ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

349η έκτακτη συνεδρίαση (δια περιφοράς) του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου 2024

26.1.2024

Αρ.Πρωτ: 116/25-01-2024

 

Στην Πάτρα, την Πέμπτη  25 Ιανουαρίου  2024,  συνήλθε σε έκτακτη  συνεδρίαση (δια περιφοράς)  το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, ύστερα από την υπ’ αριθμ.: 114/25.01.2024 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δ.Σ., προκειμένου να συζητήσουν και να λάβουν απόφαση για τα παρακάτω θέματα της ημερησίας διάταξης:

 

Θέματα Ημερησίας Διάταξης

 

  1. Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης 2024.
  2. Χρηματοδότηση Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας από το Δήμο Πατρέων για την κάλυψη της διαφοράς εσόδων – εξόδων του Προϋπολογισμού έτους 2024.
  3. Προϋπολογισμός και Στοχοθεσία Οικονομικού Έτους 2024

 

 

Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, δηλαδή σε σύνολο εννέα (9) τακτικών μελών, συμμετείχαν τα έξι  (6) παρακάτω τακτικά μέλη, δύο (2) αναπληρωματικά μέλη και τρία (3) τακτικά μέλη  απόντα.

 

Παρόντες:

Πέτρος Βάης  (Πρόεδρος) 

Γεώργιος Μαγιάκης  (Αντιπρόεδρος)

Μαριάννα Σταματιάδου 

Τζέλα Λάζαρη 

Ροϊλού – Παναγοδημητρακοπούλου Ιωάννα

Αναστασία Μανωλοπούλου

Μαίρη Νικολάου (αναπληρώνει τον κ Μιχάλη Αναστασίου)

Σκιαδάς Παναγιώτης (αναπληρώνει την κ Μαριάννα Ανδριοπούλου)

 

Απόντες:

Μιχάλης Αναστασίου

Μαριάννα Ανδριοπούλου

Θεόδωρος Ντρίνιας

 

 

Θέματα Ημερησίας Διάταξης

  1. Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης 2024.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ

ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2023-2024

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας για την περίοδο 2023-2024 παρουσιάζει μία συνολική και ανανεωμένη καλλιτεχνική πρόταση με βασικές κατευθύνσεις όπως:

 

  • Σταθερά προγραμματίζουμε για την επόμενη θεατρική περίοδο τις δύο βασικές παραστάσεις, την κεντρική και την παιδική, που θα συγκεκριμενοποιηθούν στον κατάλληλο χρόνο, καθώς και η νέα παράσταση για το ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ, που θα οργανωθεί με το νέο έτος.

 

  • Συνεργασία, με τα πολιτιστικά τμήματα του Δήμου. Συνένωση δυνάμεων για αξιοποίηση του σπουδαίου καλλιτεχνικού δυναμικού που διαθέτουν για καλύτερο αποτέλεσμα και συντονισμένη προσφορά στην πόλη μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει συνεργασία και θα στηριχθούν και κοινωνικές δομές του Δήμου, τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ - ΚΟΜΑΙΘΩ και ΑΜΠΕΤ ΧΑΣΜΑΝ, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, τα ΚΑΠΗ, το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων, οι Δημοτικές Κατασκηνώσεις, το Κοινωνικό Φροντιστήριο.

 

  • Νέα συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ.ΑΓΡΙΝΙΟΥ -Παρουσίαση του έργου Τα Λουλούδια της Σιωπής σε σκηνοθεσία Μίλτου Νίκα

 

  • Συνεργασία με την Μηχανή Τέχνης-Παρουσίαση του έργου Το Μακελειό στο Παρίσι του Κρίστοφερ Μάρλοου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου.

 

  • Η Παιδική μας Σκηνή που παρακολουθούν συνήθως περισσότερα από 200 Σχολεία, παρουσιάζει  το νέο έργο του Γιάννη Τσάκωνα με τίτλο Άτακτοι Ήρωες

 

  • Παρουσίαση των Μονολόγων της Γάζας, την Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό  (29 -11-2023)

 

  • Κύκλος Νεανικού-Εφηβικού Θεάτρου την Άνοιξη του 2024.

 

  • Καθιέρωση μίας νέας θεατρικής δράσης με θέμα: Λογοτεχνία και Θέατρο

 

  • Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών που ξεκίνησε με μαθήματα Φιλοσοφίας στη Δραματική Σχολή και συνεργασία για εκδηλώσεις και προγράμματα με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

 

  • Μουσικοθεατρικές βραδιές στο Μπάρρυ, παρουσιάσεις θεατρικών αναλογίων, συζητήσεις και λογοτεχνικές βραδιές σχετικές με το θέατρο.

 

  • Η Δραματική Σχολή, που δημιουργήθηκε το 2013, από το 2014, με τη Δημοτική μας Αρχή, διατηρήθηκε, αναπτύχθηκε και σήμερα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και επιλέξιμες Σχολές.

 

  • Το Θεατρικό Εργαστήρι, με έργα υποδομής βελτίωσε την ποιότητα του χώρου και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Το πρόγραμμα θεατρικής αγωγής και θεατροπαιχνιδιών είναι υψηλού επιπέδου και αυτή τη χρονιά θα δοθεί σημασία στη βελτίωση του περιεχομένου του.

 

 

 

Θα υπάρξει συνεργασία με ξένους θεατρικούς φορείς και σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου, της μουσικής και της λογοτεχνίας για παραστάσεις αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με εργαστήρια, στη Δραματική Σχολή και την πόλη.

Οι πολιτιστικές ανταλλαγές και συμπαραγωγές, η ερευνητική και ψυχαγωγική δραστηριότητα, η επένδυση σε έργα υποδομής και σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, θα εδραιώνουν την παρουσία του θεάτρου όχι μόνο στη τοπική κοινωνία αλλά και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο.

 

Παιδική σκηνή Άτακτοι Ήρωες του Γιάννη Τσάκωνα

Όλα ξεκινούν στην Γαλαζόπολη!

