ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Μενέλαου Λουντέμη Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα

27.12.2019

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας παρουσιάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στην Παιδική του Σκηνή. Πρόκειται για το αριστούργημα του Μενέλαου Λουντέμη Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα που θα παίζεται στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων από την Τρίτη 7 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ.και καθημερινά για τους μαθητές των σχολείων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Μαίρη Ανδρέου                                                                                    Θεατρική Διασκευή: Γιάννης Ρήγας -Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ   Πρωτότυπη μουσική: Κλέων Αντωνίου
Κίνηση: Κωνσταντίνα Λάλλου  - Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Μάγια Ανδριανού
Φωτισμοί: Richard Antony Λούκας.

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Βάσω Ασίκογλου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Ευαγγελίνα Καριοφύλλη, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Τζιώτας.

Η ιστορία:
Ένα ορφανό, χαρισματικό αγόρι, ο Μέλιος, διψάει για μόρφωση. Η λαχτάρα του για μάθηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει,  του δίνει ώθηση και φτερά. Φως, στήριγμα και οδηγός του σε αυτή την διαδρομή είναι ο δάσκαλός του, ο οποίος τον βοηθά να φύγει απ’ το χωριό και να συνεχίσει τις σπουδές του στην πόλη. Αγωνίζεται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, ζει μια μεγάλη περιπέτεια και παίρνει δύναμη από τα γράμματα, τη γνώση και τα βιβλία . Στα δύσκολα βήματα του, συναντά καλούς φίλους, αλλά και σκληρούς ανθρώπους. Ο Μέλιος όμως παλεύει να φτάσει ψηλά στ’ άστρα. Γνωρίζει την προδοσία και τη φιλία, το μίσος και την τρυφερότητα, δοκιμάζεται και αδικείται, αγαπά και αγαπιέται, υποστηρίζει με πάθος την ειλικρίνεια και την αλήθεια. 
Το ταξίδι του προς την ενηλικίωση, που κυλά όπως το μεγάλο ποτάμι της πολιτείας του, άλλοτε με ορμή και άλλοτε γαλήνια, άλλοτε με πίκρες και άλλοτε με χαρές, θα τον σημαδέψει για πάντα. 

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του Μενέλαου Λουντέμη και μαζί με τα μυθιστορήματα «Συννεφιάζει», «Αγέλαστη Άνοιξη» και «Κάτω απ’ τα κάστρα της Ελπίδας» αποτελούν μια τετραλογία που μιλάει για την ζωή και τις αντίξοες συνθήκες ενός προσφυγόπουλου από την Κωνσταντινούπολη του Μέλιου Καδρά. Είναι ένα έργο ύμνος για το βιβλίο το σχολείο και τον δάσκαλο.
 Ο Μέλιος προσφέρει στον συγγραφέα την ευκαιρία να αναπλάσει ένα κοινωνικό μωσαϊκό με το οποίο έχει εξοικειωθεί από καιρό, τους αστούς και τους μεροκαματιάρηδες της επαρχίας, τα βλάχικα κονάκια και τους αλήτες του σχολείου.
Ο ήρωάς του εντυπωσιάζει τους ευυπόληπτους πολίτες και τους δασκάλους του και  ανακηρύσσεται σε αρχηγό της σχολικής « συμμορίας» διαποτίζοντας με το ευεργετικό του πνεύμα τα μέλη της.

Πληροφορίες στο ταμείο του θεάτρου Απόλλων
Τηλ.ταμείου:2610 273613
Πρώτη παράσταση 7 Ιανουαρίου 2020
Συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων