Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρεμιέρα του έργου «Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!» του Νομπελίστα Ιταλού δραματουργού, ηθοποιού και σκηνοθέτη Ντάριο Φο. Το έργο μεταφράστηκε και παίχτηκε με τεράστια επιτυχία στις σκηνές όλου του κόσμου. Το 2007 ο Ντάριο Φο ξαναέγραψε το έργο, με στόχο να το προσαρμόσει στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο γίγνεσθαι, και του έδωσε νέο τίτλο: «Δεν πληρώνομαι; Δεν πληρώνω!» Αυτή την αναθεωρημένη εκδοχή παρουσιάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας από 13 Δεκεμβρίου 2024 στο θέατρο Επίκεντρο σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη.
Το έργο αποτυπώνει τη δυσφορία των ανθρώπων της εργατικής τάξης για την μειωμένη αγοραστική τους δύναμη λόγω πληθωρισμού. Στο Μιλάνο, λίγο μετά το πρώτο ανέβασμα του έργου τον Οκτώβριο του 1974, οργισμένοι πολίτες εισέβαλαν σε σούπερ μάρκετ και “απαλλοτρίωσαν” προϊόντα. Η πραγματική ζωή ξεπέρασε την φαντασία της Τέχνης... Ο Ντάριο Φο υπερασπίστηκε αυτή τη μορφή πολιτικής ανυπακοής θεωρώντας ότι είναι ένας τρόπος να προκληθεί ζημιά μόνο στα αφεντικά.
Κεντρικό πρόσωπο του έργου η Αντωνία, η οποία έχει πάρει κάποια προϊόντα από το σούπερ μάρκετ χωρίς να πληρώσει, όπως και άλλες, εξοργισμένες με τις εξωφρενικές τιμές νοικοκυρές, και δίνει ένα μέρος από αυτά στην φίλη της Μαργαρίτα. Σύντομα όμως εισβάλλει στο σπίτι της η αστυνομία, που αναζητά τα κλεμμένα προϊόντα… Και αρχίζει μια σειρά ξεκαρδιστικών παρεξηγήσεων, όταν η Αντωνία πείθει τον σύζυγό της Τζοβάνι και την αστυνομία ότι η φουσκωμένη από τα κλεμμένα προϊόντα κοιλιά της Μαργαρίτας οφείλεται σε εγκυμοσύνη.
Συντελεστές
Απόδοση: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Θανάσης Θεολόγης
Σκηνογραφία: Κατερίνα Παπαγεωργίου Φωτογράφιση παράστασης: Νίκος Τσακανίκας| Βίντεο:Διονύσιος Μπάστας
Παίζουν:
Νικολέτα Βλαβιανού, Μαρία Ελευθεριάδη, Γιάννης Καλατζόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης, Γιώργος Ρούφας, Στέλιος Σοφός
Σημείωμα του σκηνοθέτη
Το 2007 ο Νομπελίστας Ντάριο Φο επεξεργάστηκε και προσάρμοσε στην σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα το έργο του Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1974, και το μετονόμασε σε Δεν πληρώνομαι; Δεν πληρώνω! Μετά από πενήντα χρόνια παραστάσεων του έργου σε όλο τον κόσμο, σας το παρουσιάζουμε μ’ αυτόν τον νέο τίτλο με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
Ο Ντάριο Φο, μέγας προφήτης και ανατόμος της εποχής του, προφητεύει όλες τις πλευρές της σημερινής παγκοσμιοποιημένης, μετακαπιταλιστικής κοινωνίας, όπου το άτομο είναι έρμαιο των κερδοσκόπων…
Το έργο το είδαμε σαν μία πολιτική σάτιρα, πολιτική φάρσα που συχνά αγγίζει την καταγγελία με τρόπο άμεσο, ενάντια στις παθογένειες του καπιταλισμού. Το είδαμε σαν ένα καθαρά λαϊκό έργο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη δόση σουρεαλισμού φτάνοντας στα όρια του παραλόγου, μια ανελέητη φάρσα, ένα έργο γεμάτο καυστικό χιούμορ, αλλά και πολλή συγκίνηση που επιτρέπει στον θεατή να προβληματιστεί, αλλά και να ψυχαγωγηθεί, ένα έργο διαχρονικό, που παραμένει και σήμερα τραγικά επίκαιρο.
Καλή θέαση
Αθανάσιος Θεολόγης
Πληροφορίες
Πρώτη παράσταση: Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 21:00
Θέατρο Επίκεντρο , Αγίου Διονυσίου και Νόρμαν 16, Πάτρα.
*Στην παράσταση γίνεται χρήση strobe light.
Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr και 2 ώρες πριν τις παραστάσεις στο Ταμείο του θεάτρου ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ , Νόρμαν 16 & Αγ. Διονυσίου, Πάτρα. Πληροφορίες-κρατήσεις: 693 231 1567
Ιανουάριος 2025
εισιτήρια
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Πληροφορίες Παράστασης:
Πρώτη παράσταση: Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 21:00
Θέατρο Επίκεντρο , Αγίου Διονυσίου και Νόρμαν 16, Πάτρα.
*Στην παράσταση γίνεται χρήση strobe light.
Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr και 2 ώρες πριν τις παραστάσεις στο Ταμείο του θεάτρου ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ , Νόρμαν 16 & Αγ. Διονυσίου, Πάτρα. Πληροφορίες-κρατήσεις: 693 231 1567