ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Εργαστήριο για τους θεατρικούς οργανισμούς της πόλης διοργάνωσε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

19.12.2019

Διαδραστικό εργαστήριο με θέμα «Θεατρικοί οργανισμοί και τοπικές κοινότητες» διοργάνωσε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στο θέατρο «Λιθογραφείον», στο πλαίσιο του έργου ΝΕΤΤ (Δίκτυο θεάτρων για την αξιοποίηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού).
Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου έγινε μια συνοπτική παρουσίαση του έργου ΝΕΤΤ από το στέλεχος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Συγκλητική Βλαχάκη. Η πρώτη βασική εισήγηση έγινε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Σταύρο Τσακίρη ο οποίος αναφέρθηκε στη γέννηση και στον διαχρονικό ρόλο του θεάτρου, στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και στο πώς έχουν εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες οι θεατρικοί οργανισμοί.
Η Ιωάννα Φωτοπούλου, ειδική σε θέματα κοινωνικών δικτύων, αναφέρθηκε στη συνέχεια με συγκεκριμένα παραδείγματα στο πώς οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να αξιοποιήσουν τα κοινωνικά δίκτυα και τις δυνατότητες του διαδικτύου.
Στο δεύτερο μέρος ο πολιτιστικός διαχειριστής Ανδρέας Τσιλίρας παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο τομέας της δημιουργίας και του πολιτισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη αποτελεί έναν ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο κλάδο, ενώ ο πολιτιστικός διαχειριστής Γιώργος Σάρλης συντόνισε εργαστήριο με θέμα την ανάπτυξη κοινού στους θεατρικούς οργανισμούς, παρακινώντας τους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τη μεθοδολογία χάρη στην οποία ένας θεατρικός φορέας μπορεί να μελετήσει το κοινό του και να επικεντρωθεί στη συστηματική διεύρυνσή του. 
Το εργαστήριο παρακολούθησαν στελέχη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και άλλων καλλιτεχνικών οργανισμών της Πάτρας, μέλη πολιτιστικών συλλόγων και επαγγελματίες από τους κλάδους της επικοινωνίας και της δημιουργίας.
Το έργο ΝeΤΤ χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2014 -2020. Μαζί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συμμετέχουν σε αυτό η κοινοπραξία δημόσιων θεάτρων της Απουλίας (επικεφαλής), το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, η όπερα Petruzzelli και Θέατρα Ιδρύματος Μπάρι, καθώς και η Περιφέρεια Απουλίας ως συνεργαζόμενος εταίρος.