ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

HAPPY BIRTHDAY MR. SHAKESPEARE !

...to party or not to party?

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

27.08 > 07.09


Μία μαγική παράσταση...στον κόσμο των έργων και της ζωής του Σαίξπηρ, που θα παρουσιαστεί στο Αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείου στην Πάτρα, με αφορμή την συμπλήρωση 450 χρόνων από την γέννηση του ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ (1564–1616).

"Η πρωτοβουλία του Θοδωρή Αμπαζή,  Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας να μας αναθέσει τη δημιουργία  μιας θεατρικής παράστασης  για τον εορτασμό των 450 χρόνων από τη γέννηση του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ήταν για μένα και την ομάδα των συντελεστών, ηθοποιών και μουσικών ένα μεγάλο δώρο. Ένα δώρο που είχε την υπογραφή του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα. Θα είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε ομαδικά το έργο και τη ζωή του και να φτιάξουμε μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους.
Η πρώτη μας σκέψη όταν ξεκινούσαμε τις πρόβες ήταν το πως θα  μπορέσουμε να ξεναγήσουμε ένα παιδί στον θαυμαστό κόσμο των έργων, των ηρώων και της ζωής του μεγάλου Άγγλου Συγγραφέα. Ποια έργα και ποιες σκηνές θα άξιζε να δει μια παιδική ψυχή. Ποια μαθήματα θα μπορούσε να πάρει, ποιες κρυμμένες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης θα μπορούσε να ανακαλύψει. Ποια τραγούδια και ποιους ήρωες θα άξιζε να συναντήσει, να μιλήσει μαζί τους, να παίξει μαζί τους και στο τέλος να συμμετέχει και το ίδιο ενεργά μαζί με το θίασο του Σαίξπηρ και μαζί με τον ίδιο τον Σαίξπηρ σαν ισάξιος ηθοποιός  σε μια παράσταση γιορτή.
Επεξεργαστήκαμε λοιπόν το σύνολο των έργων του σαν ομάδα, καταθέσαμε όλοι μαζί προτάσεις, ιδέες, εικόνες, προσπαθώντας να αποστάξουμε το σημαντικότερο και το πιο ενδιαφέρον υλικό που μπορεί να παρασταθεί, ανακαλύψαμε το πηγαίο του χιούμορ, τον ανατρεπτικό του λόγο, την αστείρευτη φαντασία, την αγάπη για τις πιο μικρές ανθρώπινες στιγμές, παίξαμε και γελάσαμε με τα ξωτικά και τα δαιμόνια, συγκινηθήκαμε μαζί με τους  τραγικούς του ήρωες, ταξιδέψαμε σε κόσμους μαγικούς αισθανόμενοι στο τέλος πως είχαμε ανταμωθεί με την πιο αγνή και ουσιαστική ματιά για τον κόσμο και τη ζωή,  ανταμώσαμε με έναν από τους πιο συνειδητούς ανθρώπους στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Θα ήθελα επίσης με μεγάλη χαρά να τονίσω ότι τα εργαστήρια θεάτρου για παιδιά, για εφήβους και ενήλικες τα οποία πραγματοποιούνται παράλληλα με τις παραστάσεις μας κι έχουν θεματική μαθητείας τα έργα του Σαίξπηρ συμπληρώνουν με θαυμαστό τρόπο αυτό το αφιέρωμα στα γενέθλια του. Για δυο εβδομάδες λοιπόν η Πάτρα γιορτάζει συντροφιά με έναν σπουδαίο άνθρωπο, ένα μεγάλο θεατρικό συγγραφέα, ποιητή, ηθοποιό, σκηνοθέτη και παραμυθά, τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ! "- Στρατής Πανούριος

Κατά την διάρκεια των παραστάσεων θα λειτουργήσουν θεατρικά εργαστήρια-σεμινάρια για παιδιά και ενήλικες .

