ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου, όπως τον είπαν οι Έλληνες

Καλοκαιρινή παραγωγή/περιοδεία

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

19.07 > 15.09

 Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών,  όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές:  από την άφιξη του Κάδμου στην Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα. Παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου. Όλοι οι αρχαίοι λαοί μέσα από Επικές Αφηγήσεις έδωσαν  τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του Κόσμου. Για παράδειγμα οι Βαβυλώνιοι με το «Έπος του Γκιλγκαμές», οι Ινδοί με τη «Μαχαμπχαράτα» τους, οι Εβραίοι με τη «Γένεση», τα Σκανδιναβικά Έπη, κ.ά. Σήμερα, παρακολουθώντας τις απαρχές του κόσμου μέσα από τους αρχαίους μύθους, συνειδητοποιούμε καλύτερα τις παθογένειες της εποχής μας και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνική ανισότητα την οποία στις μέρες μας  βιώνουμε στην πιο ακραία της μορφή. 
 
Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα:  των  τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».
 
Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς  τη νομιμότητα μιας τέτοιας σύνθεσης αλλά ούτε και για το αντίθετο, καθώς τέτοιες απόπειρες παρατηρούνται ήδη από τα πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο των μεγάλων τραγικών ποιητών και συνεχίζονται ως τις μέρες μας. Πρώτος ο Ευριπίδης ο νεότερος συντόμευσε τις τριλογίες του πατέρα του. Το ίδιο έκαναν και άλλοι λιγότερο γνωστοί ποιητές. Κατά το 1ο μ.Χ. αιώνα έχουμε πλήθος συνθέσεων από τραγωδίες διαφορετικών ποιητών. Εξαιτίας αυτών των εγχειρημάτων κληρονομούμε ως σήμερα και τον ορισμό παρακαταλογές ή παρακαταλογικό ύφος. Στους ύστερους Βυζαντινούς χρόνους το Θρησκευτικό Δράμα «Χριστός Πάσχων» αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα έργου-σύνθεσης τραγωδιών του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του Λυκόφρονα. 
    
Η νέα σύνθεση, που χρησιμοποιεί αποσπάσματα από επτά τραγωδίες, έχει διαφορετική κατεύθυνση ως κείμενο και παράσταση. Διατηρούνται μόνο τα μέρη των ρόλων, χωρίς τις παρεμβάσεις του Χορού. Έντεκα ηθοποιοί επί  σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται την περιπέτεια του μύθου του Οιδίποδα. Η παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά και πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας, και εξιστορούνται μόνο από τους αγγελιοφόρους ή τον χορό. 
 

Πληροφορίες

Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του θεάτρου Απόλλων
τηλ.2610 273613 και
 
Ρωμαικό Ωδείο Πατρών :
19, 20  Ιουλίου 2018 και
θα ακολουθήσει περιοδεία στα μεγάλα Φεστιβάλ της Ελλάδας:
 
Πάτρα Ρωμαϊκό Ωδείο 19- 20  Ιουλίου και 14-15 Σεπτεμβρίου

Αθήνα Κηποθέατρο Παπάγου 22 Ιουλίου      

Αθήνα Βύρωνας, Θέατρο Βράχων  Μελίνα Μερκούρη 23 Ιουλίου         

Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους 25 Ιουλίου

Κοζάνη, Δημοτικό υπαίθριο θέατρο Κοζάνης 26 Ιουλίου      

Αλεξανδρούπολη, Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη 28 Ιουλίου

Καβάλα, Θέατρο Κάστρου Καβάλας 30 Ιουλίου    

Δίον, Αρχαίο Θέατρο Δίου 1 Αυγούστου

Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ 2 Αυγούστου

Βόλος, Δημοτικό Θέατρο Βόλου 3 Αυγούστου

Χαλκίδα,  Δημοτικό θέατρο Ορέστη Μακρή   7 Αυγούστου            

Οινιάδες, Αρχαίο θέατρο Οινιάδων 19 Αυγούστoυ  

Γιάννενα, Υπαίθριο θέατρο Ε.Η.Μ. Φρότζος 20 Αυγούστου

Αρχαία Ήλιδα, Νέο Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας 22 Αυγούστου

Καλαμάτα, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας     23 Αυγούστου 

Τρίπολη, Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου 24 Αυγούστου

Αθήνα , Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας           6 Σεπτεμβρίου

 

media gallery