Μια πόλη που όλος ο κόσμος της ζει ευτυχισμένος και χαρούμενος απολαμβάνοντας κάθε μέρα τον ήλιο που τους φωτίζει και τους ζεσταίνει. Την ευτυχία αυτή ζήλεψε η Βασίλισσα Κατασπαράξη και θέλησε να την κλέψει. Αποφασίζει να κατακτήσει την Γαλαζόπολη και να χτίσει ένα κάστρο τόσο ψηλό που να κρύβει τον ήλιο απ΄άκρησ΄άκρη. Σα να μην έφτανε αυτό θέσπισε και δυσβάσταχτους νόμους που απαγόρευαν τα γέλια, τα παιχνίδια, τις συναντήσεις με φίλους, την μουσική, το τραγούδι και άλλα πολλά. Μικροί και μεγάλοι θορυβήθηκαν, αναστατώθηκαν και βγήκαν έξω να διαμαρτυρηθούν. Ο στρατός και το κρεμμυδόζουμο τους γύρισε όλους στα σπίτια τους. Η Βασίλισσα Κατασπαράξη προβληματισμένη καταφεύγει κρυφά σε μια πιο δραστική και ύπουλη λύση που θα φέρει τους Γαλαζοπολίτες κάτω από τον πλήρη έλεγχό της. Μια παρέα παιδιών, ο Λυκούργος, που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, η Αγγελίνα, ο Βίκτωρας και η Αθηνά ανακαλύπτουν, με αφορμή κάποια σοκολατένια κεκάκια, την σκευωρία εις βάρος όλων των πολιτών και αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Τι θα κάνουν για διεκδικήσουν την ελευθερία, τα όνειρα και την ευτυχία την δική τους και των άλλων Γαλαζοπολιτών;

Συντελεστές:

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσάκωνας

Μουσική σύνθεση-Ενορχηστρώσεις: Θέμης Καραμουρατίδης

Κίνηση–Χορογραφίες: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

Σκηνικά–Κοστούμια: Πάρης Λαλιώτης

Μουσική διδασκαλία: Βρισηίς Πετροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Νάνσυ Χριστοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

Ράνια Αθανασοπούλου, Άννα Ζιάκκα, Κατερίνα Κολλυροπούλου, Γιώργος Κομνηνόγλου, Γιώργης Κούρλας.

 

 

Η «Τιμή και το Χρήμα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

 

Η «Τιμή και το Χρήμα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη ένα εμβληματικό έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας θα παρουσιαστεί στο θέατρο Επίκεντρο από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, μετά την πρώτη παρουσίαση από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων τον Ιούνιο του 2023 στο πλαίσιο της ενότητας του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας «Λογοτεχνικά Αφιερώματα». Η «Τιμή και το Χρήμα» γράφτηκε το 1914 και είναι η πρώτη κοινωνική νουβέλα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, μέσα από της σπάνιας ομορφιάς γραφή του, άλλαξε την οπτική και την θεματολογία στα σύγχρονα ελληνικά γράμματα και έθεσε πρωτόγνωρα για την εποχή του κοινωνικά θέματα, που ακόμα και σήμερα απασχολούν την κοινωνία μας. Μέσα από την ιστορία ενός έρωτα που καταστρέφεται για την προίκα, καταφέρνει με τη μοναδική διεισδυτική ματιά του να μιλήσει για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, το δικαίωμα της στην εργασία και την ελεύθερη επιλογή που θα πρέπει να έχει στον τρόπο που επιθυμεί να ζήσει.

 

 

Τα Λόγια της Πλώρης Του Ανδρέα Καρκαβίτσα

 

Τα «Λόγια της Πλώρης» πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1899 και είναι από τα πιο ενδιαφέροντα διηγήματα του Ανδρέα Καρκαβίτσα, του κατ’ εξοχήν εκπροσώπου του νατουραλισμού στην ελληνική λογοτεχνία. Για την παράσταση επιλέχτηκαν τρία διηγήματα: «το βασιλόπουλο», «η γοργόνα» και «τα τελώνια», η αφήγηση των οποίων συνταξιδεύει με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, απ’ όλη την Ελλάδα. Μέσα από τη καλλιτεχνική συνοδοιπορία λόγου και μέλους, αφουγκραζόμαστε τους καημούς και τις προσδοκίες του λαού μας εξαιρετικά συνυφασμένες με την αριστοτεχνική εικονοπλασία των διηγημάτων του Καρκαβίτσα.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-Αφήγηση: Διονύσης Βούλτσος

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Στον ήχο: Τάκης Σμυρίλιος

Επιμέλεια σκηνής: Διονύσης Βούλτσος

Τραγούδι : Δώρα Πετρίδη

Παίζουν μουσική : Γιώργος Παπαγεωργίου λαούτο

Χρήστος Τσαντούλης πιάνο

Ελευθερία Δαουλτζή κανονάκι

Νικολία Κούκιου κρουστά

 

 

Το Μακελειό στο Παρίσι του Κρίστοφερ Μάρλοου

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η «Μηχανή Τέχνης» παρουσιάζουν το «Μακελειό στο Παρίσι» του Κρίστοφερ Μάρλοου

Το έργο: Η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Ανατροπής του 16ου αιώνα. Η ιστορία ξεκινά με τον γάμο του Ουγενότου Ερρίκου της Ναβάρρας με τη Μαργαρίτα της Βαλουά. Η βασιλομήτωρ Αικατερίνη των Μεδίκων έχει εχθρικές προθέσεις απέναντι στους Ουγενότους, ενώ ο Δούκας Γκιζ, ηγέτης των Καθολικών σχεδιάζει τον θάνατο της βασίλισσας της Ναβάρρας και του Ουγενότου Ναυάρχου. Το σχέδιο εκτελείται με τη βασίλισσα να πεθαίνει από δηλητηριασμένα γάντια και τον Ναύαρχο Κολινί να τραυματίζεται σοβαρά. Στη συνέχεια, ο Γκιζ και οι Καθολικοί σχεδιάζουν τη σφαγή των Ουγενότων, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος Ι’ είναι αντιμέτωπος με την εξέγερση. Η σφαγή εξαπλώνεται σε όλο το Παρίσι και ο Ερρίκος της Ναβάρρας δραπετεύει για να προστατευθεί. Η βία κυριαρχεί και η Αικατερίνη των Μεδίκων διατηρεί τον έλεγχο. Η πλοκή επικεντρώνεται σε εξουσία, συνομωσίες και βία, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη φύση και την αναζήτηση της εξουσίας σε μια ταραγμένη εποχή.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία –Διασκευή: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά – Κοστούμια: Κέννυ Μακλέλαν

