ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

θεατρικός προγραμματισμός 2013-2014

Με δύναμη από την Πάτρα...

05.11.2013

Πολυσυλλεκτικό το πρόγραμμα της χειμερινής περιόδου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας δίνοντας έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση  και βήμα  στις τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις.
Σε διάλογο με το μεταναστευτικό πρόβλημα  σε σχέση με την ίδια μας την πόλη (κοινωνική-πολιτική  επικαιρότητα) και θέτοντας την εκπαίδευση σε πρώτο πλάνο, το θέατρο ξεκινά  τη νέα θεατρική περίοδο… με δύναμη από τη Πάτρα
Η λειτουργία της Δραματικής Σχολής , το προπαρασκευαστικό τμήμα., το  θεατρικό παιχνίδι , το εφηβικό θέατρο -εκτός έδρας , η Παιδική Σκηνή , τα  σεμινάρια εκπαιδευτικών και φοιτητών, η συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών  του Ιδρύματος Ωνάση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού, ο κύκλος Σεμιναρίων με υπεύθυνο τον Χαράλαμπο Γωγιό είναι μερικές από τις εκπαιδευτικές μας δράσεις.
Το χοροθέατρο , η ΟΠΕΡΑ σε συνεργασία με την Όπερα των Ζητιάνων,
αλλά και θεατρικές παραγωγές, από το σύγχρονο και κλασσικό ρεπερτόριο  σε κείμενα μεγάλων συγγραφέων , συμπαραγωγές όπως αυτή με το Δημοτικό θέατρο Πειραιά , βάζουν δυναμικά την καλλιτεχνική τους σφραγίδα στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας
Σημαντικές θεατρικές παραστάσεις  που παρουσιάστηκαν με επιτυχία στην Αθήνα, περιλαμβάνονται επίσης  στον προγραμματισμό του θεάτρου.

Με καταξιωμένους αλλά και  νέους  ηθοποιούς, σκηνοθέτες , μουσικούς , χορογράφους ,χορευτές, σκηνογράφους , συγγραφείς , φωτιστές,   το πρόγραμμα  του θεάτρου δίνει τη δυνατότητα και φέτος στους θεατές να παρακολουθήσουν παραστάσεις υψηλού επιπέδου.

Με την πολιτική εισιτηρίων που δίνει την δυνατότητα σε όλους να παρακολουθήσουν τις θεατρικές παραστάσεις και δράσεις του θεάτρου,  με την συνεργασία των δημοσιογράφων , των χορηγών του θεάτρου,  τη συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. PRAKSIS και την Ύπατη Αρμοστεία,  το θέατρο καλεί τους πολίτες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, να στηρίξουν τις δράσεις του θεάτρου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του θεάτρου για το έτος 2013-2014 :
Με δύναμη από τη Πάτρα…


Παραγωγές:

Το Αγόρι με τη Βαλίτσα του Μάικ Κένι -Παιδική Σκηνή, εκτός έδρας…
Μία κινητή θεατρική μονάδα με πατρινούς ηθοποιούς,  επισκέπτεται τα σχολεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Αχαίας, αλλά και άλλους εναλλακτικούς χώρους , παρουσιάζοντας το έργο του σπουδαίου Βρετανού Συγγραφέα,. Έτσι το θέατρο δίνει τη δυνατότητα σε όσα παιδιά δυσκολεύονται να επισκεφτούν το θέατρο, να έρθουν σε επικοινωνία με παραστάσεις, στο δικό τους οικείο χώρο.
Το Αγόρι με τη Βαλίτσα, απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και καταφέρνει με εργαλεία το χιούμορ και τη δράση να αναδείξει την πραγματικότητα παιδιών του 21ου αιώνα, τα οποία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είτε εξαιτίας της φτώχειας, είτε λόγω του πολέμου.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος
Σκηνικό-κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη
Παίζουν:Τηλέμαχος Τσώλης , Ανδριάνα Χαλκίδη, Γιώργος Μάρκου. 


Ο mio armor- Ρεσιτάλ Λυρικού Τραγουδιού  από την Ομάδα του Εργαστηρίου Μουσικού Θεάτρου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας
Το Εργαστήριο Μουσικού Θεάτρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 μετά από πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Θοδωρή Αμπαζή, με κύριο στόχο την εκπαίδευση και αξιοποίηση του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού.
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων , 25 και 27 Οκτωβρίου 2013   


Χάνσελ και Γκρέτελ…στην Πρίζα- Παιδική Σκηνή.
Η ιστορία γνωστή: Ο Χάνσελ και η Γκτι τους.﷽﷽κογένειάρρετικπατέθιούγραμλρέτελ εγκαταλείπονται στο δάσος και στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, βρίσκουν καταφύγιο σ’ ένα ζαχαρωτό σπίτι, που αποδεικνύεται παγίδα μιας Μάγισσας. Με την εφευρετικότητά τους, καταφέρνουν να εξοντώσουν τη Μάγισσα και να επιστρέψουν σπίτι τους…
Χάνσελ και Γκρέτελ…στην Πρίζα, στη σκηνή του θεάτρου Απόλλων, μαζί με Παραμυθομαγειρέματα:  ένα πρωτότυπο τηλεοπτικό σόου μαγειρικής.
 
