ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Ιωάννης Καποδίστριας-Δόξα και Μοναξιά

Κείμενο και σκηνοθεσία : Ιωάννα Berthoud-Παπανδροπούλου

24.6.2022

Το έργο δομείται σε 13 σκηνές, με μια εισαγωγή κι έναν επίλογο. Διάφοροι σταθμοί της ζωής του Καποδίστρια φέρονται στη σκηνή :
- Η θητεία του ως Ακολούθου της Ρωσικής Πρεσβείας στη Βιέννη – όπου συνομιλεί με τον Αρχιμανδρίτη κι εφημέριο της ελληνικής παροικίας Άνθιμο Γαζή, εκδότη του περιοδικού Ερμής ο Λόγιος.
- Η έντονη και αποτελεσματική εργασία του ως « Ειδικού Απεσταλμένου και Πληρεξούσιου Υπουργού του Αυτοκράτορα της Ρωσίας » στην Ελβετία, με σκοπό την διατήρηση της ουδετερότητας της χώρας και την συγγραφή του Συντάγματός της ( και των Συνταγμάτων των καντονιών ).
- Η παρουσία του και επιτυχής συμβολή του στο Συνέδριο της Βιέννης το 1814-15, όπου ιδρύει την Φιλόμουσο Εταιρεία προς μόρφωση των φτωχών Ελληνοπαίδων στην Ευρώπη, και ο μετέπειτα διορισμός του ως Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας.
- Η επίσκεψή του στην γενέτειρά του, την Κέρκυρα, το 1819 και η συνάντησή του με οπλαρχηγούς και ιδιαίτερα τον Κολοκοτρώνη.
- Η συνάντησή του στην Αγ. Πετρούπολη με τον Φιλικό Εμμανουήλ Ξάνθο το 1820, και η άρνησή του προς αυτόν να αναλάβει την ηγεσία της Επανάστασης.
- Η σημαντική συμμετοχή του στο Συνέδριο του Λάιμπαχ τον Φεβρουάριο του 1821 όπου ανακοινώνεται η απαρχή της Επανάστασης του Αλεξάνδρου Υψηλάντη (αξιωματικού του Τσάρου!), και διαφαίνεται η διακριτική αλλά αποφασιστική υποστήριξή του στον Αγώνα.
- Η μετέπειτα παραίτησή του από Υπουργός του Τσάρου και η απόφασή του να αποσυρθεί στην Γενεύη, όπου επί 5 χρόνια (1822-27), σε στενή συνεργασία και φιλία με τον Ελβετό Τραπεζίτη και Φιλέλληνα Ιωάννη Γαβριήλ Εϋνάρδο θα συνεισφέρει τρανά στην οργάνωση και την χρηματοδότηση των φιλελληνικών κομιτάτων ανά την Ευρώπη και θα διεθνοποιήσει ενεργά το ελληνικό ζήτημα.
- Η αποδοχή της Εκλογής του ως πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδος, και έπειτα η απογοήτευσή του από την χλιαρή έως και ψυχρή στάση των Ευρωπαίων για συμπαράσταση και βοήθεια προς την ίδρυση του ελληνικού κράτους.
- Η υποδοχή του από τον λαό του Ναυπλίου κατά την άφιξή του στην Ελλάδα, μερικά από τα εμπόδια που συνάντησε στην διακυβέρνησή του, καθώς και - πολύ περιληπτικά - το μέγα έργο που κατάφερε να κάνει μέσα στα μόλις τρεισήμισι χρόνια που διήρκεσε η προεδρία του. H δολοφονία του, σε ηλικία 55 ετών αναφέρεται, αλλά δεν παρουσιάζεται σκηνικά.
Τα ανωτέρω επεισόδια σκηνοθετούνται σε διαλόγους οι οποίοι εμπεριέχουν πολλές φράσεις αυθεντικές, και ειπωμένες από διάφορες ιστορικές προσωπικότητες (τον Τσάρο Αλέξανδρο τον Α’, τον Αυστριακό πολιτικό Μέττερνιχ, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Ελβετό Υπουργό Πικτέ ντε Ροσμόν, τον Ιωάννη
Γαβριήλ Εϋνάρδο κ.ἀ.) και παρμένες μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα : επιστολές, αυτοβιογραφίες,σημειώσεις, υπομνήματα, ημερολόγια. Αυτό είναι ένα από τα ιδιαίτερα ιστορικά χαρακτηριστικά του έργου : αναβιώνει γλωσσικά τεκμήρια τα οποία από γραπτά, γίνονται προφορικά, και προσφέρονται στο κοινό προς απόλαυση, αλλά ταυτόχρονα και προς πληροφόρηση και αναστοχασμό.