Μουσική: Σπήλιος Καστάνης

Χορογραφία- Κίνηση: Μαρία Κίκινα

Φωτισμοί: Ευσταθία Δρακονταειδή

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Κόκκαλης, Φάνης Δίπλας, Αλέξανδρος Κουκιάς, Ελένη

Γεωργακοπούλου, Νίκος Δερτιλής, Χρήστος Στρέπκος

Την παράσταση συνοδεύει με τον κοντραμπάσο του ο Σπήλιος Καστάνης

Φωτογραφία: Βασίλης Ζαβέρδας

 

 

Τα λουλούδια της Σιωπής του Μίλτου Νίκα

Μία ερωτική ιστορία στη νοηματική Συμπαραγωγή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ και ΠΑΤΡΩΝ

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Ο Μίλτος Νίκας σκηνοθετεί «Ο Γορίλας και η ...

Μια ερωτική ιστορία. Δύο πρόσωπα, ένα νεαρό ζευγάρι κωφών, προσπαθούν να σπάσουν τα προσωπικά τους όρια και να φτάσουν στην Αγάπη. Τόπος συναντήσεων είναι το παγκάκι ενός πάρκου σε πέντε εποχές του χρόνου που η κάθε μια εκπροσωπεί τα πέντε στάδια της σχέσης τους: Άνοιξη-Γνωριμία, Καλοκαίρι-Έρωτας, Φθινόπωρο-Φόβος της σχέσης, Χειμώνας-Χωρισμός, Άνοιξη-Πέρασμα στην Αγάπη. Μέσα από ποιητικά θραύσματα θα δημιουργηθεί η πλοκή του έργου. Τα πρόσωπα επικοινωνούν στην Νοηματική και τα ποιητικά αποσπάσματα που συνθέτουν τις σκέψεις τους τα ακούμε οι θεατές ηχογραφημένα.

Συντελεστές:

Σύνθεση κειμένων - Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Μίλτος Νίκας

Φωτισμοί: Νίκος Καραγεώργος

Επιμέλεια –Απόδοση στην Ελληνική Νοηματική γλώσσα : Ρένα Ανδρικοπούλου

Video art: Χρήστος Καρτέρης

Ερμηνεύουν στη νοηματική η Αλεξάνδρα Ζαγούρα και ο Παναγιώτης Παπαδάτος

Ακούγονται οι φωνές της Νικόλ Δημητρακοπούλου και του Αντώνη Καρυστινού

Λίγα λόγια για το έργο: Μέσα στις πολύβουες πόλεις μας, τις γεμάτες θόρυβο ζωές μας, υπάρχουν δίπλα μας οι κωφοί συνάνθρωποι μας που ζούνε στη σιωπή. Μοιραζόμαστε την ίδια πόλη, περπατάμε στους ίδιους δρόμους κι όμως δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτούς τους ανθρώπους με τις ειδικές ανάγκες και τις ειδικές δεξιότητες. Έχουν την, άγνωστη σε εμάς, δική τους γλώσσα τη Νοηματική, μπορεί να σπουδάζουν, να εργάζονται, αλλά ζούνε σχεδόν αόρατοι μέσα στην κοινωνία μας, βιώνοντας καθημερινά έναν ιδιότυπο κοινωνικό αποκλεισμό. Ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι, πώς βιώνουν αυτό που λέμε Ζωή, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι προκλήσεις, οι ελπίδες, τα όνειρά τους; Κανείς από εμάς που έχουμε την ακοή μας δεν ξέρει. Κι εδώ βρίσκεται το νόημα και ο στόχος αυτής της πρωτότυπης παράστασης, να μπούμε μέσα από το Θέατρο έστω και για λίγο στη θέση αυτών των ανθρώπων, να γνωρίσουμε λίγο αυτόν τον άγνωστο κόσμο, να έρθουμε σε επαφή με αυτή την άγνωστη γλώσσα και ίσως   να αντιληφθούμε ότι, πέρα από την ακοή, δεν διαφέρουμε σε τίποτα, είναι ίδιοι με εμάς, άνθρωποι που επιθυμούν να ζήσουν, να δημιουργήσουν, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ

Το Άρμα Θέσπιδος, συνεχίζει δυναμικά την παρουσία του εκτός θεατρικής σκηνής, δίνοντας παραστάσεις στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή  της Νοτιοδυτικής Ελλάδας με ελεύθερη είσοδο ή, σε λίγες περιπτώσεις, με ένα πολύ χαμηλό εισιτήριο.

Επισκέπτεται τις πιο απομακρυσμένες περιοχές και δίνει δωρεάν παραστάσεις σε ιδρύματα, φυλακές νοσοκομεία , σχολεία.

Στα 8 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, περισσότεροι από 80.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει παραστάσεις του Άρματος και έχουν έρθει σε επαφή με κλασικά   κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας αλλά κα με σύγχρονα ελληνικά κείμενα.

Το Άρμα Θέσπιδος υπό την εποπτεία του προέδρου του ΔΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, τη συμμετοχή μελών του ΔΣ και εθελοντών, συνεργάζεται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με την ΠΕΔ ΔΕ.

 

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

 

Το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής έχει σχεδιαστεί με στόχο να παρέχει στους σπουδαστές τις απαιτούμενες πρακτικές δεξιότητες για την υποκριτική, καθώς και την άσκηση και κατανόηση της ομαδικής λειτουργίας, την σε βάθος γνώση της αναλυτικής προσέγγισης στη δημιουργική διαδικασία, αλλά και την κατανόηση της δεοντολογίας του επαγγέλματος του ηθοποιού και του καλλιτέχνη εν γένει.