Μέσα από την περιπέτειά τους, τα δύο παιδιά γίνονται μαχητές της ζωής, ωριμάζουν και ενηλικιώνονται, αποκτούν γνώση! Στα καλά και στα άσχημα παραμένουν ενωμένοι, δίνοντάς ένα σπουδαίο μάθημα για την υπέρτατη αξία της οικογένειας. 
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Φαφούτης - Κέννυ Μακ Λέλλαν
Σκηνικά-Κοστούμια : Κέννυ Μακ Λέλλαν
Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Γιώργος Δίπλας
Κίνηση: Κατερίνα Αναλυτή. Δραματουργία: Γιούλη Δούβου
Φωτισμοί: Γιώργος Παπανδρικόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Δημήτρης Γκοτσόπουλος Μαντώ Κεραμιδά, Δημήτρης Παπαδάτος,  Λυδία Τζανουδάκη.
Θέατρο Απόλλων από 29 Οκτωβρίου 2013.
 

Πάτρα-Μπάρι 
Ξεκινώντας από συνεντεύξεις ανθρώπων που διασχίζουν την Ευρώπη –οδηγοί σε φορτηγά οχήματα- ήρθαμε αντιμέτωποι με ερωτήματα για τη ζωή μας και τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Άλλοτε γελώντας και άλλοτε όχι σκιαγραφήσαμε επώδυνες καταστάσεις ανθρώπων σε μια Ευρώπη που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς…
Tο έργο Πάτρα-Μπάρι είναι εξέλιξη της περσινής ομώνυμης παραγωγής που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου La Bottega II .Την παραγωγή αυτή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας υπογράφει η  σκηνοθέτης Ελένη Μποζά Παίζουν οι  ηθοποιοί: Νίκος Γιαλελής, Θανάσης Δόβρης, Βασίλης Κόκκαλης, Μίλτος Νίκας και Γιώργος Ρούφας 
Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013, στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων.


PATRASSO σε σκηνοθεσία Μίλτου Νίκα
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων


Ζωρζ Νταντέν ή ο ανύπαρκτος Σύζυγος-του Μολιέρου 
Πρόκειται για κείμενο μοναδικής ισορροπίας που συνδυάζει το ερωτικό κωμικό παιχνίδι ενώ ταυτόχρονα …κάνει τομή στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση
Το έργο πραγματεύεται με απολαυστικό τρόπο το θέμα της ζήλιας …αλλά και της ταξικής ανισότητας. 
Μετάφραση: Ανδρέας Στάϊκος, 
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνογραφία: Γιώργος Μαραζιώτης Φωτιστής: Νίκος Σωτηρόπουλος
Χορογράφος: Μάρω Γαλάνη , Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Ερμηνεύουν:Νταντέν: Διονύσης Βούλτσος, Κα Σοτενβίλ: Σοφία Σεϊρλή,  Κος Σοτενβίλ: Στέλιος Σοφός, Αγγελική: Μαρία Παρασύρη, Κλιτάντρ: Θανάσης Δόβρης, Λιουμπέν: Βασίλης Κόκκαλης, Κλωντίν: Αντριάννα Χαλκίδη, Κολέν: Μίλτος Νίκας Βιολί: Φώτης Παπαντωνίου
Κεντρική Σκηνή-Θέατρο Απόλλων – 22 Ιανουαρίου  2014


Με αφορμή το χιόνι που λειώνει- Το δεύτερο μέρος από τις σημειώσεις για το Υπόγειο του Ντοστογιέφσκι …κάθε αξιοπρεπής και έντιμος άνθρωπος της εποχής μας οφείλει να είναι δουλοπρεπής και βλάκας…
Σκηνοθεσία Ελένη Μποζά 
Εκπαιδευτικός Χώρος Μπάρι. Πρεμιέρα :7 Φεβρουαρίου 2014

