ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Λα Μοσκέτα

Ρουτζάντε

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

12.07 > 31.12

Δελτίο Τύπου

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας παρουσιάζει το έργο του Ρουτζάντε Λα Μοσκέτα στο θέατρο Ριάλτο ( Κυψέλης 54 και Αγ. Μελετίου, τηλ. 8827000) την Τρίτη, Τέταρτη και Πέμπτη στις 6, 7 και 8 Φεβρουάριου αντίστοιχα και ώρα 9.30 το βράδυ.

Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Κωστή Σκαλιόρα και σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου. Τα σκηνικά και τα κουστούμια έχει φτιάξει η Λίλα Καρακώστα, την μουσική έχει γράψει ο Ηρακλής Πασχαλίδης και την χορογραφία έχει κάνει η Μαρία Γκούτη.

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Περικλής Βασιλόπουλος, Διονύσης Βούλτσος, Οδέττη Ιωάννου, Γιάννης Στόλλας, Φούλης Μπουντούρογλου, Ανθή Τσαγκαλίδου.

Το Λα Μοσκέτα είναι ένα έξοχο έργο της Αναγέννησης, γραμμένο από τον Ρουτζάντε το 1528. Ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας διαφορετικά γλωσσικά ιδιώματα καταγράφει τι και διακωμωδεί τον τρόπο, αυθεντικό και καθημερινό, που εκφράζονται οι κάτοικοι της Ιταλικής υπαίθρου.

Η αυτοσχεδιαστική ευφυία του Ρουτζάντε αλλά και η δημιουργία ενός καινούριου θεατρικού τύπου, ΄΄του χωριάτη΄΄ δείχνουν το δρόμο που θα ακολουθήσει λίγο αργότερα το Ιταλικό  θέατρο με τις μάσκες και τους τύπους της κομέντια ντελ άρτε.

Ο "χωριάτης" πρωταγωνιστής στο έργο του Ρουτζάντε, είναι ένα ευαίσθητο και αντιφατικό πρόσωπο, καθηλωμένο στο ρόλο του θύματος με μοναδική του άμυνα, την αποφυγή από την πραγματικότητα και την δημιουργία ενός φανταστικού κόσμου.

Στην προσπάθεια του  να αποσπάσει την γυναίκα του από τον κουμπάρο που την πολιορκεί ερωτικά και τον στρατιώτη που την εκμεταλλεύεται, ο χωριάτης φαίνεται στα μάτια  του κοινού δειλός και καυχησιάρης, κυνικός και άβουλος, κλέφτης και ψεύτης. Στην πραγματικότητα όμως προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στην δύσκολη ιστορική πραγματικότητα καθώς οι πολιτικές σκοπιμότητες τον θέλουν άλλοτε σύμμαχο κι άλλοτε εχθρό, άλλοτε στο κέντρο των εξελίξεων κι άλλοτε στο περιθώριο.

Η σκηνοθεσία προβάλλει τα στοιχεία αυτά του συγγραφέα χρησιμοποιώντας παλιές τεχνικές του θεάτρου, με υλικά από τα λαϊκά θεάματα των μίμων, από το θέατρο των πανηγυριών, από το κουκλοθέατρο και το θέατρο Σκιών. Είναι μια παράσταση που στηρίζεται κυρίως στην δεξιοτεχνία των ηθοποιών.

media gallery