Κέντρο Φιλοξενίας για τριάντα (30) ασυνόδευτους ανήλικους και σαράντα (40) άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αιτούντων άσυλο.
Το Πρόγραμμα (SOAM) «Υποστηρίζοντας Οργανώσεις που βοηθούν μεταναστευτικό πληθυσμό σε αναζήτηση ασύλου στην Ελλάδα / Supporting Organisations that assist migrant asylum seeking population in Greece» βασίζεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας στο πεδίο του ασύλου και της μετανάστευσης, το οποίο υπογράφηκε μεταξύ των Δωρητριών Χωρών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και της Ελλάδος την 1η Νοεμβρίου 2011. Το Έργο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία), μέσω του ΔΟΜ, Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος SOAM. Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία των ευάλωτων πληθυσμών μέσω της αύξησης των θέσεων υποδοχής αλλά και της βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.