ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Ο Μίκης συνομιλεί με τους μεγάλους κλασικούς συνθέτες

ΧρίσΠαπαγεωργίου

Στυλιστικές Παραλλαγές πάνω σε ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

18.10

Ποίηση και Μουσική από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας

Ένα διαφορετικό μουσικό έργο,  που ο Μίκης είχε χαρακτηρίσει ως «Αριστούργημα…θα μείνει στην ιστορία», θα παρουσιαστεί για μία και μόνο βραδιά στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 21:00.

Οι Στυλιστικές Παραλλαγές πάνω σε ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη (2009) είναι ένα έργο του Χρίστου Παπαγεωργίου για σόλο πιάνο με αφετηρία την πασίγνωστη μελωδία του τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη "Στο περιγιάλι το κρυφό", παραλλαγμένη σε πληθώρα μουσικών στυλ από τον Κουπερέν μέχρι τον Κηθ Τζάρετ, αλλά και ακόμη παραπέρα με τη βοήθεια του Τμήματος Μουσικής Έρευνας και Τεχνολογίας του Ιονίου  Πανεπιστημίου (καθηγητές Θ. Λώτης & Α. Μνιέστρης).

Στυλιστικές Παραλλαγές πάνω σε ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη
Τα Μέρη:

1.Εισαγωγή (Ηλεκτρονική παραλλαγή 1)

2. Θέμα

3."Ο Κουπερέν των ποικιλμάτων"

4."Ατονικό"

5."Σονάτα Σκαρλάτι"

6."Σαντούρι"

7."O Xάυντν των χαριτωμένων εκπλήξεων"

8."Ο δικός μου Λουτοσλάβσκυ"

9.10.11."Μότσαρτ" (3 παραλλαγές)

12."Τζωρτζ Κραμπ"

13,Ραχμάνινωφ

14."Από αργό Μέρος Σονάτας Μπετόβεν"

15."Μπλούζ-Γκόσπελ"

16. «Λίστ»

17."Σούμπερτ"

18."Από τον Σούμαν στον Μπράμς"

19."Στραβίνσκυ"

20."Σοπέν"

21."Χιναστέρα"

22."Ντεμπυσσί"

23."Μπάρτοκ"

24."Χατζιδάκις"

25."Ένα τραγούδι του Μπρόντγουεη για την Τζένια"

26."Ένα Ροκ εν Ρόλλ στα τρία όγδοα"

27."Τζαζ"

28. "ΚηθΤζάρετ"

29."Αφαίρεση"

30."Πρελούδιο-Ουβερτούρα Χαίντελ"

31. "Φούγκα του Μπαχ για όλες τις εποχές"

32.Έξοδος - "Προς το Επέκεινα" (Ηλεκτρονική παραλλαγή 2)

   

                                                  

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Χρίστου Παπαγεωργίου

Συνθέτης, πιανίστας, εκπαιδευτικός και παραγωγός των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών «Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη», «ΟΜΜΑ στις Τέχνες»,«Σταθμός Μέγαρο».

Έχει εμφανιστεί στις αίθουσες Εϊβερυ Φίσερ, Κάρνεγκυ, Φιλαρμονική Βερολίνου, Μπάρμπικαν, Κιόι και Κοντάϊρα Τόκιο, Ρουντολφίνουμ,  Παλάτια του Κένσινγκτον και  Σαιν Τζέιμς κ.α.  Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως, Φιλαρμόνια, Φιλαρμονική Οδησού, και Σ.Ο.του Καπιτωλίου της Τουλούζης,του Μονάχου, της Μάλαγας, της Ιταλικής Ρωμανίας Α Τοσκανίνι K.O.A., K.O.Θ., Ε.Σ.Ο.- Ε.Ρ.Τ., Κρατικές Ορχήστρες Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης Μπούρσας κ.α.

