ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Η Κραυγή

Τέννεσση Ουίλλιαμς

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

16.03 > 15.05

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:Πάτρα 15 Φεβρουαρίου 2011

Η Κραυγή του Τένεσι Ουίλιαμς στο θέατρο Απόλλων της Πάτρας
Πρώτη παράσταση:  Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011.

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι πρόβες της δεύτερης θεατρικής παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας  Η Κραυγή του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου, με τον Αιμίλιο Χειλάκη και την Αθηνά Μαξίμου.

Υπόθεση:
Ήρωες της Κραυγής είναι δύο αδέλφια, ηθοποιοί, ο Φελίς και η Κλαιρ.  Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία, σε κάποιο «θέατρο μιας άγνωστης επαρχίας» όπου παίζουν, τους εγκαταλείπει ο θίασός τους και  αποφασίζουν να παίξουν το «Έργο για Δύο»– ένα έργο αυτοσχεδιαστικό και πολύ προσωπικό. Καθώς ο Φελίς δεν ξέρει πώς τελειώνει το έργο και η Κλαιρ δεν θυμάται τις ατάκες της, αναγκάζονται να το συμπληρώσουν και να το εξελίξουν κατά την διάρκεια της παράστασης μπροστά στο κοινό…

 

Λίγα λόγια για το έργο:
Το 1967, στο Hampstead Theatre Club του Λονδίνου, παίχτηκε το έργο The Two-Character Play του Τ. Ουίλιαμς και το 1971, παίχτηκε στο Σικάγο, ένα έργο βασισμένο στο The Two-Character Play, με τον τίτλο OutCry (Η Κραυγή).

Έχοντας κερδίσει κριτικούς και κοινό με τα προηγούμενα έργα του, ο Τ. Ουίλιαμς θέλησε σ’ αυτό το έργο να πειραματιστεί ακραία. Χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για να ολοκληρώσει την Κραυγή, περισσότερο από κάθε άλλο του έργο και αποτελεί μια καινοτομία στο συγγραφικό του ύφος.

Η πλοκή του έργου είναι σύνθετη και εξελίσσεται ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα καθώς παρακολουθούμε τους ήρωες να παίζουν ένα έργο μέσα στο έργο.

Οι ηθοποιοί μπαινοβγαίνουν στους ρόλους τους, αυτοσχεδιάζοντας μέρη του έργου που δεν θυμούνται ή δεν έχουν ακόμα γράψει κι έτσι  χάνονται εσκεμμένα τα όρια ανάμεσα στον ρόλο και τον ηθοποιό, στην τέχνη και την βιογραφία, στην πραγματικότητα και την παραίσθηση.

Πρόκειται για ένα έργο γεμάτο ανατροπές και χιούμορ που μας φέρνει αντιμέτωπους με την σκοτεινή αλήθεια του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Η Κραυγή είναι σε ένα μεγάλο βαθμό έργο αυτοβιογραφικό. Η Κλαιρ είναι βασισμένη στην αδελφή του Ουίλιαμς, Ρόουζ και ο Φελίς στον ίδιο τον Ουίλιαμς. Ο εγκλεισμός αποτελεί μια κύρια θεματική του έργου του και ηΚραυγή θεωρείται η πιο προσωπική του κατάθεση. 

Αν και το έργο ξεφεύγει από τον ρεαλισμό που χαρακτηρίζει τα κλασσικά του έργα, ως προς την θεματολογία του, παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τα προηγούμενα έργα, όπως τον εγκλεισμό εξαιτίας κάποιας ψυχικής ασθένειας, την καταπίεση που οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό, την τυραννική εξουσία και την κλειστοφοβία.

 

Οι συντελεστές:

 

Μετάφραση:  Έλλη Παπακωνσταντίνου – Αθηνά Μαξίμου

Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου

Σκηνογραφία: Κένυ Μακ Λέλαν

Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης                     

Κίνηση: Αμάλια Μπένετ

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός Χορογράφου: Πολίν Ουγκέ

Βοηθός Σκηνοθέτη: Άντριαν Φρίλιγκ, Αγάπη Γουστένη

 

 

media gallery