ο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας παρουσιάζει την παράσταση Πάτρα, η Πόλη των Εργοστασίων, του Ρεμπέτικου και του Καραγκιόζη η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου NeTT - “Δίκτυο Θεάτρων για την αξιοποίηση της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και την ανάπτυξη του Αειφόρου Τουρισμού” ( Network of Theatres for the valorization of Cultural and Natural Heritage to develop a Sustainable Tourism ) του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα Ιταλία 2014-2020.
Η σύμπραξη της θεατρικής ομάδας Βιομηχανική με την Mosaic που έχουν αναλάβει την εκτέλεση της παραγωγής Πάτρα, η πόλη των εργοστασίων, του ρεμπέτικου και του Καραγκιόζη, φιλοδοξεί να φωτίσει πτυχές του παρελθόντος της πόλης συνδέοντάς τες με το παρόν της.
Η πορεία της πόλης στο χρόνο, η οικονομική και η επαγγελματική δραστηριότητα των κατοίκων, η ενσωμάτωση των προσφύγων στον ιστό της πόλης, η ακμή και η παρακμή της βιομηχανίας, το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, η όπερα, το καρναβάλι, το ρεμπέτικο τραγούδι, ο καραγκιόζης και το αποτύπωμα που άφησαν στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης.
Αληθινές ιστορίες μπλέκονται με αφηγήσεις λογοτεχνών, ιστορικά στοιχεία και επιστημονικά τεκμήρια των ερευνητών της ομάδας έργου σε μία παράσταση που αξιοποιεί τις τεχνικές του θεάτρου-ντοκουμέντο και της περφόρμανς.
Η παράσταση θα περιλαμβάνει video mapping, παράσταση Καραγκιόζη και θραύσματα της ρεμπέτικης παράδοσης των προσφύγων της Πάτρας με επίκεντρο το θέατρο Απόλλων. Με σκηνικό την πρόσοψη του θεάτρου «Απόλλων» αλλά και τον ανοιχτό χώρο της πλατείας Γεωργίου, θα έρθουν σε αντιπαράθεση αλλά και θα συντεθούν η αστική με τη λαϊκή κουλτούρα φτιάχνοντας το ετερόκλητο ψηφιδωτό της πόλης.
Σε συνέχεια της περφόρμανς, στο παλιό εργοστάσιο της Πειραϊκής – Πατραϊκής, θα παρουσιαστεί το οπτικοακουστικο έργο «Νήματα Μνήμης».
Η Εγκατάσταση εμπεριέχει ένα «ηχητικό τοπίο» συντεθειμένο από ήχους που φέρνουν στην μνήμη αυτούς των μηχανών της κλωστοϋφαντουργίας εν λειτουργία, καθώς και ντοκουμέντα από αφηγήσεις και περιγραφές πρώην εργαζόμενων στο εργοστάσιο.
Το ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό έργο εγκατάσταση στο εργοστάσιο της Πειραϊκής – Πατραϊκής θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Συντελεστές
Σύλληψη – Σκηνοθεσία : Φάνης Δίπλας
Λογοτέχνης - Συγγραφέας : Βασίλης Λαδάς
Δραματολόγος : Έλενα Αλεξανδράκη
Ενδυματολόγος – Σκηνογράφος: Κέννυ Μακ Λέλλαν
Εγκατάσταση Πειραϊκής-Πατραϊκής: Δανάη Στράτου
Βίντεο Μάπινγκ και Εικόνα : Εύα Βλαχάκη, Θοδωρής Λιβαθινός
Ερευνητές : Διονύσης Καρατζάς, Ισίδωρος Σιδερόπουλος, Μίνα Πετροπούλου
Ιστορικός Σύμβουλος : Γιώργος Θεοδωρίδης
Σύμβουλος Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής : Γρηγόρης Μικρώνης
Καραγκιοζοπαίχτης : Χρήστος Καλπουζάνης
Σύμβουλοι Βιομηχανικών Κτηρίων και Αρχιτεκτονικής : Νίκος Σαραφόπουλος, Ξενοφών Παπαευθυμίου
Σύμβουλος Ιστορίας Καραγκιόζη και Ρεμπέτικου : Άρης Μηλιώνης
Μουσική : Papercut , Νίκος Μαυρίδης
Σχεδιασμός Φωτισμών : Ευσταθία Δρακονταειδή
Ηθοποιοί : Δημήτρης Γεωργαλάς, Γεωργία Καλογεράτου, Χριστίνα Κουταλιάγκα, Γιώργος Μάρκου, Νικόλας Τσίχλας
Παραστάσεις :
Η περφόρμανς θα παρουσιαστεί στο κοινό της Πάτρας στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Γεωργίου στις 20:30 και θα ακολουθήσει διαδικτυακό φεστιβάλ όπου θα παρουσιαστούν και οι 4 παραγωγές ( Πάτρα, Κέρκυρα, 2 Ιταλία ) του έργου NeTT.
Το υλικό που συγκεντρώνεται από την ομάδα έργου θα ανεβαίνει σταδιακά σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη του πρότζεκτ και να αντλούν υλικό και πληροφορίες για την ιστορία της Πάτρας.
Λόγω των περιοριστικών μέτρων τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ιταλία ΄΄ένα πρώτο βίντεο από το έργο διάρκειας 32’ εστάλη και παρουσιάστηκε στις πόλεις Ruvo di Puglia και L ecce της Ιταλίας.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και για την προστασία του κοινού επιβάλλεται η έγκαιρη προσέλευση στο ταμείο του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων για την παραλαβή του δελτίου εισόδου (Δωρεάν Είσοδος).