Υπεύθυνος Σπουδών: Περικλής Μουστάκης

 

 

Οι Μονόλογοι της Γάζας

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, στο θέατρο Μπάρρυ

Μία σημαντική εκδήλωση καλλιτεχνικής αλληλεγγύης, στον πολύπαθο λαό της Γάζας, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, Παγκόσμια μέρα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, στο θέατρο Μπάρρυ, με τους Μονολόγους της Γάζας.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, ανταποκρινόμενο στην έκκληση του θεάτρου ASHTAR της Παλαιστίνης, παρουσιάζει τους Μονολόγους που έγραψαν 33 μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας 13-17 ετών, στο πλαίσιο θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος, που υλοποίησε το 2010 το θέατρο ASHTAR, μετά τον πρώτο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Δεκατρία χρόνια μετά, οι Μονόλογοι παραμένουν τραγικά επίκαιροι, αποτυπώνοντας, μέσα από τις φωνές των 33 νέων, τη φρίκη του πολέμου, την εμπειρία της κατοχής, τους φόβους, τις σκέψεις αλλά και τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων στη Γάζα.

Το Θέατρο ASHTAR της Παλαιστίνης, με αφορμή τον φρικτό πόλεμο που διεξάγεται στη Γάζα, απεύθυνε έκκληση προς όλους τους φίλους του και τους θεατρικούς δημιουργούς, σε όλο τον κόσμο, να διαβάσουν ή να παρουσιάσουν δημόσια τους Μονολόγους από τη Γάζα, στις 29 Νοεμβρίου 2023, Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό.

 

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ

Η εκπαίδευση είναι κάτι το αξιοθαύμαστο, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε πότε-πότε ότι τίποτα που αξίζει να το γνωρίζεις δεν διδάσκεται, μόνο βιώνεται! Oscar Wild.

Το θεατρικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους ανοίγει αυλαία και να υποδέχεται τους φίλους του για πέμπτη συνεχή χρονιά!!! Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη μίμηση, τη παντομίμα, το εκπαιδευτικό δράμα, τις ασκήσεις (ρυθμού, εμπιστοσύνης, παρατηρητικότητας, μνήμης, αισθήσεων, φαντασίας, επικοινωνίας, συνεργασίας), τη σωματική έκφραση, την εξάσκηση φωνής- λόγου, τις μουσικοκινητικές ασκήσεις, τα παιχνίδια ρόλων, τους αυτοσχεδιασμούς, και τις δραματοποιήσεις το παιδί έρχεται σε επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο, αλλά και το περιβάλλον του. Εκφράζεται και διοχετεύει δημιουργικά την ενέργεια του, ενώ παράλληλα ενδυναμώνεται η αίσθηση της ομαδικότητας και ενισχύεται η σκέψη του, τα συναισθήματά του και κυρίως η φαντασία του!

Στόχος μας να μπορέσουν τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να καλλιεργήσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, αλλά και να εκτονώσουν την ενεργητικότητά τους με έναν δημιουργικό και πολύ διασκεδαστικό τρόπο.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

 

ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ και ΧΑΣΜΑΝ-ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Για τα παιδιά με αναπηρία, η ένταξη τους στην κοινότητα, σηματοδοτεί την στήριξη, την αποδοχή τους και το δικαίωμα της ίδια τους της ζωής. Η συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ με το ΚΟΜΑΙΘΩ, ενισχύθηκε από τον Πρόεδρο του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου Πατρέων κ.Τουλγαρίδη και από τις υπεύθυνες της δομής.

Επίσης στο πλαίσιο της κοινωνικής μας πολιτικής συνεχίζουμε την συνεργασία με τα ΚΑΠΗ του Δήμου, με μαθήματα θεάτρου , οργάνωση παραστάσεων και άλλων παράλληλων δράσεων.

Το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας υλοποιεί σε εβδομαδιαία βάση θεατρικά εργαστήρια στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου ''Άγιος Ανδρέας'' και στους φιλοξενούμενους του προγράμματος ''Ψυχαργώς'' της ψυχιατρικής κλινικής του Π.Γ. νοσοκομείου Ρίου.

 

Θεατρικές δράσεις στα ΚΑΠΗ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Τομέα του Δήμου Πατρέων , στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής  του, συνεχίζει κι αυτή την χρονιά την συνεργασία με τα ΚΑΠΗ της Πάτρας, με στόχο την καλύτερη γνωριμία των συμμετεχόντων με την τέχνη του θεάτρου, την δημιουργία μίας θεατρικής παράστασης και παραστάσεις στον χώρο τους από το ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ με ελεύθερη είσοδο.

 

Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων

Το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιεί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους για την μαθητική κοινότητα της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, προσφέρει και πρόγραμμα Θεατρικής Αγωγής με τη συμβολή της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

 

Συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα

Το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας διοργανώνει θεατρικά βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς με τίτλο ''Το θέατρο στην εκπαιδευτική διαδικασία''. Στόχος των εργαστηρίων είναι η υποστήριξη εκπαιδευτικών που υλοποιούν θεατρικά προγράμματα και η εξοικείωσή τους με εργαλεία και τεχνικές της δραματικής τέχνης.

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

        Πέτρος Βάης

 

 

 

Το  Δ.Σ. έπειτα από διευκρινιστικές ερωτήσεις και διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη την εισηγητική έκθεση του Προέδρου και την ανάγκη λήψης σχετικής απόφασης,

 

                                                         ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Ψηφίζει ομόφωνα και εγκρίνει το ετήσιο πρόγραμμα δράσης 2024 του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

 

Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 05 /2023

 

  1. Χρηματοδότηση Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας από το Δήμο Πατρέων για την κάλυψη της διαφοράς εσόδων – εξόδων του Προϋπολογισμού έτους 2024.

