ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Orphée et Eurydice /Ορφέας και Ευρυδίκη

Μουσική :Christoph Willibald Gluck- Λιμπρέτο: Pierre-Louis Moline

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

01.11 > 27.12

Με την όπερα Διδώ και Αινείας του Henry Purcell το Διεθνές Opera-Studio Πάτρας (IOSP) παρουσίασε με επιτυχία πέρυσι το πρώτο δείγμα των καλλιτεχνικών του εργασιών στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων. Η θετική πρόσληψη από τους θεατές, μας ενθάρρυνε να παρουσιάσουμε φέτος μία νέα οπερατική παραγωγή με την ελπίδα να κερδίσουμε εκ νέου το κοινό.  Επιλέξαμε την όπερα του Christoph Willibald Gluck, Ορφέας και Ευρυδίκη, στην γαλλική της εκδοχή.
Στην όπερα αυτή η μουσική και ο λόγος βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους, επηρεάζοντας έτσι την ψυχική κατάσταση των θεατών.  Στόχος του Gluck είναι να έρθει το «αληθινά ανθρώπινο» στο προσκήνιο. 
Και με αυτή την όπερα, όπως ήδη και με τη Διδώ και τον Αινεία,  τονίζουμε τη σύνδεση με τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και ειδικότερα με την αρχαία τραγωδία, της οποίας η αναβίωση στα τέλη του 16ου αιώνα οδήγησε στη δημιουργία ενός καινούργιου μουσικού είδους, της όπερας. 
Έτσι, μετατοπίζουμε τον Ορφέα, τον δημοφιλή μυθικό τραγουδιστή, αρχέτυπο του άδοντα ανθρώπου, στη σημερινή εποχή, όπου η μουσική υποσκελίζεται από την εικόνα, το ναρκισσισμό και τον υπερβάλλοντα εγωισμό των σταρ τραγουδιστών. Αυτός είναι ο νέος Ορφέας και η Ευρυδίκη, δυστυχισμένη, το απόκτημά του. Ο ξαφνικός της θάνατος λίγο πριν το γάμο της με τον δημοφιλή τραγουδιστή, την ελευθερώνει από αυτή τη σχέση. Ο θάνατός της, όμως, οδηγεί τον Ορφέα σε μία βαθιά κρίση ταυτότητας. Το σοκ από την ξαφνική απώλεια της γυναίκας που αγαπούσε σύμφωνα με τη δική του θεώρηση για τον έρωτα και την αγάπη και η θλίψη του για το θάνατό της τον οδηγούν σε περισυλλογή. Σωματικά κουρασμένος και ψυχικά εξουθενωμένος πέφτει σε έναν βαθύ ύπνο, από τη μια μεριά εφιάλτης, από την άλλη λυτρωτικός σύμβουλος. Σε αυτόν τον κόσμο μαθαίνει να κάνει χρήση της μουσικής του για να καταρρίπτει εμπόδια που παρουσιάζονται μπροστά του αλλά και για να θεραπεύει τον πόνο της απώλειας.  Ξυπνά εξαγνισμένος ως νέος Ορφέας. Ως ανταμοιβή για όλες αυτές τις προσπάθειές του τού δίνεται η ευκαιρία μίας επανασύνδεσης με την Ευρυδίκη, η οποία πλέον παρουσιάζεται χειραφετημένη και ισότιμη σύντροφος για τον Ορφέα. 
 
Με την συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
 
 

Πληροφορίες

 
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων: τηλ.2610 273613
Πρώτη Παράσταση: Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στις 21:30
 
Παραστάσεις 18, 19, 20, 21 & 23, 24, 25, 26, 27, 28 Μαΐου 2017 , στις 21:30
Διανομές Ορφέας και Ευρυδίκη

18/05    Στέφανος Κορωναίος    Christina Schönbach    Μαρία Κατριβέση
19/05    Μάριος Μανιατόπουλος    Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη    Χρύσα Πανταζοπούλου
20/05    Λίνα Γερονίκου    Christina Schönbach    Χρύσα Πανταζοπούλου
21/05    Στέφανος Κορωναίος    Λένα Σουρμελή    Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη
23/05    Στέφανος Κορωναίος    Λένα Σουρμελή    Μαρία Κατριβέση
24/05    Στέφανος Κορωναίος    Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη    Χρύσα Πανταζοπούλου
25/05    Λίνα Γερονίκου    Λένα Σουρμελή    Μαρία Κατριβέση
 
26/05    Στέφανος Κορωναίος    Christina Schönbach    Χρύσα Πανταζοπούλου
27/05    Μάριος Μανιατόπουλος    Christina Schönbach    Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη
28/05    Στέφανος Κορωναίος    Λένα Σουρμελή    Μαρία Κατριβέση

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ
Φοιτητικό: 8 ευρώ
Ανέργων, Αμέα: 5 ευρώ
www.ticketservices.gr

media gallery