Οι θεατές θα παραλαμβάνουν τα δελτία εισόδου μία ημέρα πριν την παράσταση επιλογής τους
Συγκεκριμένα :
Για την παράσταση του Σαββάτου 26 Σεπτεμβρίου θα παραλαμβάνουν τα δελτία εισόδου από το ταμείο του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου από τις 10 έως 16:00
Για την παράσταση της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου θα παραλαμβάνουν τα δελτία εισόδου το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου από τις 10 έως 16:00
Για την παράσταση της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου θα παραλαμβάνουν τα δελτία εισόδου την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου από τις 10 έως 16:00
Οι θεατές θα πρέπει να έχουν μαζί τους μάσκα προστασίας.
«Ποιοι φτιάξαν την Πάτρα; Έχει σημασία η προσωπική ιστορία των ανθρώπων; Πού κοιτάζει η Πάτρα; Είναι πολυπολιτισμική;…». Δεκάδες ερωτήματα προέκυψαν από την έρευνα και τίθενται στην περφόρμανς δια στόματος των ηθοποιών – αγγέλων με διττή ιδιότητα: αυτή του άυλου όντος και αυτή του αγγελιαφόρου.
Άγγελοι είναι όλοι όσοι έχουν περάσει από την Πάτρα, έχουν δουλέψει, έχουν μοχθήσει και έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην πόλη, μικρότερο ή μεγαλύτερο. Οι άνθρωποι που την έχουν διαμορφώσει με την προσωπική τους πορεία ή/και την κοινωνική. Οι άνθρωποι που έχουν πεθάνει, που είναι ηλικιωμένοι, νέοι ή ακόμα αγέννητοι. Οι ηθοποιοί, ως άγγελοι και αυτοί, δείχνουν μέσα από “χαραμάδες” ψηφίδες του παρελθόντος: η μετανάστευση στην Πάτρα, οι προσφυγικοί συνοικισμοί και η νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες, η ανάπτυξη των εργοστασίων και η πολλή δουλειά, η κοινή μοίρα των ανθρώπων, η κοινή ιστορία των πόλεων. Δανείζουν τη φωνή τους σε όλους όσοι πλανώνται πάντα στον ουρανό της Πάτρας, λέγοντας τις ιστορίες τους και αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες του παρελθόντος, άρα και του μέλλοντος. Γιατί, όπως έχει πει ο Τ. Σ. Έλλιοτ, «ο παρελθών και ο παρών χρόνος ίσως να βρίσκονται στο μέλλοντα χρόνο, και ο μέλλων χρόνος να εμπεριέχεται στον παρελθόντα».
Ανάμεσά τους η φιγούρα του Καραγκιόζη, ο λαϊκός ήρωας που πήρε τη μορφή του στην Πάτρα, χάρη στον Μίμαρο και αποτέλεσε τη διασκέδαση και το σημείο συνάντησης των εργατών μεταξύ των οποίων αναπτύχθηκαν αναρχικές και σοσιαλιστικές ιδέες.
Όλα αυτά μπροστά στον “Απόλλωνα”, το έμβλημα της (νεο)αστικής τάξης. Μία μικρή, σχεδόν ιδιωτική -όταν φτιάχτηκε τουλάχιστον- στέγη έρχεται σε αντιπαράθεση με τον μεγάλο ανοιχτό χώρο της πόλης, όπου το λαϊκό στοιχείο είναι διάχυτο. Στους θεατές επαφίεται η σύγκριση – αντίθεση – σύνθεση. Τα φώτα σβήνουν, οι θεατές επιστρέφουν στην σημερινή πόλη. Στην πόλη που είναι γεμάτη άυλες διαδρομές, ανθρώπους, κτήρια και μουσικές.
Πληροφορίες
συντελεστές
-
Φάνης Δίπλας
Σύλληψη-Σκηνοθεσία -
Βασίλης Λαδάς
Συγγραφέας -
Έλενα Αλεξανδράκη
Δραματολόγος -
Κέννυ Μακ Λέλλαν
Ενδυματολόγος – Σκηνογράφος -
Δανάη Στράτου
Εγκατάσταση Πειραϊκής-Πατραϊκής -
Εύα Βλαχάκη
Βίντεο Μάπινγκ -
Εύα Βλαχάκη
Βίντεο και εικόνα -
Θοδωρής Λιβαθινός
Βίντεο και εικόνα -
Διονύσης Καρατζάς
Ερευνητής -
Ισίδωρος Σιδερόπουλος
Ερευνητής -
Γιώργος Θεοδωρίδης
Ιστορικός σύμβουλος -
Γρηγόρης Μικρώνης
Σύμβουλος Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής -
Χρήστος Καλπουζάνης
Καραγκιοζοπαίχτης -
Νίκος Σαραφόπουλος
Σύμβουλος Βιομηχανικών Κτηρίων και Αρχιτεκτονικής -
Ξενοφών Παπαευθυμίου
Σύμβουλος Βιομηχανικών Κτηρίων και Αρχιτεκτονικής -
Άρης Μηλιώνης
Σύμβουλος Ιστορίας Καραγκιόζη και Ρεμπέτικου -
Papercut
Μουσική -
Νίκος Μαυρίδης
Μουσική -
Ευσταθία Δρακονταειδή
Σχεδιασμός Φωτισμών