 

Το θέμα εισάγει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ως εξής:

Με την παρ.14 του άρθρου 10 του Ν.4071/2012, η κοινωφελής επιχείρηση είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται από τον οικείο δήμο για τις δραστηριότητές της, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του. Η χρηματοδότηση του δήμου καλύπτει τη διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων του ετήσιου προϋπολογισμού της επιχείρησης, ο οποίος συνοδεύεται από εισηγητική έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης που τεκμηριώνει τα έσοδα και τα έξοδα αυτής, σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της παραγράφου 3 του άρθρου 206 του νόμου 3463/2006.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση του Νόμου, με την ανωτέρω διάταξη επιτρέπεται η χρηματοδότηση κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης από τον οικείο δήμο προκειμένου να καταστεί δυνατή η κάλυψη των αναγκαίων δαπανών της όταν τα έσοδα υπολείπονται των αναγραφόμενων στον προϋπολογισμό της. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Πλέον η χρηματοδότηση του Δήμου θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων του ετήσιου προϋπολογισμού της επιχείρησης, χωρίς τους περιορισμούς (ως προς το είδος των δαπανών) που επέβαλαν οι προ ισχύουσες διατάξεις. Σας παραθέτω το συγκεντρωτικό ταμειακό πρόγραμμα εσόδων-εξόδων έτους 2024, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης, απ’ όπου προκύπτει η διαφορά που πρέπει να καλυφθεί από τον Δήμο Πατρέων.

 

Έχοντας, λοιπόν, υπόψη:

  • την παρ.14 του άρθρου 10 του Ν.4071/2012
  • το άρθρο 278 του Ν.3852/2010
  • την παρ 2 του άρθρου 9 του ν. 4071/2012
  • τις διατάξεις του άρθρου 259
  • τον προϋπολογισμό της επιχείρησης
  • το συγκεντρωτικό ταμειακό πρόγραμμα εσόδων-εξόδων έτους 2024,

 

 

 

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ ΕΤΟΥΣ 2024

 
 
 

ΕΞΟΔΑ

ΠΟΣΟ

 

6

Έξοδα Χρήσης

1.055.770,48€

 

7

Επενδύσεις

4.000,00€

 

8

Πληρωμές ΠΟΕ

71.192,74€

 

9

Αποθεματικό

6.747,21€

 
 

ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ ΕΤΟΥΣ 2024

1.137.710,43€

 

 

 

ΕΣΟΔΑ

ΠΟΣΟ

0

Τακτικά Έσοδα

154.500,00€

1

Έκτακτα Έσοδα

173.800,00€

4

Επιστροφές Χρημάτων

20.500,00€

5

Χρηματικό Υπόλοιπο

248.910,43€

 

ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ ΕΤΟΥΣ 2024

597.710,43€

 

 

Διαφορά Εσόδων-Εξόδων Έτους 2024

540.000,00€

 

Το ύψος της χρηματοδότησης του Δήμου και η ανάλυση του προγράμματος χρηματοδότησης προς την επιχείρηση για ολόκληρη τη διάρκεια του έτους καθορίζεται από τη διαφορά μεταξύ των συνολικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων που προέρχονται από παρελθόντα έτη, μείον τα έσοδα, συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από απαιτήσεις προηγούμενων χρήσεων, από τις επιμέρους δραστηριότητες σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα δράσης.

 

ΕΤΟΣ

(Α) ΔΑΠΑΝΕΣ (ΠΟΣΟ ΣΕ €)

(Β) ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΠΟΣΟ ΣΕ €)

(Γ) =(Α) – (Β)

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΟΤΑ (ΠΟΣΟ ΣΕ €)

2024

1.137.710,43€

597.710,43€

540.000,00 €

 

Χρηματοροές: 

 

Το ποσό της χρηματοδότησης θα καταβάλλεται τμηματικά από το Δήμο στην επιχείρηση σε 12 μηνιαίες δόσεις, ως εξής:

 

ΜΗΝΑΣ

ΠΟΣΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ

1ος

0,00€

2ος

150.000,00€

3ος

100.000,00€

4ος

40.000,00€

5ος

40.000,00€

6ος

40.000,00€

7ος

40.000,00€

8ος

20.000,00€

9ος

30.000,00€

10ος

40.000,00€

11ος

40.000,00€

12ος

0,00€

ΣΥΝΟΛΟ:

540.000,00€

 

Τα  ανωτέρω  ποσά  ενδέχεται  να  μεταβληθούν  ανά  μήνα,  ανάλογα  με  την  ταμειακή  ρευστότητα  του  Δήμου  Πατρέων  και  τις  ταμειακές  ανάγκες  της  Κοινωφελούς  Επιχείρησης,  χωρίς  όμως  να  αλλάζει  το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης από 01/01/2024 έως 31/12/2024.

 

 

Το  Δ.Σ. έπειτα από διευκρινιστικές ερωτήσεις και διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη την εισηγητική έκθεση του Προέδρου και την ανάγκη λήψης σχετικής απόφασης,

 

                                                         ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Ψηφίζει ομόφωνα και εγκρίνει τη Χρηματοδότηση Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας από το Δήμο Πατρέων για την κάλυψη της διαφοράς εσόδων – εξόδων του Προϋπολογισμού έτους 2024 όπως ακριβώς αναφέρεται στους παραπάνω πίνακες.

 

Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 06 /2023

 

 

  1. Προϋπολογισμός και Στοχοθεσία Οικονομικού Έτους 2024

 

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ 2024.

 

Το ετήσιο πρόγραμμα των θεατρικών παραγωγών και δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ, καθώς και η οικονομική πρόβλεψη των εξόδων και εσόδων για το 2024 είναι η σημαντικότερη πράξη και απόφαση του Δ.Σ.. Χωρίς όμως το σκεπτικό και τη φιλοσοφία των κατευθύνσεών μας, δεν θα μπορούσε να εκτιμηθεί η πολιτική κατεύθυνση και οι προτεραιότητες της πράξης αυτής.

Το θέατρο, η τέχνη, για να είναι αληθινή και χρήσιμη χρειάζεται να δίνει όχι μόνο ευχαρίστηση αλλά να διαπαιδαγωγεί τον άνθρωπο. Για να το πετύχει αυτό, για να είναι τέχνη αληθινή, πρέπει να εκφράζει την αληθινή κοινωνική πραγματικότητα, τις πραγματικές κοινωνικές και παραγωγικές σχέσεις της εποχής. Τότε θα μπορεί να είναι και τέχνη του μέλλοντος, τέχνη προοδευτική, που θα είναι και στο μέλλον αληθινή, θα συμβάλλει στην πορεία της αναγκαιότητας, την πορεία του κόσμου προς τα μπροστά και δεν θα πισωγυρίζει την πρόοδο και την κοινωνία. Μ’ αυτή την τέχνη και την παιδεία γίνεται ο άνθρωπος ικανός για αγώνα και πράξη, για να αλλάξει, να καλυτερεύσει την κοινωνία και τη ζωή του.

