ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Γραφές της Επανάστασης - Διαδικτυακή προβολή των 6 Θεατρικών Αναλογίων -Από τις 7 Ιουλίου έως και 7 Αυγούστου 2021 στο κανάλι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στο YOU TUBE

06.7.2021

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Πατρέων  για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης παρουσίασε σε συνεργασία με τα τοπικά τηλεοπτικά μέσα, έξι  θεατρικά αναλόγια με τον γενικό τίτλο "Γραφές της Επανάστασης", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά. 

Πρόκειται για αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», με έμφαση στην ηρωική αντίσταση, καρτερικότητα και αντίσταση στον πειρασμό, εκ μέρους των πολιορκημένων φωτίζουν την επανάσταση από την περίοδο της σκλαβιάς μέχρι τον αγώνα, τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους και την περίοδο που οι αποφάσεις της ίδρυσής του επηρεάζουν την πορεία του. 

Για το κοινό που δεν είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει την τηλεοπτική προβολή τους, τα Θεατρικά Αναλόγια είναι αναρτημένα στο κανάλι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας  YOU TUBE στις πιο κάτω διευθύνσεις ανά τίτλο. 
Έτσι το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει διαδικτυακά και τα 6 θεατρικά αναλόγια για διάστημα ενός μηνός, από τις 7 Ιουλίου  έως και 7 Αυγούστου 2021.

1. Ρήγας: Θούριος - Τα δίκαια του ανθρώπου – Χάρτα
Αποσπάσματα από το Θούριο και τα κείμενα για τα δίκαια του ανθρώπου, καθώς και το Σύνταγμα που προτείνει για το «δίκαιο» βαλκανικό κράτος.
https://youtu.be/GLSJ1mDs_TA

2. Ελληνική Νομαρχία– Ρωσσοαγγλογάλλος
Αποσπάσματα από τα δύο ανώνυμα κείμενα που αφορούν τα δεινά των υπόδουλων σε Τούρκους, κοτζαμπάσηδες και συμβιβασμένο κλήρο, γραμμένα από τους ίδιους τους Έλληνες (ανώνυμους).
https://youtu.be/xtdjjUombBk

3. Σολωμός - Βαλαωρίτης: Ελεύθεροι Πολιορκημένοι - Ο Φωτεινός
Αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», με έμφαση στην ηρωική αντίσταση, καρτερικότητα και αντίσταση στον πειρασμό, εκ μέρους των πολιορκημένων.
https://youtu.be/rIsBwx3fgAU

4. Β. Λάζαρης: Οι μάχες της Πάτρας - Π. Καρατζάς: ο πατρινός Λαϊκός Επαναστάτης
Αποσπάσματα από την ιστορική αφήγηση του Β. Λάζαρη για τις μάχες της Πάτρας για την απελευθέρωση, το ρόλο των κοτζαμπάσηδων, που για τα συμφέροντά τους απείλησαν τον Κολοκοτρώνη με πόλεμο σε περίπτωση που επέμενε να πάρει το κάστρο από τους Τούρκους και να απελευθερώσει την πόλη το 1821, με αποτέλεσμα να μείνει η πόλη μέχρι το 1828.
https://youtu.be/CJudqO6PAOg

5. Απομνημονεύματα αγωνιστών: Μακρυγιάννης - Κολοκοτρώνης –Κασιομούλης
Αποσπάσματα από λόγια αγωνιστών, από την ομιλία του Κολοκοτρώνη σε μαθητές στην Ακρόπολη, από τον Επίλογο των απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη, ιδιαίτερα για το ρόλο τον ξένων δυνάμεων και τη δουλική στάση απέναντι τους από πολιτικούς της εποχής, καθώς και αποσπάσματα από τα Στρατιωτικά Ενθυμήματα του Κασιομούλη, που αφορούν κυρίως το Μεσολόγγι.
https://youtu.be/HXsSZF7vlSY


6. Τ. Λουγγής - Δ. Φωτιάδης - Κάλβος: Οι ξένες Δυνάμεις - Η έξωση του Όθωνα - Αι ευχαί
Το πρώτο κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα του άρθρου του ιστορικού Τ. Λουγγή για το 1821 και αφορά στο ρόλο των ξένων δυνάμεων. Το δεύτερο κείμενο περιέχει αποσπάσματα από το βιβλίο του ιστορικού Δ. Φωτιάδη «Η έξωση του Όθωνα». Το ποίημα «Αι ευχαί» είναι του Α. Κάλβου.
https://youtu.be/Rr8kw4aeOxs

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεωργαλάς
Σκηνοθετική Επιμέλεια Video: Παναγιώτης Φαφούτης, Χρήστος Ορτέντζιο
Παίζουν: 
Οι ηθοποιοί Μαρίνα Παντελάκη, Γεράσιμος Σοφιανός 
Οι μουσικοί: Σταύρος Ξιούρας, Γιώργος Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες προβών: Κώστας Καιμακάς , Φαύστα Φρατζή