On line 
Το  ‘’on line’’  είναι  ένας ιστότοπος  , ένα εικονικό περιβάλλον , ένας τρόπος να ζεις   χωρίς πραγματική επαφή, με την ασφάλεια της απόστασης και της ανωνυμίας.  Ένα κοινωνικό φαινόμενο που χαρακτηρίζει την εποχή του δυτικού μας τρόπου ζωής.  Ας αναλογιστούμε λοιπόν τα θετικά και τα αρνητικά και πώς ένα αθώο παιχνίδι μπορεί να γίνει φονική μηχανή, ποια τα όρια της χρήσης προς όφελός μας και ποια τα όρια της κατάχρησης.  Μέσα σε αυτό όλοι έχουν φωνή, όλοι έχουν υπόσταση, έχουν λόγο ύπαρξης. Μέσα στο ‘’ on line’’ ξεδιπλώνονται  τα εφηβικά μας χρόνια, με τις αγωνίες, την ανατροπή, την εσωτερική μας πάλη, τον θυμό αλλά και το ανάλαφρο πάτημά μας στην κοινωνία να καθορίζει το παρόν και το μέλλον μας. 
Σκηνοθεσία -  Σύνθεση , Επιλογή κειμένων  : Γιώργος Ρούφας
Σκηνογραφία, Φωτισμοί Βίντεο : Στάθης Μήτσιος


Σατανερί: Τα μέλη του Εργαστηρίου Μουσικού Θεάτρου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας θα έχουν την ευκαιρία να ασκήσουν πρακτικά τις δεξιότητές τους συμμετέχοντας στην παραγωγή της ξεχασμένης οπερέτας Σατανερί του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (δημιουργού του κοσμαγάπητου Βαφτιστικού) στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.
Η παραγωγή αποτελεί τη συμβολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και του Εργαστηρίου Μουσικού Θεάτρου στο σημαντικό κίνημα της αναβίωσης των άγνωστων έργων της οπερέτας που επιδιώκεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια από φορείς τόσο θεσμικούς, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Καμεράτα και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, όσο και ανεξάρτητους, όπως οι ομάδες μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων» και «Ραφή».



Συμπαραγωγές:

Homo sapiens- Χοροθεατρική παράσταση της ομάδας χορού SALTO FUTURO της Τατιάνας Λοβέρδου
Θέατρο Απόλλων 18, 19 και 20 Οκτωβρίου 2013
 
Αμλετ με τον Αιμίλιο Χειλάκη -Συμπαραγωγή : αρτivities-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας-Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 
Μια πρωτότυπη σκηνική ανάγνωση του πολυπρόσωπου αριστουργήματος του Σαίξπηρ σε διασκευή για έναν ηθοποιό, στην εμβληματική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά.
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων .Πρεμιέρα 13 Δεκεμβρίου 2013



Μετακλήσεις:

Mistero Bufo του Ντάριο Φο σε σκηνοθεσία  Θωμά Μοσχόπουλου 
Θέατρο Απόλλων 4, 5 και 6 Οκτωβρίου 2013

H Xαμένη Τιμή της Καταρίνα Μπλουμ- Σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη 
Εκπαιδευτικός Χώρος Μπάρι -1, 2 και 3 Νοεμβρίου 2013

Ντε Σαντ στη Ζυστίν του Τσέζαρις Γκραουζίνις 
Πρόκειται για έναν κωμικό μονόλογο  βασισμένο σε μοτίβα από το La Nouvelle Justine  καθώς και στα πιο γνωστά κείμενα του Μαρκήσιου Ντε Σάντ.
Την έκφυλη, σαδιστική, ακραία Μαντάμ Ντελμόνζ ερμηνεύει η Μάρω Παπαδοπούλου.
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.- 19, 20 και 21 Νοεμβρίου 2013 
 
Όνειρα -Are we such stuff as dreams are made on?του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
H Ομάδα Αρένα παρουσιάζει την παράσταση «Όνειρα», του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Ένα δυνατό και πρωτότυπο θέαμα, βασισμένο στις ονειρικές σκηνές και στις σκηνές φαντασμάτων των έργων του κορυφαίου δραματουργού. 
Πρόκειται για μια επιλογή ονείρων αλλά και παραισθήσεων από τα πολιτικά έργα του Σαίξπηρ, με τα οποία επιδιώκεται η διερεύνηση της έννοιας της εξουσίας, των τύψεων, των επιθυμιών, των εμμονών, του φόβου και του ιλίγγου.
Σκηνοθεσία -Σύνθεση κειμένου: Αλέξανδρος Σωτηρίου
Μουσική: Γιώργος Διαμαντόπουλος-Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Κίνηση: Τατιάνα Μύρκου .Σκηνική εγκατάσταση: Γιώργος Μαραζιώτης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρλέν Σαίτη, Λάζαρος Βαρτάνης, Χρήστος Τζιώτας, Αλέξανδρος Σωτηρίου .
Δημοτικό  θέατρο Απόλλων 26, 27 και 28 Νοεμβρίου 2013 

Τώρα που γυρίζει του Ντέιβιντ Μάμετ σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου,  με τον Αλέκο Συσσοβίτη, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, και Ευτυχία Γιακουμή. 
Δύο μεγαλοπαραγωγοί του Χόλιγουντ στην αναζήτηση της «τέλειας» ταινίας. Μια γυναίκα στο επίκεντρο των αποφάσεων, της διαμάχης, του ρινγκ…
Θέατρο Απόλλων- 28, 29 και 30 Μαρτίου 2014 

Nova Aetas–Παραγωγή SYNTHESIS 748
Xορογραφία-Σκηνική Σύνθεση- Σπύρος Κουβαράς
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Κουβαράς 
Χορεύουν Κορίνα Κοτσίρη, Σπύρος Κουβαράς.