Η τέχνη και το θέατρο, εξάλλου, στηρίζουν και ανακουφίζουν τον άνθρωπο στις καθημερινές του δυσκολίες και στις δύσκολες εποχές για να σταθεί στα πόδια του, να ανασηκωθεί και να αντιδράσει. Γι’ αυτό η στήριξη του πολιτισμού έχει πολιτική σημασία και στόχευση. Μ’ αυτή τη φιλοσοφία, η ποιότητα και το περιεχόμενο των παραστάσεων που προτείνουμε υπηρετούν τον άνθρωπο, την παιδεία του.

Η πολιτική χρηματοδότησης των ΔΗΠΕΘΕ, από την εκάστοτε κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον Δήμο, δεν γίνεται μόνο με οικονομικά κριτήρια. Γίνεται κυρίως με πολιτικό κριτήριο. Με το κριτήριο αυτό κρίνουμε και τη στάση του καθενός απέναντι στην πολιτιστική πολιτική και προσφορά. Σήμερα, μετά από περιόδους κρίσης, επιδημίας και τώρα ακρίβειας, που δημιουργεί ανασφάλεια και άγχος για την επιβίωση, η προσφορά του θεάτρου γίνεται πιο αναγκαία για να κρατήσει τον άνθρωπο χαρούμενο, αισιόδοξο, δυνατό και δημιουργικό. Θα συνεχίσουμε να έχουμε συνεχή δραστηριότητα στο θέατρο και να στηρίζουμε και τους καλλιτέχνες της περιοχής μας που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία και την εκμετάλλευση.

Οι δραστηριότητες και δομές του ΔΗΠΕΘΕ είναι πολλές και αξιόλογες, βελτιώνονται συνεχώς και ξεπερνούν δυσλειτουργίες που προκύπτουν. Η διοικητική δομή, με υψηλή τεχνογνωσία ανταποκρίνεται με επάρκεια στις ανάγκες της υπηρεσίας. Το λογιστήριο έχει ενισχυθεί με δεύτερο υπάλληλο (εξωτερικό συνεργάτη) και αντιμετωπίζει με επάρκεια τις αυξημένες ανάγκες. Ο τακτικός διαχειριστικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο λογιστήριο, τον μήνα Μάιο, έδειξε το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, την σύννομη λειτουργία και τη διαφανή και καθαρή διαχείριση. Την περίοδο αυτής της Δημοτικής Αρχής καλύψαμε αδυναμίες λειτουργίας προηγούμενων ετών, ολοκληρώσαμε και φέραμε στο Δ.Σ. και ψηφίστηκαν  τους ισολογισμούς των ετών από το 2011 έως το 2017 ,στο σημερινό συμβούλιο φέρνουμε προς ψήφιση   τους ισολογισμούς-απολογισμούς μέχρι και το 2020,και σύντομα θα ετοιμαστούν και τα υπόλοιπα έτη (η πράξη αυτή έχει και οικονομική επιβάρυνση, είναι όμως αναγκαία). Το τεχνικό προσωπικό έχει πολύ καλή ειδίκευση που στηρίζει όλες τις ανάγκες μας. Στον τομέα αυτόν συνεργαζόμαστε και με τις άλλες δομές του Δήμου για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στήριξη εκδηλώσεων. Το ΔΗΠΕΘΕ διαθέτει 13 άτομα ΙΔΑΧ, 17 ΙΔΟΧ και εξωτερικούς συνεργάτες. Ανάλογα με τις ανάγκες προσλαμβάνει άτομα (Καλλιτεχνικό Προσωπικό – Ηθοποιούς – Σκηνογράφους – Σκηνοθέτες κλπ.) με συμβάσεις για την κάλυψη αναγκών.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ

Το ΔΗΠΕΘΕ συνεχίζει να παράγει τις δύο μεγάλες παραστάσεις, την παιδική και την κεντρική παράσταση και την περίοδο της Άνοιξης άλλες μικρότερες παραστάσεις. Ακόμη φιλοξενεί θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις, συνεργάζεται με τους πολιτιστικούς φορείς του Δήμου, Πολιτιστικό και Καρναβαλικό αλλά και με άλλα σχήματα της πόλης.

 

Η πολιτική μας για τις παραστάσεις που παράγουμε έχει ως βασικό κριτήριο την ποιότητα και την καλλιέργεια του ανθρώπου, με έργα που ψυχαγωγούν αλλά και προάγουν τον προβληματισμό. Το ΔΗΠΕΘΕ έχει τη δυνατότητα να στηρίζει έργα υψηλής αισθητικής, έργα μεγάλων συγγραφέων, έργα κλασικά, αλλά και έργα ελληνικής δραματουργίας και νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στοχεύουμε σε έγκαιρο προγραμματισμό που βοηθά σε καλύτερη οργάνωση, που εξασφαλίζει πιο οικονομικούς όρους. Η καλύτερη οργάνωση της προβολής των παραστάσεών μας είναι ένα θέμα που μελετούμε για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη προσέλευση και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

 

Το ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ ήταν μια ιδέα του Κώστα Καζάκου, με βάση την κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής, για να φτάσει το θέατρο και στο πιο απομακρυσμένο χωριό και να εκπληρωθεί ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκαν τα ΔΗΠΕΘΕ. Ολοκλήρωσε τον όγδοο χρόνο λειτουργίας του με μεγάλη επιτυχία που επιβάλλει τη συνέχισή του. Έχει πραγματοποιήσει περίπου 750 παραστάσεις σε όλη την Περιφέρεια ΔΕ, σχολεία, γειτονιές, χωριά και ιδρύματα με πάνω από 80.000 θεατές.

