ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Θέατρο Απόλλων

"Την 11ην τρέχοντος ετέθη επί παρουσία των αρχών ο θεμέλιος λίθος του θεάτρου, οικοδομηθησομένου παρά τη πλατεία κατά το σχέδιον του κ. Τσίλλερ, γερμανού μηχανικού επί τη Ακαδημία Αθηνών. Αλλ' οφείλομεν ήδη να εκφράσωμεν τους δικαίους επαίνους εις τον κ.Θ. Άμβουργερ εις την ακάματον του οποίου δραστηριότητα προ πάντων οφείλεται η πραγματοποίησις του αναγκαίου τούτου δια την κοινωνίαν μας έργου."
 Εφ.Φοίνιξ, φ.552, 13-2-1871

Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας είναι το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, ιστορικό κτίριο σε σχέδια του Γερμανού Αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ.

Το θέατρο θεμελιώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου  1871 και ολοκληρώθηκε το 1872. Το κόστος κατασκευής του ήταν 148.542 δραχμές ενώ ο Δήμος συμμετείχε με ποσοστό 33,61 %. Ο φάκελος των μετοχών διασώζεται στο αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πάτρας

Η πρώτη παράσταση ήταν το έργο του Giuseppe Verdi Un ballo in Maschera  και ανέβηκε στις 10  Οκτωβρίου 1872, από Ιταλικό θίασο.

Αργότερα ονομαστοί θίασοι επισκέφτηκαν την Πάτρα με σημαντικούς  ηθοποιούς της εποχής ως θιασάρχες, με ρεπερτόριο του ευρωπαικού θεάτρου . Στις αρχές του 20ου αιώνα η κρίση στην αγορά σταφίδας έφερε το τέλος σε παραστάσεις ιταλικού μελοδρλάματος και από το 1910 στην σκηνή του Απόλλωνα κυριαρχούν ελληνικοί θίασοι όπως του Ανδρονόπουλου, Κοτοπούλη, Βερώνη, Ταβουλάρη, Παρασκευοπούλου, Λεκατσά κ.α.

Το θέατρο έχει δυναμικότητα 250 θέσεων . Κατά τη διάρκεια του έτους, εκτός των θεατρικών παραγωγών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας, φιλοξενούνται και άλλα σημαντικά θεατρικά και μουσικά σχήματα.

media gallery