Έχει τιμηθεί από τον ΠτΔ της Ιταλίας με το 1ο βραβείο σύνθεσης «2 Αυγούστου 1999», βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, διάκριση ASCAP 2013 και βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς ΕΡΑ3. Διετέλεσε Διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος καθώς και Ειδικός Πολιτιστικός Σύμβουλος της ΕΡΤ.

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

"Αριστούργημα,… θα μείνει στην ιστορία,... ένα μεγάλο μουσικό έργο, και ταυτόχρονα η δυσκολότερη πρόκληση για κάθε συνθέτη… ένας μουσικός πρεσβευτής της Ελλάδος, που πρέπει να παίζεται σε όλο τον κόσμο..."

Μίκης Θεοδωράκης

 

«…μοναδικό one man show……μας καθήλωσε με ένα και μόνον έργο…σε καλοσχεδιασμένο πάρκο μαγικό όπου άνθιζαν απειράριθμες τεχνοτροπίες …ένα απλούστατο πασίγνωστο μοτίβο, είχε απελευθερώσει κρουνούς πανέμορφης μουσικής αστραπιαία μεταμορφούμενης… ένα ανεπανάληπτο Σαββατόβραδο» (Ο.Μ.Μ.Α.20-2-2010)

Γιώργος Λεωτσάκος (Εφημερίδα «Εξπρές» 13 Μαρτίου 2010

 

«Ο Στραβίνσκυ και ο Μπάρτοκ χαμογελούν μές στούς τάφους τους. Ο Ντεμπυσσί  γνέφει με το κεφάλι του σιωπηλή επιδοκιμασία. Ο  Μότσαρτ και ο Πατέρας Μπαχ  θαυμάζουν κατάπληκτοι…ένα αριστούργημα… όχι μόνο για την αίθουσα συναυλιών αλλά και για την αίθoυσα διδασκαλίας… οι  απανταχού διδάσκαλοι  διαθέτουν πλέον ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να ανοίξουν τις καρδιές των νέων… αυτό το έργο θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.»

Hobart Earle, Μαέστρος-Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Οδησσού.

www.odessaphilharmonic.com

 

«…μια από τα λαμπρότερες νέες παρουσιάσεις στη Νέα Υόρκη αυτή την εποχή. Το κοινό παρακολουθούσε απόλυτα μετουσιωμένο από την αρχή μέχρι το τέλος,…όπου οι αδιάκοπες μεταπτώσεις και η μαγική ενέργεια το προωθούν πέρα από τα όρια της φαντασίας…μοναδική σύλληψη… Η υψηλοτάτου επιπέδου εκτέλεση και ερμηνεία του έργου του από τον κύριο Παπαγεωργίου ήταν ένα μεγάλο γεγονός από μόνο του».

Εlmira Darvarova, Eξάρχων Μητροπολιτικής Όπερας Ν.Υ.

www.elmiradarvarova.com

Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του «Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου της Νέα Υόρκης»

 

«Εκπληκτικό ... ευφυές….και πολύ διασκεδαστικό!»
Peter TiborisΜαέστρος, Γενικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής MidAmerica Productions, Inc.N.Y.

 

“Η Συναυλία αυτή είναι πρότυπο για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει η μουσική στο μέλλον.”

Γιώργος Κουμεντάκης, Συνθέτης

 

…μεταμορφώνοντας το διάσημο τραγούδι «Στο περιγιάλι το κρυφό», ο Παπαγεωργίου μάς ταξίδεψε σε υφολογικά διαφορετικούς κόσμους, ….που άλλαζαν ανάλογα, πάντα με επιτυχία. Η άρτια πιανιστική τεχνική και η πλούσια-επινοητική φαντασία του Παπαγεωργίου, κέρδισαν το κοινό.

Κωσταντίνος Καράμπελας Σγούρδας Tar 31-7- 2012

 

Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του θεάτρου Απόλλων –τηλ.:2610273613 και στο www.ticketservices.gr

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ και ισχύει και η πολιτική εισιτηρίων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ( φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ κλπ 5 ευρώ)

media gallery