 

Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ λειτουργεί με ψηλό επίπεδο διδασκαλίας, με επιμονή στο ήθος και την παιδαγωγική λειτουργία αλλά και με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα διδακτικά αντικείμενα βελτιώνονται και προσαρμόζονται στις ανάγκες της εποχής. Γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν, σταδιακά και ομαλά, στο διδακτικό προσωπικό και δάσκαλοι της περιοχής μας. Στη Σχολή διδάσκουν δέκα εννέα δάσκαλοι με έναν υπεύθυνο σπουδών. Τα δίδακτρα είναι τα χαμηλότερα, περίπου τα μισά, από άλλες σχολές (170,00€). Την περίοδο της πανδημίας, επί 8 μήνες, τα μαθήματα γίνονταν διαδικτυακά, οι σπουδαστές ήταν απαλλαγμένοι από δίδακτρα αλλά οι καθηγητές αμείβονταν κανονικά.

 

Το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ συνεχίζει να ενδιαφέρει παιδιά και μεγάλους και λειτουργεί με πλήρη τμήματα από 4 ετών μέχρι και ενηλίκων και τμήμα παραγωγής θεατρικής παράστασης. Για άτομα με οικονομικές δυσκολίες εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική. Συνεργαζόμαστε με την εκπαιδευτική κοινότητα και υλοποιούμε προγράμματα στον βαθμό που μας επιτρέπουν και τα οικονομικά μας. Οι υπηρεσίες είναι υποχρεωτικά ανταποδοτικές πράγμα που θα θέλαμε να είναι δωρεάν για τον κόσμο και με μόνιμους δασκάλους. Η Σχολή λειτουργεί με μία υπεύθυνη, μία γραμματέα και δύο δασκάλους, με συμβάσεις έργου και εργασίας. Τα τελευταία χρόνια φοιτούν σταθερά πάνω από 250 μαθητές, έχουν δημιουργηθεί και νέα τμήματα και ενηλίκων και παράστασης.

ΣΤΕΓΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Συνεχίζουμε τη στέγασή μας στο κτήριο Ι. Καραμανδάνη (Μπάρρυ) για τις διοικητικές υπηρεσίες και τη Δραματική Σχολή. Το θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ έχει μπει σε πρόγραμμα ριζικής ανακαίνισης ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου από το 2016 και με τη συμμετοχή του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας ΔΕ και έχουν ήδη έχουν εγκατασταθεί ερευνητές του ΥΠΠΟΑ που υποβοηθούν τις μελέτες. Από τον Οκτώβρη 2023 το θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ έχει παραδοθεί στο ΥΠΠΟ για την ανακαίνιση και για τις προγραμματισμένες παραστάσεις μας συνεργαζόμαστε με τα ιδιωτικά θέατρα. Στη Φαβιέρου συνεχίζεται η στέγαση του Θεατρικού εργαστηρίου και του Βεστιαρίου. Ο χώρος για το βεστιάριου είναι ασφυκτικός και ερευνούμε ένα πιο άνετο και καταλληλότερο χώρο. Έχουμε ξενοικιάσει το διαμέρισμα φιλοξενίας καθηγητών της Δραματικής γιατί ειδοποιηθήκαμε από τον επίτροπο ότι δεν δικαιούμαστε να παρέχουμε φιλοξενία. Η αποθήκη μας έχει ήδη μεταστεγαστεί σε κατάλληλο χώρο και υπάρχει άνεση και ασφάλεια των υλικών και του φροντιστηρίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στο Εργοστάσιο Τέχνης έχει εγκατασταθεί εργολάβος και γίνονται εργασίες αποκατάστασης. Εκτιμάται ότι το θέατρο των 800 θέσεων. Όταν ολοκληρωθούν οι επισκευές θα φιλοξενεί και παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ.

Στο πρώην σταφιδεργοστάσιο ΑΣΟ έχει εγκατασταθεί εργολάβος και προχωρούν οι εργασίες για να αποτελέσει πολιτιστικό – αθλητικό κέντρο της περιοχής και της πόλης. στο νέο συγκρότημα προβλέπεται και ένα θέατρο περίπου 350 θέσεων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΔΗΠΕΘΕ στηρίζει τις κοινωνικές δομές του Δήμου, τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, τα ΚΑΠΗ, το πάρκο εκπαιδευτικών δράσεων και τις κατασκηνώσεις του Δήμου με διάθεση καλλιτεχνών και σπουδαστών ή καθηγητών της Δραματικής Σχολής ΑΚΚΆ ΚΑΙ άλλες κοινωνικές δομές, Σχολεία Β΄ Ευκαιρίας, δομές ψυχολογικής στήριξης κ.ά.

Η πολιτική εισιτηρίων δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κοινωνική τάξη, άτομο και οικογένεια να έρθουν στο θέατρο και παρέχει ατέλεια σε πολλές κοινωνικές ομάδες. Καθιερώθηκε η κάρτα ελεύθερης εισόδου για μαθητές και δασκάλους των λαϊκών φροντιστηρίων, φοιτητές του Τμήματος θεατρικών Σπουδών, άλλες κοινωνικές ομάδες και αυτό θα συνεχιστεί. Καθιερώθηκε και εκπτωτική κάρτα για επαγγελματικές ομάδες που το ζητούν (ΟΙΕΛΕ).

Στηρίζει ιδρύματα με εκπαιδευτικά προγράμματα από εργαζόμενο, υπεύθυνο εκπαιδευτικών δράσεων και με δωρεάν παραστάσεις στα ίδια τα ιδρύματα από το ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ.

Οι πολύπλευρες δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας το αναδεικνύουν σε σημαντικό φορέα πολιτισμού και θεάτρου στην πόλη και την Περιφέρεια. Όλα αυτά απαιτούν οικονομική στήριξη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός περιφερειακού θεάτρου που δημιουργήθηκε για συγκεκριμένο σκοπό και να μην θεωρείται ότι βρίσκεται σε κρίση.

