ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Εκκλησιάζουσες

Λουκάς Θάνος

Μια κωμωδία

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

12.02 > 06.03

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας συνδιοργανώνουν την παράσταση Εκκλησιάζουσες, μια κωμωδία, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων. Πρόκειται για το Αριστοφανικό Χορόδραμα "Ιάκωβος Καμπανέλλης" που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου.

Η παράσταση Εκκλησιάζουσες του Λουκά Θάνου βασίζεται στην ομώνυμη κωμωδία του Αριστοφάνη, από την μετάφραση του Κώστα Ταχτσή. Το έργο έχει διανθιστεί με τραγούδια και κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Λουκά Θάνου. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 21:30.

Οι Εκκλησιάζουσες, του Αριστοφάνη, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 392 π.Χ. Μέσα από την ιδιότυπη κωμική τους φόρμα και τα χιουμοριστικά επεισόδια της πολιτικής κωμωδίας, ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την δύσκολη κατάσταση της Αθήνας, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.

Οι γυναίκες της  Αθήνας, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, εμφανίζονται στην Εκκλησία του Δήμου και επιβάλλουν τις πολιτικές τους μεταρρυθμίσεις, εφαρμόζοντας περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Γεγονός που θα αποδειχτεί ουτοπικό και θα υπονομευθεί από διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Είχα την μεγάλη τύχη να συναντηθώ, να συνομιλήσω, να συνεργασθώ και να δημιουργήσω με τον παμμέγιστο, τον πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου, του αιώνα μας, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, στα τελευταία δημιουργικά μονοπάτια της ζωής του. Από την δίχρονη αυτή συνοδοιπορία μας προέκυψε το «ΛΥΡΙΚΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ» που πρωτοπαρουσιάστηκε ως μια σπουδή στο Θέατρο Πέτρας.

Μετά τον θάνατο του μεγάλου μας δημιουργού, το άφησα, μα πάντα το κρατούσα σαν φυλαχτό, στο βάθος των δημιουργικών ανησυχιών μου.

 Μόλις ανέλαβα την καλλιτεχνική διεύθυνση  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας, το πρώτο μου μέλημα ήταν να αφιερώσουμε το 2022 στον Ιάκωβο Καμπανέλλη και αυτό μου έφερε στο προσκήνιο της σκέψης μου το «ΛΥΡΙΚΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ» μας.

Η επίμονη έννοια μου για συνεργασίες με τις πολιτιστικές δομές της πόλης, αλλά και εκείνων των εκτός των τειχών, με οδήγησε στην πολύ θετική συνάντηση με την πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού, Ήρα Κουρή. Η σκέψη μου ήταν να ενώσουμε τον ΑΠΩΛΛΩΝΑ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τον ΔΙΟΝΥΣΟ των «Σφαγείων», του καρναβαλιού, με καρδιά τον Αριστοφάνη.

Το «Έτος Καμπανέλλη» και η πιθανότητα ενός αριστοφανικού καρναβαλιού με οδήγησαν στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη και στη Μια Κωμωδία του Καμπανέλλη. Κρατώντας το «ΛΥΡΙΚΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ» σαν ραχοκοκαλιά της δραματουργίας, δημιούργησα δίχως καν να το καταλάβω ένα λιμπρέτο. Δεν έλλειπε παρά να συνθέσω την μουσική για να γεννηθεί το θεατρικό έργο που έμελλε να γίνει η πρώτη παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας για το δυστοπικό έτος 2022. Ο τίτλος αυτού ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ - ΜΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ  «ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ».

Λουκάς Θάνος
Πάτρα 7 του Φλεβάρη του ‘22

media gallery

Συνοδός πιάνου του Μπαλέτου