Αναλυτικά το πρόγραμμα των σεμιναρίων διαμορφώνεται ως εξής:
25 - 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στο ΚΑΣΤΡΟ του ΡΙΟΥ!!!!
6-8  ΕΤΩΝ: 10.00- 12.00 π.μ.
9-12 ΕΤΩΝ: 12.00-2.00 μ.μ.

1-5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στο ΑΙΘΡΙΟ του Παλαιού Νοσοκομείου
ΕΦΗΒΟΙ ΑΠΟ 13 - 18 ΕΤΩΝ
6.00- 8.00 μ.μ.

1-5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στο ΑΙΘΡΙΟ του Παλαιού Νοσοκομείου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
5.00- 8.00 μ.μ.

ΕΜΨΥΧΩΤΡΙΕΣ:
ΓΙΟΥΛΗ ΔΟΥΒΟΥ- Θεατρολόγος- Παιδαγωγός (ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΙ)
ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΚΑΚΟΥΔΑΚΗ, Σκηνοθέτης- Θεατρολόγος (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ)

Πληροφορίες- Δηλώσεις συμμετοχής: 2610 623 730, 697 6878104

6- 9 ετών: « ο Βασιλιάς Λήρ στο κάστρο του!»
Τα παιδιά συναντούν τον διάσημο Βασιλιά Ληρ μέσα στο κάστρο του.           
Θα ακούσουν το δίλημμά του και θα τον συμβουλεύσουν να διακρίνει με σύνεση την πραγματική αγάπη.
Με οδηγό το θεατρικό παιχνίδι, το εκπαιδευτικό δράμα και τεχνικές θεάτρου Forum θα λύσουμε το αίνιγμα της αγάπης και θα διασκεδάσουμε γνωρίζοντας τον αγαπημένο μας Σαίξπηρ!  

9- 12 ετών: « Βασιλιάδες, Μάστορες και Ξωτικά σαν όνειρο καλοκαιρινής νύχτας!» 
Κωμικοί μάστορες, ευφάνταστα ξωτικά και γάμοι βασιλιάδων μπλέκονται μέσα σε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό ονείρου! Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον Σαίξπηρ και το ελισαβετιανό θέατρο μέσα από τη διασκεδαστική διαδικασία θεατρικού παιχνιδιού, αυτοσχεδιασμών και δραματοποιήσεων!    

Έφηβοι: « Η αγάπη… κι η Αγάπη μέσα απ’ την ματιά του Σαίξπηρ.»
Το παντοτινό ερώτημα ¨τι είναι αγάπη¨ και οι απαντήσεις του μέσα από τα έργα του Σαίξπηρ. Αγάπη μητρική, πατρική, αδελφική, φιλική, ερωτική, πανανθρώπινη.                                                                                   
Εκπαιδευτικοί: «Διδάσκοντας την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό μέσα από το θέατρο»
Η αξιοποίηση της δραματουργίας του Σαίξπηρ, ως παράδειγμα για την διδασκαλία των αρχών της Αναγέννησης και των αρχών της σύγχρονης επιστήμης και των ανθρωπιστικών σπουδών, μέσα από βιωματικά παιχνίδια.                                                              

•   Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στο τέλος του σεμιναρίου

Σε συνεργασία με την 6η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την  ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

 

Πληροφορίες

Παραστάσεις:
Στο Αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείου από 28 Αυγούστου έως και 7 Σεπτεμβρίου .
13 & 14 Σεπτεμβρίου 2014 στις 20:30.

Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων.
Ωρες ταμείου: 11:00 έως 14:00 & 18:00 έως 21:00 καθημερινά και τις ημέρες των παραστάσεων από 11:00 έως 14:00 & 18:00 έως 19:30  & μία ώρα πριν την παράσταση στο Αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείου.

Τιμές εισιτηρίων:
5 ευρώ μαθητικό - παιδικό,  ΑΜΕΑ, και Ανέργων.
7 ευρώ γενική είσοδος.
Πληροφορίες-Κρατήσεις:2610 273613

media gallery