ΕΣΟΔΑ

Τα ΔΗΠΕΘΕ δημιουργήθηκαν για να εκπληρώνουν τον σκοπό της θεατρικής προσφοράς και καλλιέργειας της επαρχίας. Στην πορεία η επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ μειωνόταν σταδιακά ώσπου κατέληξε να είναι ένα «φιλοδώρημα» (από 300.000,00€ σε 70.000,00€ τα δύο τελευταία χρόνια, από 35.000,00€ που ήταν πριν τον κορονοϊό) και σχεδόν όλα τα ΔΗΠΕΘΕ υπολειτουργούν και αδυνατούν να εκπληρώνουν τον σκοπό τους. Οι Δήμοι, με δεδομένες τις μεγάλες περικοπές (κατά 62%) της κρατικής επιχορήγησης, δυσκολεύονται να τα υποστηρίξουν. Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι το μοναδικό ίσως σε όλη την Ελλάδα που έχει ολοκληρωμένη και πάνω από τις προσδοκίες του νομοθέτη, δράση. Είναι το μοναδικό που έχει τέτοια στήριξη από τον Δήμο και έναν τέτοιο προϋπολογισμό που διαμορφώνεται σχεδόν αποκλειστικά από την δημοτική επιχορήγηση.

 

Η εικόνα των ΕΣΟΔΩΝ του προϋπολογισμού του 2023 δείχνει ότι η σταθερή επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ είναι 70.000,00€. Υπολογίζουμε προγραμματική 25.000,00€ με την Περιφέρεια ΔΕ και 15.000,00€ προγραμματική με την ΠΕΔ ΔΕ για το ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ, που θα διεκδικήσουμε και πάλι.

Στα έσοδα συμπεριλαμβάνονται και οι εισπράξεις από τα εισιτήρια των παραστάσεων που παράγουμε οι ίδιοι από τις συμπαραγωγές και τις μετακλήσεις ξένων παραγωγών. Τα ανταποδοτικά της Δραματικής Σχολής 35.000,00€ και του θεατρικού εργαστηρίου 30.000,00€.

Με σεβασμό στα χρήματα των δημοτών μας και λαμβάνοντας υπόψη την με Αρ.Πρωτ.: 5553/22-01-2024 επιστολή του Αντιδημάρχου Διοίκησης και Δημ.Κατάστασης Οικονομικών Διαχ.Προσόδων κ. Πλέσσα Διονύση, καταρτίζουμε νέο προϋπολογισμό σύμφωνα με το ποσό που ορίζεται στην παραπάνω επιστολή και ανέρχεται στο ποσό των (540.000,00€ 50.000,00€ Προγραμματική). Υπολογίζουμε τις ανάγκες του Δήμου για κοινωνική πολιτική και στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων (κοινωνικό παντοπωλείο, γεύματα σε σπίτια και δεκατιανό σε σχολεία, λειτουργία παιδικών σταθμών και βρεφοκομείων, στήριξη ΚΔΑΠ και ΚΑΠΗ κ.ά., παιδικές κατασκηνώσεις κ. ά.). Η δημοτική επιχορήγηση προέρχεται κυρίως από τα ανταποδοτικά τέλη, είναι χρήματα του πατραϊκού λαού και γι’ αυτό έχουμε χρέος να λειτουργούμε με τον πιο προσεχτικό τρόπο, να υπολογίζουμε την κάθε δαπάνη, να ερευνούμε για την πιο οικονομική λύση, να σεβόμαστε τις εισφορές του κόσμου. Ο καλός, έγκαιρος και συνολικός προϋπολογισμός των αναγκών μας μπορεί να μας προφυλάξει από άσκοπες δαπάνες. Μετά την παραχώρηση του θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ στο ΥΠΠΟ για ανακαίνιση, συνεργαζόμαστε, από τον Οκτώβρη του 2023, με τα ιδιωτικά θέατρα της πόλης, όπου και παρουσιάζονται οι παραστάσεις που έχουμε προγραμματίσει.

 

ΕΞΟΔΑ

Η διάθεση των κονδυλίων είναι θέμα πολιτικό. Οι αμοιβές των υπαλλήλων και των καλλιτεχνών που μαστίζονται από την ανεργία και την εκμετάλλευση, είναι για το ΔΗΠΕΘΕ απαραβίαστο δικαίωμα. Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι ο πρώτος φορέας παραγωγής θεάτρου που έχει υπογράψει τη σύμβαση του ΣΕΗ το 2018 και έχει υπογράψει στο τέλος του 2023 την νέα ΣΣΕ, που είχε εγκρίνει ήδη το Δ.Σ. Όμως προσπαθούμε να πετύχουμε τις καλύτερες και συμφερότερες συμβάσεις με τους διάφορους συντελεστές. Για τις αμοιβές των υπαλλήλων τηρούμε απαρέγκλιτα τους νόμους, είμαστε τακτικοί στις πληρωμές και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού μας είναι οι ανελαστικές δαπάνες, μισθοί ΙΔΑΧ και συμβασιούχων ΙΔΟΧ καθώς και οι ασφαλιστικές τους εισφορές (συνολικά περίπου 600.000,00€). Αξιοπρεπείς είναι και οι αμοιβές των καθηγητών της Σχολής με ειδική μέριμνα για τους εξ Αθηνών. Μετά από την ΚΥΑ (ΦΕΚ 1077/2023), που όριζε το ωρομίσθιο των καθηγητών της σχολής με βάση το ενιαίο μισθολόγιο που μείωνε δραστικά τις αποδοχές τους, το ΔΗΠΕΘΕ έδωσε έναν τρίμηνο σχεδόν αγώνα για την τροποποίηση, που είχε θετικό αποτέλεσμα, η Σχολή άνοιξε την 27/11/2023 με το ωρομίσθιο των προηγούμενων χρόνων. Κάθε σύμβαση του ΔΗΠΕΘΕ με εξωτερικούς συνεργάτες και προμήθειες γίνεται με αυστηρά κριτήρια και με έρευνα της αγοράς για να πετυχαίνουμε τις πιο αξιόπιστες και συμφέρουσες υπηρεσίες.

                                                                                                                                                                        

Το  Δ.Σ. έπειτα από διευκρινιστικές ερωτήσεις και διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη την εισηγητική έκθεση του Προέδρου και την ανάγκη λήψης σχετικής απόφασης,

 

                                                         ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Ψηφίζει ομόφωνα την εισηγητική έκθεση του προέδρου και ομόφωνα εγκρίνει τον Προϋπολογισμό και τη Στοχοθεσία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Οικονομικού Έτους 2024 τα οποία επισυνάπτονται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.

 

Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 07 /2023

 

Η Γραμματέας του Δ.Σ.                                              Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Αγγελική Κωνσταντοπούλου                                          Πέτρος Βάης