Θέατρο Απόλλων, 26 και 27 Απριλίου 2014.


Εκπαιδευτικές Δράσεις:

Δραματική Σχολή-Προκαταρκτικό έτος .

Εργαστήριο Μουσικού Θεάτρου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας
Μετά την επιτυχία της περυσινής παράστασης των Γάμων του Φίγκαρο του Β.Α. Μότσαρτ, το Εργαστήριο Μουσικού Θεάτρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας εισέρχεται στη δεύτερη πιλοτική του χρονιά με τη φιλοδοξία να διευρύνει σημαντικά τόσο το πρόγραμμα σπουδών όσο και την όσμωσή του με την τοπική κοινωνία. Οι νέοι, ταλαντούχοι λυρικοί τραγουδιστές που απαρτίζουν το Εργαστήριο θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν μια ποικίλη σειρά σεμιναρίων από διακεκριμένους επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών, σεμινάρια που καλύπτουν το πλήρες φάσμα των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την επιτυχημένη ένταξη ενός λυρικού τραγουδιστή στο στίβο της επαγγελματικής δραστηριότητας, όπως: η φωνητική τεχνική, η σκηνική παρουσία, η ιστορική και υφολογική κατανόηση του ρεπερτορίου της όπερας και η εξοικείωση με τις ξένες γλώσσες. 
Υπεύθυνος σπουδών του Εργαστηρίου είναι ο συνθέτης Χαράλαμπος Γωγιός

Θεατρικό Παιχνίδι για παιδιά και εφήβους
Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη μίμηση, τη παντομίμα, το εκπαιδευτικό δράμα, τις ασκήσεις   (ρυθμού, εμπιστοσύνης, παρατηρητικότητας, μνήμης, αισθήσεων, φαντασίας, επικοινωνίας, συνεργασίας), τη σωματική έκφραση, την άσκηση φωνής- λόγου, τη μουσικοκινητική αγωγή, τα παιχνίδια ρόλων, τον αυτοσχεδιασμό, και τη δραματοποίηση, τα παιδιά  μαθαίνουν να εκφράζονται και να διοχετεύουν δημιουργικά την ενέργεια τους, ενώ παράλληλα ενδυναμώνεται η αίσθηση της ομαδικότητας και ενισχύεται η σκέψη τους, τα συναισθήματά τους και κυρίως η Εκπαιδευτικός Χώρος Μπάρι- 1η Οκτωβρίου 2013  

Dancing to Connect- Με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού για ενίσχυση της συνεργασίας και της επικοινωνίας στα σχολεία 
Το πρόγραμμα Dancing to Connect δημιουργήθηκε από την ομάδα Battery Dance Company της Νέας Υόρκης και έχει φιλοξενηθεί σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως. Το 2013 πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα αυτό για πρώτη φορά στην Αθήνα, από τη Στέγη, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Στον απόηχο της επιτυχίας του περσινού προγράμματος και με κύρια αποστολή της να προάγει τις τέχνες στα σχολεία, η Στέγη πραγματοποιεί και φέτος το ίδιο πρόγραμμα με τη συμμετοχή  και πέντε σχολείων  από την Πάτρα, τα οποία θα επιλεγούν σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. 
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στους χώρους των σχολείων επί δέκα ημέρες, ενώ ο συνολικός χρόνος απασχόλησης και προετοιμασίας θα είναι 30 ώρες. Καταληκτικές ημερομηνίες είναι η 12η Φεβρουαρίου 2014, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η παράσταση των πέντε σχολείων της Πάτρας στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, και η 23η Φεβρουαρίου 2014, όταν θα δοθεί η παράσταση όλων των σχολείων μαζί, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. 
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την ομάδα Chapter Two που απαρτίζεται από τους χορευτές Νικολέτα Καρμίρη, Κάντυ Καρρά, Άρη Παπαδόπουλο, Αντώνη Στρούζα και Ηλία Χατζηγεωργίου. 
Ημερομηνίες: Για τα σχολεία της Πάτρας: 3 έως 12 Φεβρουαρίου 2014 

Σεμινάρια Εκπαιδευτικών-Συνεργασία με το Δίκτυο Θεάτρου

Σεμινάρια Πολιτών 


Από το Γραφείο Τύπου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας